TVNorge-eier mener ny tv-avtale kan være «ulovlig statsstøtte»

- Et desperat forsøk på å fremstille nyhetene som et underskuddsprosjekt.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi, Knut Kristian Hauger, Sara Viken Løvhaug og Tobias Fredø

I dag ble det kjent at TV 2 fikk tilslaget på en ny avtale med Kulturdepartementet som gir kanalen oppdraget om å være en kommersiell allmennkringkaster også de neste fem årene. Den nye avtalen trer i kraft 1. januar neste år, og stiller krav til TV 2 om tilstedeværelse i Bergen og daglige nyhetssendinger på TV 2 hovedkanalen.

Les også: Millionkontrakt i boks for TV 2 – men Discovery og TV3 angriper tv-avtalen

Avtalen sikrer TV 2 opptil 135 millioner kroner i året eller opp mot 675 millioner kroner for hele avtaleperioden, dersom kanalen klarer å synliggjøre merkostnadene ved å utføre oppdraget og ikke tjener mer penger enn det som er ansett som en «rimelig fortjeneste» - fastsatt til ti prosent driftsmargin.

Kanalen har allerede tatt til orde for en kraftig opptrapping av nyhetssatsingen og varslet allerede i dag en oppbemanning av antall journalister.  TV 2 har tidligere uttalt at kanalen vil planlegge en oppbemanning i Bergen dersom en ny avtale ville komme i havn. Kanalen har også lovt å bruke 250 millioner kroner i året på nyheter.

Les også: TV 2 lover å bruke 250 millioner kroner i året på nyheter

Les også: TV 2-sjef ruster opp med ti nye journalister etter ny tv-avtale

Konkurrentene i Discovery og TV3-eier Nent har lenge vært kritiske til avtalen og gikk allerede ut i går kveld og uttrykte «bekymring». Når den endelige avtalen i dag foreligger, kvesses klørne ytterligere. 

- Vi skal sette oss inn i avtalen og de regnskapsmessige prinsippene. Det vi har lest til nå gir dessverre ikke mer tiltro til at dette er en avtale som oppfyller EØS-avtalens krav til lovlig statsstøtte, sier kommunikasjonsdirektør Espen Skoland i Discovery til Kampanje.

Skoland sier advokatene til Discovery i skrivende stund finleser avtaleteksten med tanke på en eventuell klage til ESA. Både Discovery og TV3-eier Nent har tidligere gjort samme øvelse når det gjelder danske TV2.

Vant frem i Danmark

Fram til 2004 ble statseide TV2 i Danmark finansiert med både lisenspenger og reklameinntekter. Men konkurrentene MTG og SBS som TVNorge-kanalen var eid av, klaget og fikk medhold i at ordningen brøt med EUs regler om statsstøtte. Dermed måtte dansk TV2 betale tilbake 628 millioner danske kroner til staten. Etter dette har dansk TV2 vært fullfinansiert av reklameinntekter.

Det er særlig prinsippene om hvor mye en kommersiell seer er verdt i avtalen, som provoserer.

- Avtalen bekrefter blant annet det vi har fryktet, at det skal opereres med modeller for inntektsføring som avviker fra måten TV 2 ellers selger reklame. Det strider etter vår vurdering med reglene for statsstøtte, fordi TV 2 vil få støtte basert på at seerne genererer lavere kommersielle inntekter enn de reelt sett gjør. Det vil i praksis innebære en overkompensasjon, noe støttereglene ikke tillater, sier Skoland.

I dagens avtaletekst er verdien på de kommersielle seerne satt opp på følgende måteSlik verdsettes TV 2-seeren

Alder   Verdi i % TV 2s vurdering
10-19 25-35 Aldersgruppe uten særlig egen kjøpekraft, forbud mot reklame rettet mot barn og unge, men stiger i interesse for annonsørene når de nærmer seg 20 år
20-49 100 Dette er den mest kommersielt interessante målgruppen for annonsørene og dermed den målgruppen som er den viktigste årsaken til reklameinntekter
50-59 50-75 Det antas at også denne målgruppen har en viss kommersiell interesse, samtidig som de har en særlig høy kjøpekraft.
60-69 25-35 Dette er en målgruppe med sterkt fallende interesse fra annonsørene
70-79 10-15 Denne aldersgruppen er av liten interesse for annonsører, men TV 2 klarer gjennom sin prismodell fortsatt å skape noen inntekter fra disse seerne

Kilde: Retningslinjer for regnskapsmessig skille i TV 2.

- Fremstilles som underskuddprosjekt

Skoland sier videre at han sitter med dokumentasjon på at det har vært forhandlet om dette prinsippet.

- Vi har fått dokumentert at TV 2 og departementet har forhandlet om hvordan inntektsmodellen skal være. TV 2 har flere ganger forsøkt å få på plass modeller som ville gitt dem lavere inntekter, og dermed mer støtte fra staten. Hele prosessen har virket som et litt desperat forsøk på å fremstille nyhetene som et underskuddsprosjekt, mens våre beregninger viser at TV 2 i dag tjener penger på dette, sier Skoland.

Discovery reagerer også på vektingen av de ulike seergruppene. I dagens tv-marked selger TV 2 sine seere til annonsørene uten å skille på alder.

- Fortsatt avviker den endelige modellen med prinsippene TV 2 eller bruker når de selger reklame. Og modellen verdsetter norske seere langt lavere enn markedet gjør, sier Skoland.  

Etter det Kampanje kjenner til har Kulturdepartementet bedt BDO Norge om å regne seg frem til den endelige vektingen av seerne, en vekting som tar utgangspunkt i at annonsørene verdsetter seerne forskjellig.  Det er departementet som skal ha tatt den endelige avgjørelsen, får Kampanje opplyst.

- Det aller viktigste er at når du skal ha tilgang til 135 millioner av skattebetalernes penger hvert år, må du også kunne vise fram hele regnestykket og ha full åpenhet. Det har ikke skjedd. Det kan ikke samfunnet være med på, sier Skoland.

TV 2: - Vi kan stå for tallene

Etter det Kampanje kjenner til har Kulturdepartementet bedt BDO Norge om å regne seg frem til den endelige vektingen av seerne, en vekting som tar utgangspunkt i at annonsørene verdsetter seerne forskjellig. Det er departementet som skal ha tatt den endelige avgjørelsen, får Kampanje opplyst.

- Det aller viktigste er at når du skal ha tilgang til 135 millioner av skattebetalernes penger hvert år, må du også kunne vise fram hele regnestykket og ha full åpenhet. Det har ikke skjedd. Det kan ikke samfunnet være med på, sier Skoland.

Men allerede da TV 2 søkte på oppdraget for ett år siden ønsket TV 2 å se bort fra de seerne som var over 50 år, noe Kampanje var først med å omtale.

Les også: TV 2 ser bort fra eldre seere i tv-regnskap - Discovery reagerer

- Hva slags prinsipp mener dere burde vært lagt til grunn – en seer er like mye verdt uavhengig av alder?

- At TV 2 ikke avviker fra de kommersielle prinsippene de legger til grunn ellers når de selger reklame, sier Skoland.

TV 2-sjef Olav Sandnes svarer Kampanje på følgende måte når han blir konfrontert med kritikken fra rivalene.

- Denne vektingen stod ikke i utlysningsteksten, kan du si litt om hvorfor det kom på plass?

- Det er ganske enkelt. Det er forskjellig prising på forskjellige målgrupper. Når vi har prising på en så bred målgruppe som vi har, handler det om at det er et vektet snitt av det. Vi er overbevist om at vi kan stå for de tallene. Vi har en solid og godt gjennomarbeidet avtale som har vært gjennom mange kvalitetssikringsrunder, og vi er opptatt av å være skikkelige i en slik avtale.

- Men dere selger alle tv-seere til én pris i markedet - hvorfor gir det mening å vekte de som dere gjør i avtalen?

- Fordi det er forskjellig prising av forskjellige type seere. Når vi ser på forskjellige type seere, så er det en naturlig måte å vekte dette på her.

- Blir det en økonomisk gevinst på TV 2?

- Jeg tror ikke det er noen økonomisk gevinst, men det er reelle merkostnader vi får av oppdraget, som nå dekkes. Man blir ikke rik på dette, men det sikrer rammene våre. Dette er ingen pengebinge man stuper inn i. Det er en grundig gjennomarbeidet avtale som underbygger hvorfor man skal få kompensasjon for merkostnader, sier Sandnes.

Grande: - Det har vært krevende

Etter at avtalen ble signert i Bergen i dag kunne kulturministeren Trine Skei Grande fortelle at noe av årsaken til at prosessen har tatt tid er nettopp dette punktet.

- Vi skjønte dette kom til å ta lang tid. Du har en kommersiell aktør med kommersielle aktører, også skal du finne ut hva staten skal inn på i den type aktivitet for å løfte det til en allmennkringkaster med de kravene som staten ønsker de skal være med på å dekke. Så det har vært ganske krevende å finne de regnskapstekniske grepene – men nå tror jeg vi har en avtale som har hold, sier Grande.

- Hvorfor var dette riktig framgangsmåte for dere og hvorfor kom det inn i avtalen?

- Vi tenkte vi måtte finne noen vippepunkter mellom de ulike interessene og inntektene. Vi har brukt det beste vi har av juridisk ekspertise for å prøve og ramme det inn, og jeg håper nå at de konkurrentene som er misunnelige på TV 2 sin avtale, strekker seg slik at de ved neste runde kan være med å konkurrere med TV 2 om en sånn type avtale. Jeg håper de bruker energien sin der, og ikke prøver å undergrave den avtalen vi har nå – for den er jeg ganske sikker på at holder. 

TVNorge-eier mener ny tv-avtale kan være «ulovlig statsstøtte»