Krøll for Kantar med ny medie-måling

- Kommer vi ikke i havn, må vi vurdere hva vi skal gjøre, sier MBL. Samtidig vokser irritasjonen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger, Dag Robert Jerijervi og Erlend Fossbakken

Toppene i Mediebedriftenes Landsforening (MBL) måtte åpne den store talldagen tirsdag med den leie beskjeden om at den etterlengtede Medieportalen, som altså opprinnelig skulle lanseres i april i år, var rammet av tekniske problemer. Dermed måtte de ferske tallene fra Forbruker & Media distribueres ved hjelp av PDF. Tallene som ligger tilgjengelige i Medieportalen i dag er fra perioden 2017/2018 - såkalte 18/1-tall - og dermed på ingen måte ferske.

Nå sier forskningsleder for medier i Kantar TNS, Knut-Arne Futsæter, at portalen forhåpentligvis vil oppdateres med nye 2018-tall i morgen – dagen etter at den store talldagen til Mediebedriftenes Landsforening.

- Vi har tekniske problemer med Medieportalen og håper å få den opp i morgen med 18/2-tall. Da vil det komme «Forbruker & Media»-tall for papir, mobil og desktop for undersøkelsen «18/2», Knut-Arne Futsæter, i en e-post til Kampanje.

Trøbbel og forsinkelser

Når Kantar ikke kunne vise frem den nye Medieportalen, måtte MBL kaste seg rundt å hoste opp en reserveløsning der det ble vist frem og laget PDF-er for å illustrere utviklingen på det norske mediemarkedet. Dermed steg etter det Kampanje kjenner til frustrasjonen ytterligere i MBL, som allerede er i dialog med Kantar om den sterkt forsinkede målingen.

For i tillegg til forsinkelsen med Medieportalen er heller ikke den rene online-målingen klar. Målingen med daglige dekningstall for de norske nettmediene, inkludert NRK, må bransjen fortsatt vente på.

- Fra månedsskiftet oktober og november kommer sannsynligvis månedlige daglig dekningstall for de fleste norske nettmediene, sier Futsæter.

Det er i så fall flere måneder etter opprinnelig lanseringsdato. De siste offisielle nett-tallene er fra jula i 2017.

Får etterspill

I februar 2017 skrev MBL under en ny og prestisjetung avtale med Kantar om måling av medienes lesertall på alle plattformer. Planen var at den tekniske målingen TNS-topplisten, som inntil årsskiftet ble offentliggjort én gang i uken, skulle kalibreres med Kantars intervjubaserte Forbruker & Media. Alt skulle bli enklere, mer oversiktlig og mer presist. 

Siden den gang har det meste gått på tverke. For supermålingen som egentlig skulle på lufta i april er blitt satt på vent gang på gang på grunn av tekniske utfordringer.

Geir Engen, fagsjef for analyse og utvikling i MBL, legger ikke skjul på at medieorganisasjonen er misfornøyde med forsinkelsene.

- Vi er i dialog med Kantar Media for å finne en løsning som er tilfredsstillende for begge parter. I første omgang handler det om å få alt til å fungere, så vil det også handle om den økonomiske siden av avtalen. Hvis vi ikke kommer i havn, så må vi vurdere hva vi skal gjøre, sier Engen til Kampanje. 

- Kan en oppsigelse være aktuelt?

- Alt er mulig, men det vil jeg ikke spekulere på nå.

VG størst digitalt

Tallene som i dag ble publisert, tall fra intervjuundersøkelsen «Forbruker & Media», viste at VG befester posisjonen som landets største nettavis på mobil og desktop med nærmere 1,6 millioner daglige lesere og dermed var dobbelt så store som Dagbladet og fire ganger så store som Aftenposten.

 - Det er digitalveksten vi er opptatt av, det er det viktigste, sier sjefredaktør og administrerende direktør i VG, Gard Steiro.

VG-sjefen viser imidlertid til interne tall når han tidligere i dag kommenterte trafikken på Norges største nettsted.

- Vi har fem prosent flere brukere enn på samme periode i fjor. Vi har ni prosent flere sidevisninger på VG Nett i 2018 enn i tilsvarende periode i fjor. På mobil er vi opp 12 prosent sammenlignet med fjoråret, og der har vi 21 prosent flere sidevisninger, sier Steiro til Kampanje.

Tidligere tall fra Kantar TNS har vist at VG har en rekkevidde på opp mot 2,5 millioner nordmenn ukentlig, hvilket fortsatt stemmer med mediehusets interne tall.  

Her ser du topp 3-listen for samlet digital dekning for avishuseneVG størst av avishusene

Plassering Mediehus Antall lesere
1. VG  1.571.020
2. Dagbladet

822.460

3. Aftenposten 389.240

Skiller en ut tallene for desktop og mobil er TV 2.no landets tredje største nettsted etter VG og Dagbladet.

Her ser du topp 3-listen på mobil for mediehuseneVG troner på mobiltopppen

Plassering Mediehus Antall lesere
1. VG Mobil  1.286.000
2. Dagbladet 649.800
3. TV 2 524.700

NRK: - Synd målingen ikke er på plass

Grunnet dagens tallkaos og mangelfulle målinger må bransjen også vente på trafikktallene til NRK. Forbruker & Media-undersøkelsen måler nemlig ikke landets nest største nettsted de siste årene, NRK.no.

- Vi venter på at den nye felles nettmålingen skal komme og gleder oss til det. Når det gjelder Forbruker & Media-undersøkelsen så er ikke NRK med på den, sier nettsjef Hildegunn Soldal i NRK til Kampanje

- Hvorfor er ikke NRK med på dagens undersøkelse «Forbruker & Media»?

- NRK har valgt å være med på den felles nettmålingen som MBL har anskaffet fra ComScore, som jo ikke bare er en teknisk måling. Mens denne rapporteringen i Forbruker&Media først og fremst er viktig for avishusene, slik vi forstår det.

Hun sier derfor at det blir galt å gå ut med interne NRK-tall. 

- Det blir å sammenligne epler og pærer. Nå venter vi veldig på en felles nettmåling, og det er synd at den ikke er på plass enda, sier hun.

Om NRKs utvikling på nett generelt sier Hildegunn Soldal at «det jobbes godt på nett».

- Vi har en fin utvikling på nett, og ser at strategien med færre og bedre saker fungerer veldig godt.

Når det gjelder de ferske nett-tallene som i dag er publisert sier Soldal at hun gleder seg over utviklingen til de andre mediehusene.

- Vi håper vi vil se god utvikling for både oss og de andre mediehusene, og for egen del håper vi at NRK fortsetter å være viktig for folk.

Hun sier det for hennes egen del og NRKs er viktig å måle unike brukere og tid brukt.

- Vi vil at brukerne skal bli engasjert i innholdet vårt, sier Soldal.

Her er de største mediehusene på PC eller MacDesktop-toppen

Plassering Mediehus Antall lesere
1.  VG 607.100
2. Dagbladet 307.300
3. TV 2  226.100 

 

 

Krøll for Kantar med ny medie-måling