Slik skal Nent fornye vintersporten etter milliardkjøpet - bygger eget studio for første gang

Fyller nye lokaler på Hasle med ny teknologi, flere profiler og kjente fjes. - Det kommer til å koke bra.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen og Dag Robert Jerijervi

Fredag kunne Nordic Entertainment Group endelig fortelle mer om hvordan vintersportsendingene deres blir, nesten to år etter at de fintet ut NRK i kampen om de attraktive rettighetene, og åtte måneder før verdenscupstarten i langrenn.

Julie Strømsvåg og Kjetil André Aamodt er blant av profilene som skal ønske seerne velkommen til TV3 og Viaplay. Kampanje har tidligere erfart at Nent Group la nærmere én milliard på bordet for skirettighetene i Norge, men hvor mye penger som brukes på programledere, studio og teknologi, vil - eller kan - ikke sportssjef Kristian Oma i Nent Group.

- Hvis jeg skal være ærlig så har jeg aldri vært dypt nedi budsjettet og sett noen konkrete tall. Kun forholdt meg til en lovnad om at vi skal være konkurransedyktige, og jeg mener at vi viser at vi er det når vi henter profiler som Julie Strømsvåg og Kjetil André Aamodt, sier han til Kampanje.

Strømsvåg blir fast ansatt i Nent Group, mens Aamodt er med i de fem årene selskapet sitter på rettighetene. De er begge «enere i sitt fag», mener Oma.

Men det stopper ikke der.

- Nei, vi er kommet i gang, men vi har ikke hastverk. Vi tenker å bruke våren og sommeren og kanskje også litt av høsten før vi har hele teamet. Det er også avhengig av de typene vi får inn og deres kompetanse, det legger også litt føringer for hva vi trenger å fylle på med. 

- Hvor mange blir dere i vintersport-redaksjonen totalt i Norge?

- Det tallet kommer ikke til å være konstant. Vi kommer til å ha en fast bemanning, og så girer vi opp gjennom vinteren og har ekstra folk på jobb i den tiden når alt koker. Det er bare å se frem til vinteren 2023 når vi skal ha håndballmesterskap, verdenscup på ski hver helg og Premier League, og i tillegg skal forberede et VM i alpint og i nordiske grener i februar 2023. Da kommer det til å koke bra og vi kommer til å måtte ha veldig mange på jobb.

Les mer: Slik blir vintersporten på TV3 og Viaplay: - Det blir veldig spennende

- Skal ikke sprenge hus med nye ideer

Vintersporten skal formidles fra et nytt studio som er under konstruksjon på Hasle i Oslo. Det skal fylles med TV-grafikk i verdensklasse og er klart for innflytting 1. september.

- Både det studioet og vårt nye fotballstudio blir bygget nå. Så det er et veldig stort løft for Nent i Norge. Vi får nye lokaler og nye studioer og blir herre i eget hus. Vi har vært vant til å kjøpe inn de tjenestene så lenge Nent i Norge har eksistert.

Selv om mye blir nytt, er Oma opptatt av å fortelle at de ikke skal snu opp-ned på vintersport-sendingene.

- Vi skal ikke revolusjonere noe. Vi skal holde det stødig og selvfølgelig fullt av god energi. Men det er ingen hus som skal sprenges i luften med nye ideer.

- Er dere spente, det er sikkert et stort ansvar å forvalte disse rettighetene?

- Absolutt veldig spente. Fulle av ærefrykt. Samtidig må vi ha selvtilliten til å tro at dette skal vi håndtere bra, og så lenge respekten er på plass så velger vi å glede oss til å få lov til å gjøre noe så gøy, og som betyr så mye for så mange.

Trår forsiktig:

- Vi skal ikke revolusjonere noe. Vi skal holde det stødig og selvfølgelig fullt av god energi. Foto: Rune Bendiksen/Nent Group

Nent-sjef: - Har et bedre utgangspunkt

TV3 blir hovedkanalen for langrenn og kombinert, mens Alpint, hopp, snowboard, freeski og freestyle vil veksle mellom TV3 og V Sport 1.

TV-seerne som vil ha med seg absolutt alt, henvises til strømmetjenesten Viaplay.

Selv om Viaplay er flaggskipet i Nent-konsernet, ønsker konsernsjef Anders Jensen å være «varsom og langsiktig» i arbeidet med å flytte seerne fra lineær-TV til strømme-TV.

- Vi vil ikke tvinge folk over på en plattform, sier han på en digital pressekonferanse etter fredagens presentasjon.

Konsernsjefen overtar et publikum som av erfaring er godt voksent. Ifølge VG er åtte av ti TV-seere på NRKs langrennssendinger over 50 år.

- Hvordan skal dere tiltrekke dere yngre seere?

- Det er et godt spørsmål og en viktig del av det vi vil oppnå de kommende årene. Vi gjør alt tilgjengelig på TV3, som kanskje er viktig for en eldre målgruppe, men på Viaplay, hvor vi har en yngre målgruppe, har vi en kjempefin mulighet til å nå en ny generasjon med fans. Det er en viktig del av ambisjonen vår, sier Jensen.

Nent-sjefen understreker at det ikke bare er langrenn som sliter med å nå unge seere, men at dette er noe flere idretter sliter med.

Løsningen er å løfte frem sport som har en yngre appell, som freeski, tror han.

- Vi har et stort og ungt publikum på Viaplay hver eneste dag og kan gjøre mye «in service promotion» rundt vintersporten der. Vi har et bedre utgangspunkt (enn SVT og NRK, red. anm.) fordi vi har et yngre publikum vi kan arbeide med.

Aamodt: - Store sko å fylle

Kjetil André Aamodt har i flere år vært tilknyttet NRK, sist som programleder i «Familiens ære». Han sier det er store sko å fylle, når Nent nå skal prøve å flytte seermassene over fra NRK.

- Det er en stor utfordring, ingen tvil om det, sier Aamodt til Kampanje.

- Det kan nok ta litt tid å få snudd den massen, helt klart. Jeg tror det er viktig at vi får noen fine vinterstudioer hver eneste helg. Det er nye seervaner blant de yngre, og der er Viaplay allerede godt i gang. Også har vi en del actionsport med snowboard som fenger, så jeg håper vi klarer å dra de yngre og de eldre over, fortsetter Aamodt.

Åge Skinstad, som skal kommentere langrenn for Nent sammen med Jan Christian Bjørn, har troen på at seerne vil finne frem.

- Vi har sett med håndballen hvordan de har hatt braktall på Nent, og det er ikke så mange år siden vi begynte å se håndball på Nent sine kanaler. Så det at alpint- og langrenninteresserte vil klare å finne frem til riktig kanal, det er jeg ganske trygg på, sier Skinstad til Kampanje.

Skal lede sendingene:

Fra venstre: Ørjan Bjørnstad, Julie Strømsvåg og Kjetil André Aamodt er blant profilene som møter TV-seerne på Viaplay og TV3. Foto: Rune Bendiksen/Nent Group

Slik skal Nent fornye vintersporten etter milliardkjøpet - bygger eget studio for første gang