Til helgen kommer den første kampanjen om koronavaksine fra Folkehelseinstituttet (FHI). Kampanjen tar utgangspunkt i «boblen» vi alle har levd i det siste året, enten det er hjemmekontorbobler eller familiebobler.

FHI sier veien ut av koronaboblen og tilbake til normalen kan begynne nå som vi endelig har godkjente vaksiner. Prosjektleder kommunikasjon for koronavaksinasjonsprogrammet i FHI, Anita Daae, sier de ønsker å nå bredt med budskapet i den nye kampanjen.

- Vi ønsker at de som anbefales vaksinasjon skal kunne ta et informert valg. For å oppnå det må vi nå ut bredt til befolkningen med aktuelle budskap, på en måte som befolkningen kjenner seg igjen i, sier Daae.

Det er reklamebyrået Pol som har utviklet kampanjen. Produksjonsselskapet Einarfilm har produsert reklamefilmene som har premiere på TV i helgen.

- Vi synes at Pol og deres underleverandører har løst det på en svært god måte gjennom å utvikle et konsept der vi kan følge og kommunisere utviklingen av vaksinasjonsprogrammet, sier Daae.

Se kampanjefilmen her:


- Alle snakker om det
Kundeansvarlig og rådgiver Marius Eriksen i Pol sier vaksinen mot Covid-19 kanskje er vår tids mest etterlengtede hendelse.

- Alle snakker om det. Alle nyhetsformidlere følger saken tett, og det er en felles forståelse for at en slik vaksine må på plass for at livene våre kan gå tilbake til en mer normal tilstand. En mer spennende oppgave å formidle gjennom god kommunikasjon er det vanskelig å finne, sier Eriksen.

- Hvordan tror du kampanjen vil bli tatt imot?

- Jeg tror ikke man kan informere nok om situasjonen i dag, og særlig rundt vaksine som er det alle snakker om og lengter etter. Det er viktig av FHI, som er ansvarlig for vaksinasjonsprogrammet, å kommunisere åpent, ærlig og så mye som mulig rundt det som er i gang, og det som kommer fremover. Vi håper at kampanjen blir tatt godt imot, men forventer at det også vil komme en del reaksjoner, svarer Eriksen.

- Ikke en løp og ta vaksine-kampanje.

- Hvorfor det gjøres slik
Pol har samarbeidet med FHI under hele koronakrisen og har blant annet laget animasjonsfilmer om hvordan vaksiner blir godkjent før jul. Denne kampanen handler først og fremst om å informere befolkningen, forteller Pol-rådgiver Eriksen. 

- Denne handler først og fremst om å informere befolkningen om at de eldre, de syke og helesepersonell nå vaksineres, hvorfor det gjøres slik, og at vi andre må holde ut litt til i våre bobler.

- Kampanjen retter seg ikke mot de som er skeptiske til vaksineringen?

- Nei, dette er ikke en løp og ta vaksine-kampanje. Dette er en informativ kampanje med bruk av et kreativt grep. Den er egentlig veldig rett frem, hvem får nå, hvorfor blir de prioritert og hvorfor andre må vente, også kommer det oppfølgingskampanjer etter dette, etter hvert som nye grupper blir anbefalt å ta vaksine, sier Eriksen.

Les også: Gullfisken-generalen om koronafilmene som ikke traff: - Mange skulle vise at man forsto situasjonen

- I alle landets aviser
Hovedfilmene i kampanjen vil gå på TV i helgen, samt i ulike kanaler på nett. I tillegg er det produsert eget innhold til sosiale medier, annonser og bannere.

- Det blir avisannonser i alle landets aviser, som går på samme konsept, og alle mulige digitale flater. Det kommer overalt, for alle er målgruppen, sier Eriksen.

Sindre Holmedal Johnstad, en av kreatørene i Pol bak kampanjen, sier vi alle har kjent på det å være låst i hver vår boble det siste året.

- Det er et enkelt, men uforventet visuelt grep vi ønsket å bruke og som vi tror folk kan kjenne seg godt igjen i. Vi vil alle slippe ut, og koronavaksinen er nøkkelen til dette. Det tar bare litt tid før alle boblene er sprukket, sier Holmedal Johnstad.

Filmene er regissert av Andreas Kleiberg, med Johan Fredrik Bødtker som fotograf og Rut Solli som produsent. I tillegg til Einar film har Storm Studios og Shortcut Oslo jobbet med kampanjefilmene. I Pol har Art Director Erlend Løfald, prosjektlederne Ina Egelandsdal og Kristine Eikenes og designer Andrea Engum jobbet med kampanjen i tillegg til nevnte Eriksen og kreatør Sindre Holmedal Johnstad.

Les også: Pol vinner ny Sølvfisk - tar siste finalebillett til Gullfisken