Så skjedde det igjen. En forhandling mellom den svenske telekomgiganten Telia og et mediehus låste seg fullstendig. På ny endte samtalene i svarte TV-skjermer, men disse samlivsbruddene er ikke noe nytt i TV-markedet. Det pågår nemlig en maktkamp i den norske TV-industrien for tiden. 

I fjor skjedde det to ganger, først med Discovery og TVNorge, og deretter med alle TV 2s kanaler, før partene etter henholdsvis en uke og en måned fant sammen igjen. Denne gangen er det TV3- og Viaplay-eier Nordic Entertainment Group (Nent-gruppen) som ikke ble enige med Telia om vilkårene for en ny distribusjonsavtale. Det betyr at Telias 470.000 TV-kunder, eller rundt én million TV-seere, mister tilgang til TV-kanalene TV3, Viasat 4 og TV6, V sport-kanalene, V Film og strømmetjenesten Viaplay fra og med mandag 1. mars.

Norges selvutnevnte utfordrer Telia har virkelig ikke lagt noe imellom når det gjelder å utfordre TV-bransjen. Lite tyder imidlertid på at akkurat den strategien har slått an blant TV-kundene. Det begynner å minne om en viss aktørs bestevennstrategi for noen år siden i en helt annen bransje. Et kjapt sveip på Telias Facebook-side viser at stemningen er alt annet enn god blant følgerne der sinnaemojisene konkurrerer om å lyse opp nyhetsfeeden.   

At det ble et brudd også denne gangen, er dessverre ikke veldig overraskende. For når det skjer for tredje gang på rad, bør det ikke sjokkere noen at svarte skjermer er et potensielt utfall når Telia er en av forhandlingspartnerne. Da er det nesten mer overraskende at forløpet til konflikten ikke utspilte seg i mediene. TV-kanalene har alltid vært gode på å komme med nye forhandlingsutspill i spaltene når det stormer som verst i slike forhandlinger og utløpsdatoen på eksisterende distribusjonsavtale nærmer seg. Vi husker alle Krone-Is- og kaffekopp-symbolikken til TV 2 og Discovery fra tidligere konflikter.

Les mer: Telia i tredje TV-konflikt på ett år - får kjeft av kunder

Enn så lenge er det TVNorge og TV 2 som oftest har vært i klammeri med TV-distributørene, det være seg både Telenor, Telia, RiksTV og Altibox. Natt til mandag derimot var det for første gang TV3- og Viaplay-eieren, Nent-gruppen, sin tur. I alle de årene vi i Kampanje har fulgt utviklingen i den norske TV-industrien, så har Nent alltid klart å lande en avtale uten å gå i brudd.  

Men når Nent-gruppen først går til dette skrittet, legger TV-konsernet lite imellom. Her var det ikke mange fraser om at døren alltid vil være åpen for videre samtaler. Mens Telia skriver i sin pressemelding at partene «fortsetter å jobbe for å finne en løsning», skriver Nent-ledelsen at partene «etter en konstruktiv dialog har konkludert med at dette samarbeidet ikke vil bli forlenget.»

Det er uvanlig sterk kost, og skal en ta TV-konsernet på ordet så vil ikke lenger Nent-gruppens innhold bli å finne på Telias plattformer fremover, det være seg kabel-TV-boksen eller den nye strømmetjenesten Telia Play.

Det dårlig nytt for alle de involverte. Ved slike brudd er det ved første øyekast bare tapere og først og fremst de rundt én million TV-seerne som nå mister tilgangen til underholdningsprogrammer som «Camp Kulinaris», «Paradise Hotel», nordiske dramaserier på strømmetjenesten Viaplay og ikke minst en stor portefølje av sport, det være seg Champions Leauge, Bundesliga, de store håndballmesterskapene og store deler av norsk vintersport til høsten.

I tillegg tar Nent-gruppen også over Premier League-rettighetene i Norge neste år. I kampen mot de globale strømmeaktørene som Netflix, Disney og HBO har Nent investert titalls milliarder av kroner i en voldsom satsing på drama og sport, som Telia-kundene nå må gå annet steds hen for å finne (kjøpe). Etter det Kampanje har grunn til å tro er det prisingen og hvor mye og hvordan Telia skal være med å finansiere disse milliardinvesteringene i sport og drama som er grunnen til bruddet.

Telia står i fare for å miste ytterligere TV-kunder etter at kundebasen krympet med ytterligere 11.000 abonnenter i 2020 og det vil ikke være unaturlig å tenke seg et nytt frafall av kunder når Nent-gruppens TV- og strømmekanaler begynner å vise verdenscuprenn i langrenn, alpint og hopp neste vinter.

Nent-gruppen på sin side mister over natten både reklameinntekter og distribusjonsinntekter ved å kutte samarbeidet med landets nest største TV-distributør med rundt 25 prosent markedsandel. For en allerede presset TV3-kanal er det dårlig nytt. Hovedkanalen TV3 hadde en markedsandel på 2,8 prosent i februar i år, og med betydelig svekket distribusjon kan norske TV-annonsører fort utelate TV3 fra mediemiksen. Det kommer på toppen av Nents beslutning om å kutte ut salg av bettingreklame som følge av det nye forbudet mot å videreformidle bettingreklame på kanaler som retter seg mot det norske markedet.

Det ser med andre ord ikke lyst ut for Nents TV-kanaler TV3, Viasat 4 og TV6 på kort sikt.  

Hva forteller så alt dette oss? Det forteller at det pågår en maktkamp mellom TV- og internettdistributøren Telia på den ene siden og TV-kanalene TV 2, TVNorge og TV3 på den andre siden. Tonen mellom TV-distributørene og TV-kanalene er blitt svært tilspisset og anstrengt det siste året, og det vitner om en TV-industri som ikke er i balanse når det gjelder forretningsmodeller og verdsetting av innhold, der TV-kanalenes egne satsinger på abonnement, brukerbetaling og strømmetjenester som Viaplay og TV 2 Sumo har forstyrret forhandlingene kraftig. Alt dette har komplisert samlivet mellom TV-distributørene og TV-kanalene voldsomt. 

Maktkampen mellom TV-distributørene og TV-kanaler som de siste årene har blitt sine egne distributører ser ikke ut til å være over med det første.