I dag ble det kjent at Ulf André Andersen (49) er ansatt som ny ansvarlig redaktør for Se og Hør. Den tidligere Dagblad-journalisten har jobbet i Se og Hør siden 2008 og har vært både redaktør og nestkommanderende. Da Ellen Arnstad gikk på dagen i januar, ble Andersen konstituert sjefredaktør. Nå har han fått jobben permanent og overtar redaktørstolen etter profiler som Knut Haavik, Odd Johan Nelvik og Ellen Arnstad.
- Jeg er veldig ydmyk med tanke på hvem jeg overtar etter. Dette er store personligheter som har satt sine spor i pressehistorien, sier Andersen til Kampanje.
Les mer: Ulf André Andersen blir Se og Hør-redaktør
Les mer: Ellen Arnstad: - Jeg skal starte mitt jobbliv nummer to
- Ikke noe revolusjonerende nytt
- Hvordan skal du kunne matche dine forgjengere?
- Det er et godt spørsmål. Vi må jobbe på vår måte, ikke prøve å kopiere Haavik, Nelvik og Arnstad. Vi kommer ikke til å iverksette noe revolusjonerende nytt, men vi kommer til å prøve å finne ut av hva som fungerer best fremover. Se og Hør har et fast konsept som vi skal forsøke å videreutvikle etter hvert. Vi har nå forskjellige kanaler, vi skal få dem til å fungere bedre sammen, slik at vi tar ut det beste i alle kanaler, sier Andersen.
- Har du noe til felles med dine forgjengere, bortsett fra Se og Hør?
- Vi begynte alle som journalister og alle fire kjenner metodene som ligger til grunn for journalistikken, selv om det har kommet til nye kanaler, sier Andersen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Avslørte arbeidsmetoder: Journalist Håvard Melnæs (til høyre) hilser på daværende på Se og Hørs sjefredaktør Odd Johan Nelvik før starten av den åpne høringen om betalings- og kjendisjournalistikk i 2007. Foto: Jarl Fr. Erichsen/NTB Scanpix.
- Fikk jobben med å rydde opp
Ulf André Andersen kom fra Dagbladet til kjendibladet i 2008, året etter at tidligere Se og Hør-reporter Håvard Melnæs avslørte Se og Hørs arbeidsmetoder i boka «En helt vanlig dag på jobben». Boka skapte store bølger i Medie-Norge, og førte til at Vær Varsom-plakatens presseetiske regler om sjekkheftejournalistikk ble endret. Odd Johan Nelvik og Håvard Melnæs ble også innkalt til en høring om betalings- og kjendisjournalistikk sommeren 2007. Også internt i Se og Hør fikk boken konsekvenser.
- Jeg ble hentet av daværende sjefredaktør Harald Haave i 2008 og fikk oppdraget med å sørge for at Se og Hør begynte å jobbe etter vanlige presseetiske prinsipper. Jeg fikk jobben med å rydde opp etter det som kom frem i boken om Se og Hør, forteller Andersen til Kampanje.
Mener Se og Hør-boka var viktig
- Hva synes du om Håvard Melnæs sin bok?
- Jeg synes boka var et viktig signal til alle medier. Den handlet jo egentlig om presseetikken i alle medier og alle journalister måtte gå i seg selv og tenke over hvordan man jobbet. Jeg mener det var og er viktig å ta opp presseetiske utfordringer, sier Andersen.
44 prosent av befolkningen svarte i en undersøkelse at tilliten til norsk presse ble ble svekket som følge av medieoppstyret rundt ukebladet Se og Hør de første ukene etter at rabalderet startet. Det kom fram i en landsrepresentativ undersøkelse Synovate MMI gjennomførte på oppdrag fra Kampanje og OmnicomMediaGroup. 49 prosent svarte nei på spørsmålet om saken hadde svekket tilliten til pressen generelt.
Les mer: Vil endre Vær Varsom-plakaten
Les mer: Svekket tillit til pressen
- Vil leve i lang tid fremover
I Se og Hør skal Ulf André Andersen jobbe tett med to kolleger som jobbet sammen med Håvard Melnæs på slutten av 90-tallet og tidlig på 2000-tallet, redaktørene Trond Stensåsen og Jonas Jørstad. Begge har mange års fartstid i kjendisjournalistikken og Se Hør. Andersen får ansvaret for merkevaren både på nett og papir. Trond Stensåsen fortsetter som redaktør for bladet, mens Jonas Jørstad fortsetter som redaktør for seoghør.no. Ingeborg Heldal går også inn i Se og Hørs nye lederteam som ny utviklingsredaktør. Hun skal fortsatt ha ansvaret for Aller Medias bloggsatsing.
- Ingeborg Heldal får et ekstra ansvar for at vi kontinuerlig produktutvikler både nett og papir. I en krevende hverdag med høy produksjon i alle kanaler, blir hun en ressurs for oss alle. Dessuten har hun vært i rampelyset lenge og vil representere Se og Hør på en glimrende måte, sier Andersen.
Til tross for at Se og Hør-opplaget har falt kraftig de siste årene, tror Andersen sterkt på kjendisjournalistikk på papir.
- Jeg tror Se og Hør med eksklusive bildereportasjer vil leve i lang tid fremover, samtidig som vi må være først og best på nettet.
- Hvor lenge vil dere fortsette med to ukentlige utgaver?
- Det er ingenting som tyder på at vi ikke skal fortsette med det. Begge utgavene gjør det fortsatt bra.
Se og Hør tirsdag, som i mange år var landets største blad, hadde en opplagsnedgang på 10.445 eksemplarer til 115.191 i 2015, som et fall på 8,3 prosent. Fredagsutgaven Se og Hør Extra falt med 11.004 til 45.084, som var 19,6 prosent svakere enn i 2014, og helgeutgaven av kjendisbladet er på vei ut av topp 10-listen over de største bladene i Norge. 2016-tallene kommer i mars.
Les mer: Taper lesere på alle fronter
Kommentér