Telia utfordrer seg til toppen av Reklamebørsen: - Vi er på riktig vei

Har både den mest effektive og nest mest likte reklamefilmen akkurat nå. Men Telia kan ikke slå løftet om vaksiner.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Telias reklamefilm «Tidsmaskinen» er en vinner blant TV-seerne. Det viser Mediacoms undersøkelse Reklamebørsen, som tar tempen på reklamefilmene med høyest frekvens på norske TV-skjermer den siste måneden.

«Tidsmaskinen» oppnår en oppmerksomhet på 63 prosent - den høyeste av månedens 13 filmer - og oppnår også målingens mest effektive oppmerksomhet.

- Det er noe sjarmerende med utfordrere som aldri gir seg, og Telia vil gjerne oppfattes som Norges største utfordrer. Mens «Terje Johnsen» og «Utfordrer-reisen» begge nådde høy oppmerksomhet, var det først med sin «klin kokos umulige» månerakett i november at Telia lyktes med å engasjere positivt, sier innsiktssjef Håvard Ose i Mediacom.

Den gode trenden fortsetter med «Tidsmaskinen», hvor Kjell-Ivar har tatt på seg den umulige oppgaven med å bygge en tidsmaskin. 

23 prosent av de spurte både husker og liker filmen, og det kan ingen av de tolv andre filmene i målingen slå.

- Høyt trykk og høy liking bidrar til at Telia ikke bare leverer høyest og mest effektiv oppmerksomhet, men også er den annonsøren som engasjerer flest på en positiv måte i denne runden, sier Ose.

Les også: Telia sparker i gang storstilt 5G-kampanje: - Skal definere hele 2021

- Bygger stein på stein

De gode resultatene gleder markedsdirektør Camilla Forberg i Telia.

- Vi er veldig glad for så positive tilbakemeldinger. Det å bygge stein på stein er en viktig del av vårt arbeid for å styrke merkevaren Telia. Vi er på riktig vei og det ser vi også på tilbakemeldingene vi får på andre kommunikasjonsflater, sier Forberg, som også har en fersk førsteplass i Sølvmikken for selskapets radioreklame å vise til.

Budskapet «Alt kan utfordres. Nå bygger vi NOR5GE» har vært synlig både på TV, radio, print og i digitale kanaler og skal være en rød tråd i Telias kommunikasjon gjennom hele 2021.

- Og da er det veldig hyggelig at filmen leverer såpass bra, i og med at det er en film og et budskap som kommer til å gå i hele år, sier Forberg.

Selv om Telia har lansert en rekke reklamefilmer for å posisjonere seg som Norges største utfordrer det siste året, handler minst like mye av arbeidet om det som skjer internt i selskapet, forteller markedsdirektøren.

- Vi gjør veldig mange endringer internt for å drive transformasjonen kulturelt i Telia. Du kan kommunisere så mye du orker, men ingen kjøper dette hvis du ikke implementerer merkevaren internt sånn at det kommer ny konkurransekraft i markedet og folk skjønner hva Norges største utfordrer betyr. Det er mange utfordringer som skal løses samtidig, og reklameuttakene på TV er bare én av dem.

Feltarbeidet til undersøkelsen startet en drøy uke etter at Telia og Nent forlot forhandlingsbordet uten å komme til enighet om en ny avtale. Det gjør at Telias 470.000 kunder har mistet TV-kanaler som TV3 og Viasat 4.

- Gjør det markedsføringsjobben vanskeligere?

- Dårligere kundetilbakemeldinger er aldri positivt for en merkevare, enten det gjelder Nent eller andre forhold. Vår ambisjon er å ha de mest fornøyde kundene i markedet, og vi har fortsatt en god vei å gå. Så håper vi selvsagt at vi finner gode løsninger, også skal vi gjøre det vi kan for å gjenvinne tilliten som eventuelt er blitt svekket.

Les mer: Slik rammes TV3 og Telia av TV-konflikten: - Gjør det de kan for å irritere kundene

Se reklamefilmen her:

Kun slått av koronavaksine-reklame

30 prosent liker Telias bedre reklamefilm bedre enn annen TV-reklame, mens 15 prosent liker den dårligere. Kun Folkehelseinstituttets film med løfter om koronavaksiner oppnår bedre liking (38 prosent). Det tar Forberg med godt humør.

- Det er relativt forståelig og all ære til Folkehelseinstituttet. Det er et viktig budskap i tiden vi er inne i nå, sier hun.

Som Kampanje tidligere har skrevet, har norske helsemyndigheter, med Helsedirektoratet i spissen, tidoblet reklametrykket under koronakrisen. Filmen Folkehelseinstituttet har lansert for å forberede befolkningen på vaksineprogrammet ser ut til å slå godt an.

- Mens de fleste covid-filmene har vært mer eller mindre rene «infomercials» har de denne gangen produsert en langt mer emosjonell film om hvordan vaksinering markerer starten på veien ut av bobla. Moderat trykk bidrar til at filmen enda ikke har nådd ut til alle, men filmen treffer og engasjerer godt og er rundens klare liking-vinner, sier Håvard Ose i Mediacom.

Se filmen her:

Coca-Cola engasjerer negativt

Polestar, Fjordkraft og Coca-Cola har månedens minst likte reklamefilmer. Hele 30 prosent oppgir at de liker sistnevnte dårligere enn annen TV-reklame. Det er den høyeste negative andelen i månedens måling.

14 prosent liker den bedre enn annen TV-reklame. Det er litt høyere enn Fjordkraft og Polestar, som får en andel på 12 prosent.

Reklamefilmen fra brusgiganten sikter seg rett inn mot Tiktok-generasjonen med lanseringen av dansen «The Coca-Cola Kick-Shuffle» og et lydspor signert Tyler, The Creator.

Coca-Cola oppnår en oppmerksomhet på 39 prosent i Reklamebørsen, men kun åtte prosent av respondentene både husker og liker denne filmen.

- Coca-Cola er den filmen som flest mener å ha sett i digitale kanaler, samt at den likes bedre blant de yngste enn blant befolkningen ellers. Filmen er jo noe «smal» eller «spiss» i uttrykket, og den leverer altså noe bedre i den målgruppen den retter seg mot, sier Håvard Ose i Mediacom.

Les også: Her er folkets dom over ny Rema 1000-reklame: - Leverer ikke spesielt effektivt

Mest og minst likt i februar:

Disse reklamefilmene likte nordmenn mest og minst i forrige måned. Kun Folkehelseinstituttet og løftet om vaksiner slår Telia, som til gjengjeld har månedens mest effektive reklamefilm. Kilde: Mediacom

Telia utfordrer seg til toppen av Reklamebørsen: - Vi er på riktig vei