Etter at lavere reklameinvesteringer og høyere investeringskostnader svekket Try-resultatet i 2015, varslet Try-sjef Kjetil Try overfor Kampanje at reklamekonsernet skulle slå kraftig tilbake i 2016 med «all time high».

Og slik gikk det.

Try-konsernet hadde en omsetning på 489 millioner kroner i 2016, en vekst på 17,4 prosent. Byråinntekten steg med 23,5 prosent til 215,9 millioner kroner. Resultatet endte på 60,9 millioner kroner, en forbedring på hele 120 prosent sammenlignet med 2015.

- Muligens norgesrekord
- Jeg kjenner ikke til at et norsk reklamebyrå har hatt 61 millioner kroner på bunnlinjen i Norge tidligere, så slik sett er dette muligens norgesrekord, sier administrerende direktør Kjetil Try i Try til Kampanje.

- Selv om vi budsjetterte med «all time high», så må jeg innrømme at jeg ikke regnet med et resultat på over 60 millioner, legger han til.

I 2015 var marginen på 15,8 prosent, men steg til 24,8 prosent i 2016.

- Vi vil gjerne at marginen er på over 20 prosent, det gir oss en buffer, sier Try.

Kundene åpnet lommeboka
Kampanje erfarte i fjor at Statoil skrudde igjen reklamekrana i 2015 på grunn av det dramatiske oljeprisfallet. Samtidig satte Volkswagen på bremsene som en følge av den såkalte Volkswagen-skandalen. Lavere reklameinvesteringer hos de to storkundene bidro etter det Kampanje forsto, sterkt til resultatfallet.

Les også: Oljefall og bilskandale svekket Try-resultatet

Nå kan Try fortelle at kundene brukte mer penger på reklame og andre tjenester i fjor enn året før.

- Vi fikk nye kunder, kundene vi har er blitt mer aktive og bruker mer penger på markedsføring og reklame. I tillegg har vi fått et enda bredere tjenestetilbud enn det vi har hatt tidligere og våre kunder kjøper enda flere tjenester. Vi har over 50 personer som jobber utelukkende med teknologi, og vi tilbyr ulike rådgivningstjenester. Dette fører til at vi også får jobber som tradisjonelt ikke forbindes med reklame, sier han.

- Jeg liker også å tro at våre kunder er fornøyde. Og når de er fornøyde med det de får igjen av investeringene, så investerer man mer. Jeg tror også 2016 ble et bedre år for mange byråer, uten at jeg har sett så mange tall fra de andre selskapene, sier Try.

Opptur med Norwegian
Rett før jul 2015 kunne Kampanje melde at Try hadde vunnet byråkonkurransen om Norwegian. Flyselskapet var blant de nye kundene som løftet fjorårets resultat.

- Den største var Norwegian, som er en stor og betydningsfull kunde for oss, sier han.

Han forteller også flere kunder økte reklametrykket igjen i 2016 etter lavere aktivitet i 2015.

- Flere av de store kundene lå litt stille i 2015, men i 2016 begynte de å røre på seg igjen. Våre utgifter er faste, så når en kunde bruker sju millioner kroner i stedet for fire millioner, så legger pengene seg fort på vår bunnlinje, sier Try, som ikke vil røpe hvilke kunder det er snakk om.

Les også: Try får Norwegian

Henter inn nye folk
Han tror Try-konsernets inntekter vil stige ytterligere i 2017, men resultatet ventes å bli mindre.

- Vi budsjetterer med en liten økning på topplinjen i år, men med et litt dårligere resultat fordi vi investerer mer i kompetanse og ansatte, forteller Try.

Og jakten på nye ansatte tar tid. Å ikke stresse under jobbrekrutteringen mener toppsjefen og storeieren i Try lønner seg.

- Vi har brukt et halvt år på å ansette flere nye medarbeidere og de kommer nå inn på løpende bånd i hele konsernet. Vi leter etter flinke folk både i Norge og utlandet. Det tar tid å finne nye folk og når kolleger i konsernet har kommet til meg og spør om hva de skal gjøre med alt arbeidet, så svarer jeg: «Det kommer snart hjelp, men vi må ta oss tid til å finne gode nok medarbeidere», sier han og fortsetter:

- Det er veldig fristende å skynde seg og senke kravene til nyansatte når det går oppover, særlig fordi mange har jobbet hardt og mye og kan bli slitne til tider, men det slår tilbake senere hvis man bommer med ansettelser. Nå er jeg trygg på at vi har funnet mange nye, dyktige ansatte i alle selskaper.

Gleder seg over prisdryss
2016 var ikke bare et år for de økonomiske historiebøkene for Try-konsernet. Try vant også en rekke reklamepriser i fjor, både her hjemme og utenfor landets grenser.

- 2016 var også et faglig godt år. Vi har vunnet gull og Grand Prix i alle internasjonale prisutdelinger i år. Så var det også gøy å vinne PR-bransjens pris, Gullkorn, og Byråprofil for 14. gang på rad, sier Try.

Les mer: Try topper Byråprofil for 14. gang

Les også: Slik snudde Norwegian kjendisbrudd til reklamegull på 30 sekunder (abonnement)

Vil ikke ha prisfikserte kreatører
Try mener prisene betyr mye, men ikke alt.

- Priser er kanskje ikke det viktigste, men det er likevel viktig nok - fordi det gjør det lettere for oss å rekruttere kreatører. Så lenge de dyktige kreatørene synes reklamepriser er viktig, men ikke det viktigste, så vil vi gjerne ansette dem. Kreatører som kun lever og jobber for priser, har ikke vi bruk for. Prisene forteller at vi lager spennende, kreative løsninger for kundene og det vil alltid være motoren i et reklamebyrå, sier han.

- Hvilke reklamejobber var du mest fornøyd med i 2016?

- Jeg er fornøyd med veldig mange av jobbene, jeg, fordi jeg vet at mange av dem har skapt fantastiske resultater for kundene våre. Men når det kommer til internasjonal oppmerksomhet og priser, var det to jobber som utmerket seg i fjor. Det var «Trailer Assist» for Volkswagen og «Brad er singel» for Norwegian.

Les også: Norwegians Brad Pitt-flørt ga gull

Les mer: Grand Prix til Try for Brad Pitt-stunt

- Og din favoritt var?

- Hadde jeg hatt en favoritt, så hadde jeg ikke fortalt det til Kampanje. Men det er morsomt med priser og oppmerksomhet, det er krydderet i hverdagen, selv om det ikke er det vi lever av. Vi reklamefolk må ha det litt morsomt på jobb også.

- Pengene kommer i andre rekke
- 2016 ble altså et økonomisk rekordår. Er fjoråret ditt høydepunkt så langt også?

- Det er litt vanskelig å rangere, fordi jeg kommer fra kreatørsiden. Vi har hatt mange morsomme år i Try, men det er ikke de årene vi tjente mest penger som jeg først og fremst tenker på da. Det var de årene vi laget «Tufte» med Peter Schmeichel, da alle gikk rundt og sang «Heia Tufte». Vi har hatt store reklamekampanjer for Grandiosa, hvor vi toppet listene 17 uker på rad med «Lørdags-Pizza», vi hadde George Clooney for DNB, vi hadde «Taxi-Jens», for å nevne noen av de store snakkissene, sier Try.

Han fortsetter:

- 2016 hadde vi flere jobber som ga stor oppmerksomhet og som ble belønnet med mange gjeve priser, i tillegg til at vi tjente masse penger. Klart det er veldig viktig, vi gleder oss over at butikken går bra, men penger kommer nok i andre rekke når jeg skal vurdere høydepunktene.

Les også: Try rygger inn til nytt reklame-gull

- Skal håndtere en stor internasjonal konto
I fjor høst knyttet det norske, uavhengige reklamebyrået Try seg sammen med den internasjonale byråkjempen WPP. De nordiske toppsjefene fra de tre WPP-kontrollerte byrånettverkene Grey, Young & Rubicam og Ogilvy & Mather var samlet hos Try Reklamebyrå i Oslo. Kjetil Try serverte marsipankake og champagne. Han kaller avtalen mellom Try og de tre WPP-byrånettverkene en «nivå tre»-avtale, der heleid og deleid er de to første nivåene. Tredje nivå er en affiliate-avtale som kun er samarbeid uten oppkjøp.

Les også: Try åpner døra for reklamegigant

- Det viktigste for oss med dette samarbeidet er at våre internasjonale kunder får gleden av å ha tilgang til et globalt eller nordisk nettverk. Vi kan attpåtil velge mellom tre nettverk. I tillegg får vi litt «business» fra dem. Det er blant annet snakk om at vi skal håndtere en ganske stor internasjonal konto, røper Try.

Han påpeker også betydningen av å få nye, internasjonale kontakter i reklameverdenen.

- Jeg har savnet å ha venner og samarbeidspartnere i Europa eller USA, altså folk man kan ringe for å bli raskt oppdatert på hva som skjer i markedet kreativt og teknologisk. Man kan selvsagt lese mye og fange opp ting når man er Cannes, men det er noe med det å få tilgang på informasjon fra kontakter som er tett på markedet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Feiret ny reklameallianse: De nordiske toppsjefene fra de tre WPP-kontrollerte byrånettverkene Grey, Young & Rubicam og Ogilvy & Mather feiret alliansen med Try Reklamebyrå i fjor høst. Fra venstre: Kjetil Try, Håkan Karlsvärd (Ingo/Sverige), Mads Winther (Grey Group/Norden) og Rolf Bach Christensen (Grey/Danmark). Foto Eivor Eriksen

- De får ikke kjøpe oss
Kjetil Try understreker at et salg av reklamekonsernet fortsatt er uaktuelt.

- Jeg skal etter hvert møte Europa-sjefene i disse nettverkene. De ser på oss som et veldig spennende byrå, ikke minst fordi vi har vunnet mange kreative priser. De vet også at vi tjener gode penger og derfor vil de snakke med oss.

- Om oppkjøp?

- Det vet jeg ikke, men det er de sikkert interessert i. Jeg vet at de liker å være assosiert med suksess, så på en eller annen måte blir Try viktig for dem. Men de får ikke kjøpe oss.

- Hvorfor er salg uaktuelt?

- Fordi jeg synes det er best å ha kontrollen selv og fordi det heller ikke økonomisk sett nødvendigvis er så mye mer attraktivt enn å eie selv og ta ut utbytte hvert år. Vi hadde kanskje fått litt mer penger litt fortere. Vi har holdt på i snart 19 år, folk her har det godt og vi bestemmer selv. Det vi vurderte på et tidspunkt var å få inn en av de internasjonale aktørene som en mindre aksjonær, men det er ikke så interessant lenger, sier han.

Vil ikke trappe ned
Han har heller ingen planer om å overlate konsernlederjobben i Try til noen andre.

- Jeg tror jeg ville ha kjedet meg hvis jeg skulle være styreleder. Hver dag får jeg ti tusen skritt på skrittelleren fordi jeg er nysgjerrig, jeg går rundt og snakker med kollegene og følger med på det skjer. Jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag.

Her ser du alle tallene til Try-konsernet for 2016. Alle tall i millioner kroner.

Try-konsernet 2016 2015 Endring i prosent
Omsetning 489.440 416.948 + 17,4
Byråinntekt 215.926 174.889 + 23,5
Resultat 60.981 27.701 + 120,1

Tallene er ikke revidert og resultatet er før skatt og minoritetsandeler.