Gullfisken-generalen om koronafilmene som ikke traff: - Mange skulle vise at man forsto situasjonen

Kjetil Botten Skogly, leder av Gullfisken-juryen, forteller om reklameåret 2020, Pol-rekorden og hvorfor koronafilmene ikke lyktes.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

Lørdag går Gullfisken av stabelen og folkets reklamefavoritt skal kåres. Gullfisken-juryen plukket ut det de mener er den beste reklamefilmen hver måne di 2020 og nå er det opp til TV-seerne å avgjøre hvilken film som vinner prisen.

Les mer: Disse 12 filmene kan vinne Gullfisken - se dem her

Gullfisken-juryen har vært ledet av Kjetil Botten Skogly, daglig leder i Pol. Skogly har sammen med kreatør og partner i Atyp Sigurd Solberg, markedsdirektør i Meny Jørgen Normann-Larsen, markedssjef i Finn.no Hanne Lill Johnsen, markedssjef i Ringnes Maria Heimisdottir Brennodden, Executive producer i Bacon Audun Lyngholm Wittenberg og konsulent i Kitchen Carina Lladó, plukket ut fjorårets beste reklamefilmer.

- Det har vært et krevende år å sitte i en sånn jury, for det har vært et spesielt år. Det var mindre å velge i rett og slett, i perioder, men så tok det seg jo opp igjen i annet halvår, sier Skogly til Kampanje.

- En følelse i juryen

Blant de tolv filmene som har mulighet til å vinne Gullfisken 2020 finner vi flere ulike temaer og budskap. Fra Kondomeriets «Öpna din dör» til Finns «Penneflørt», samtidig som både Kirkens Bymisjon og Redd Barna satte fattigdom i fokus i sine Sølvfisk-belønnede reklamefilmer.

I koronaåret 2020 er det bare én Sølvfisk-vinner som spiller på koronasituasjonen. «The Show Must Go Online» laget av Try for Telia vant Sølvfisk i april måned, da store deler av Norges befolkning befant seg på hjemmekontor.

- Slo ikke reklamefilmene som spilte på korona like godt an?

- Nei, de gjorde ikke det, sier juryformann Skogly.

- Det var nok en følelse i juryen, som det kanskje har vært i befolkningen ellers når man ser på posttester av reklamefilmene, at reklamepausen føltes som en forlengelse av nyhetssendingen. Jeg tror både juryen og folk ellers i ganske stor grad opplevde at det fløt veldig i ett, og at man ikke fikk frem det budskapet man ønsket, fortsetter Skogly.

Juryformannen sier juryens holdning til det har vært å se etter kreativitet som begeistrer folk, og at de har lett etter filmer som fortjener oppmerksomheten og byr på noe ekstra.

- Reklame er på en måte alltid uønsket, så hvis du skal få oppmerksomheten til folk må du klare å begeistre, og juryens følelse for mange av koronafilmene var at de gikk i ett med nyhetsbilde for øvrig, sier Skogly.

Byråer og kunder lærte at det kanskje ikke var rette oppskriften på å nå gjennom. Kjetil Botten Skogly, Gullfisken-juryformann

- Mange kunder var veldig i den modusen

Skogly sier han har forståelse for at mange reklamefilmer var inspirert av koronasituasjonen.

- Mange kunder var veldig i den modusen og skulle vise at man forsto situasjonen, sier han.

Og det var en periode på noen måneder i fjor hvor utvalget av reklamefilmer var preget av koronasituasjonen.

- Men så tror jeg byråer og kunder lærte at det kanskje ikke var rette oppskriften på å nå gjennom. Så kom man etter hvert tilbake til det å lete etter ting som begeistrer mer og skaper mer engasjement. Det var nok litt av bakgrunnen for at det ble som det ble. Det var den ene filmen til Try som kanskje sto mest ut i den perioden som en koronafilm som i hvert fall gjorde et forsøk på å underholde litt i tillegg, sier Skogly.

- Jubler over rekord

Pol er sammen med Morgenstern de to eneste byråene med mer enn en Sølvfisk-vinner i 2020. De to reklamebyråene sitter nemlig på fire Sølvfisker hver.

- Som leder av Pol, som har som ambisjon om å være Norges beste kreative byrå, så er det en utrolig fjær i hatten. Vi er kjempeglade for det, og det er ny rekord for oss, så det er helt fantastisk, sier Skogly.

Pol-sjefen sier det er ekstra gøy at de vinner med flere ulike kreative team.

- Vi vinner med tre ulike kreative team og for fire vidt forskjellige kunder, både Kondomeriet, Posten, Norsk Tipping og Redd Barna er veldig ulike type kunder, og ulike type oppdrag. Så det er fantastisk for oss å kunne vise en sånn type kreativ bredde som vi har klart å få til der.

For Skogly har det ikke bare vært enkelt å sitte i juryen og ikke kunne diskutere egne filmer.

- Som jurymedlem har jeg ikke mulighet til å være med å stemme på filmer fra Pol og heller ikke fra Try. Det er både krevende og spennende å ikke kunne være med å diskutere egne ting, men vi har hatt en veldig bredt sammensatt og kompetent jury fra ulike bransjer, fra kundesiden, produksjonssiden og byråsiden. Det har vært mange interessante diskusjoner underveis og det har vært veldig givende å få ledet denne juryen.

Gullfisken-generalen om koronafilmene som ikke traff: - Mange skulle vise at man forsto situasjonen