Try-konsernet fikk et resultat på 27,4 millioner kroner i 2015, en nedgang på 9,4 millioner kroner eller 25,7 prosent sammenlignet med året før. Byråinntekten endte på 174,8 millioner kroner, en nedgang på 1,1 prosent.

Etter det Kampanje forstår var det to store Try-kunder som kuttet sine reklameinvesteringer kraftig i fjor høst. Det skal være hovedårsaken til at resultatet falt, i tillegg til økte investeringskostnader. Statoil skal ha skrudd igjen reklamekrana på grunn av det dramatiske oljeprisfallet. Volkswagen satte på bremsene som en følge av den såkalte Volkswagen-skandalen. Administrerende direktør Kjetil Try i Try-konsernet vil ikke kommentere Kampanjes opplysninger.

– Dette har jeg ingen kommentar til, sier Try til Kampanje.

Regner med rekordår i 2016
Men han er ikke bekymret over fjorårets resultatfall.

– 27,4 millioner kroner på bunnlinjen er ingen krise. Jeg tror ikke det er noen andre byråer som kan skilte med et slikt resultat.  Vi har god kontroll og vi har skaffet oss mange nye kunder det siste halvåret. Vi har fått Norwegian, Talkmore, Forsvaret, nye Orkla-kunder – og mer kommer.  Vi mistet ikke mange nye kunder i fjor, men vi fikk mange nye, så vi ser nok på 2015 som et mellomår, sier Try.

Toppsjefen i Try-konsernet har stor tro på et rekordsterkt resultat i år.

– I budsjettet for 2016 legger vi opp til at vi når «all time high». Nå er det mye skummelt som skrives om norsk økonomi i næringsavisene, men på tross av det tror jeg 2016 blir Try-konsernets beste år noensinne, sier Try, som i fjor kunne juble over at annonsørene kåret Try til landets beste reklamebyrå i Byråprofil for 13. gang på rad.

Les mer: Try topper Byråprofil for 13. gang

– Du blir ikke skremt av at norsk økonomi halter litt?

– Nei, jeg tror vi skal nå våre mål. Nordmenn er fortsatt optimistiske, rentene går ned og folk fortsetter å handle. Try-konsernet er godt rustet for et noe humpete år, men det er en fare for at en del byråer, ikke minst i Stavanger-regionen, vil merke at det er dårligere tider i norsk økonomi.  Mye av dette vil være avhengig av kundegrunnlaget. 

Vil ha marginer over 20 prosent
Selv om Try-konsernet satt igjen med 27,4 millioner kroner på bunnlinjen og fikk en driftsmargin på 15,7 prosent, vil Kjetil Try helst ha høyere marginer.

– Vi synes det er morsommere når alle piler peker oppover. Vi har vært rimelig bortskjemte, vi har tjent gode penger i mange år og tjente gode penger også i fjor.  Men vi er ikke fornøyde før vi er godt over 30 millioner kroner og har en driftsmargin over 20 prosent. Vi skal helst ikke ha marginer under 20 prosent, sier Try.

– Hvorfor er det så viktig?

– Vi har greid 20 prosent før og da skal vi kunne greie det igjen. Høye marginer gir oss en buffer og det kan komme godt med av og til, sier Try.

Reklameprofilen mener kampen om kundene er tøff. Men han har ennå ikke registrert den helt store knivingen fra PR-byråene.

– Når vi blir invitert inn i byråkonkurranser, så er det stort sett fire-fem byråer som er med. For noen år siden var det mange som snakket mye om konkurransen fra PR-byråene, men med ett par unntak, er det stort sett de samme byråene som konkurrerer. Men det er helt klart tøff konkurranse i markedet, vi må stå opp tidlig om morgenen for å drive god butikk og det gjør vi også, sier han.

Apt halverte resultatet
For Try-konsernets datterselskaper bød 2015 på både opp- og nedturer. Apt fikk et merkbart resultatfall, noe som etter det Kampanje forstår blant annet kan knyttes til færre oppdrag for kundene Statoil og Volkswagen. Konkrete kunder vil ikke Kjetil Try uttale seg om, men han kommenterer datterselskapenes fjorårsresultater slik:

– Pol fikk et veldig godt år med et resultat på seks millioner kroner. Apt halverte resultatet og fikk et resultat på i underkant av fem millioner kroner. Det skyldes endringer på kundesiden. Også for Try Reklamebyrå ble det dårligere tall, mens vårt helt nye byrå Opt rakk å tjene litt penger og fikk et resultat på 100.000 kroner.

 Fjoråret bød på flere større investeringer, blant annet etableringen av Opt, som etter kort tid er oppe i ti ansatte.

– Vi fikk ti nye ansatte da vi startet Opt. Det tar tid og krefter og koster litt å starte opp. Pol fortsetter å utvide og i Try Reklamebyrå har vi stokket om litt og styrket oss på PR og content.

Les også: Try starter nytt digitalbyrå

Les også om 2014-resultatet: - Konkurransen fra PR-bransjen minimal

Her ser du alle tallene til Try-konsernet for 2015. Alle tall i millioner kroner.

TRY

2015

2014

Endring i prosent

Omsetning

368,4

397,9

 - 7,4

Driftsresultat

28,0

 37,2

 - 24,7

Resultat før skatt

 27,4

 36,8

 - 25,7