Dagbladet har lagt bak seg sitt første regnskapsår med Aller Media som eier. Tallene bærer sterkt preg av at ikke alt gikk på skinner da det danske, familieeide mediekonsernet la under seg Dagbladet.
- Regnskapsåret 2013/14 var krevende. Dette ble året da papiravisinntektene fikk et nytt knekkpunkt. I tillegg har vi vært gjennom en betydelig omstilling og omstrukturering, både som følge av endringene i mediemarkedet og Aller Medias kjøp av Dagbladet. Vi er ikke fornøyde med de økonomiske resultatene, sier administrerende direktør Tore Stangebye i Dagbladet til Kampanje.
Les mer: 50 Aller-ansatte til Dagbladet
Aller Media fikk et underskudd på 75 millioner kroner av en omsetning på 1,8 milliarder kroner i regnskapsåret 2013/14, hvor også Berner Media (Dagbladet) er inkludert. Flaggskipet i digitalvirksomheten DB Medialab, nettavisen Dagbladet.no, tjente penger i fjor. Men nettselskapet tapte totalt sett 12 millioner kroner etter sammensmeltingen av Dagbladets og Aller Medias nettsatsinger. Da de to nettselskapene ble slått sammen, lå omsetningen på samlet 245 millioner kroner og bemanningen var på 140 årsverk. Målet er 500 millioner kroner i omsetning innen få år.
- En hel del voksesmerter
- Vi fikk lite millionoverskudd på Dagbladet.no isolert sett takket være en sterk omsetningsvekst. Samtidig har det vært store investeringer i produktutvikling, særlig på mobil og web-tv, og integrasjonen av Aller Internett i DB Medialab påførte oss en hel del voksesmerter. Det ga DB Medialab et underskudd på 12 millioner kroner, bekrefter Stangebye overfor Kampanje.
- Hvilke kostnader er det snakk om?
- Vi har rett og slett hatt en del opprydningskostnader. Da vi slo sammen DB Medialab med Aller Internett, måtte vi bli kvitt en del systemer for å kunne strømlinjeforme virksomheten. I tillegg har det vært en del vanlige omstillingskostnader. Sammenslåingen påvirket også salget negativt i første halvår, men der har det vært en betydelig bedring i andre halvår og inn i 2015.
- Er det ikke godt kjent at fusjoner og intern uro kan skade salgsavdelingene?
- Det burde vi kanskje visst, ja. I etterpåklokskapens lys burde vi ha tatt større hensyn til salgsarbeidet enn vi gjorde under det omfattende arbeidet med å integrere Aller Internetts nettsteder inn i DB Medialab. Det er vi ikke fornøyde med. Der har vi ikke gjort en god nok jobb. Men i vårt avvikende regnskapsår har vi nå lagt bak oss første kvartal og det ser veldig bra ut, sier Stangebye.
Papiravisen i pluss
Han ser også lyspunkter i Dagbladets regnskap.
- Vi synes det er tilfredsstillende at papiravisen leverer et driftsoverskudd på ett par millioner kroner, til tross for at vi fikk en langt kraftigere annonsesmell enn ventet og at vi hadde betydelige omstillingskostnader. Vi kuttet bemanningen med rundt 60 årsverk i fjor, sier Stangebye til Kampanje.
Les også: Ingen Dagblad-journalister blir sparket
Les også: - Oppsigelser i Dagbladet
Dagbladets papiravis fortsetter imidlertid å krympe i opplag. Stangebye vil ikke røpe opplagstallene før Mediebedriftenes Landforening slipper alle tall for norsk presse i februar. Men han har ingen tro på at opplaget stabiliserer seg ettter vedvarende fall i 13 år, med unntak av en liten vekst 2011. Opplaget på hverdager var på 80.028 eksemplarer i 2013, mot 193.637 i 2001, som er det høyeste på 2000-tallet. Det tilsvarer en nedgang på 59 prosent.
- Vi har hatt et fall på rundt 10 prosent hvert år de siste årene og det har ligget på det nivået i regnskapåret 2013/14 også. Det har vært noen enkeltuker i desember og januar som har vært litt bedre, men det er altfor tidlig å si om fallet blir lavere enn ti prosent fremover. Hvis du nå spør om jeg tror fallet flater helt ut, så tror jeg ikke det. Men det er ikke sikkert at nedgangen blir så stor som den har vært hittil, sier Stangebye.
- Erstatter ikke tapte løssalgsinntekter
I annonsemarkedet fortsetter Dagbladets papiravis å tape millioner.
- Vi gjør det litt bedre enn avismarkedet totalt sett, men det er et kraftig fall i markedet for papirannonser. Heldigvis er det hyggelige tall for Dagbladet.no i annonsemarkedet og over år klarer vi å veie opp for papirfallet. Men de tapte opplagsinntektene klarer vi ikke å erstatte med digitalinntekter.
- Hva slags forventninger har Dagbladet til 2015?
- Papirutgaven vil fortsatt ha utfordringer og inntektene blir mindre enn året før. Vi tror digitalveksten vil kompensere for lavere annonseinntekter på print og 2015 har startet bra.
- Vil det komme nye runder med nedbemanning i 2015?
- Det er det for tidlig å si noe om nå. Vi har blikk for 12 måneder fremover. Bemanningsprosesser tar tid. Fra du bestemmer deg til du setter i gang kuttene, tar det seks til ni måneder før du får effekt. Det er ingen tvil om at hele mediebransjen, deriblant Dagbladet, har et kostnadsnivå som er for høyt når man ser på hvordan markedet vil utvikle seg i årene fremover.
Aller Media opererer med såkalt avvikende regnskapsår. Året 2013/14 strekker seg fra 1. oktober 2013 til 30. september 2014.
Les også: Aller-underskudd på 75 millioner
Les også: Varsler nye Aller-kutt
Kommentér