44 prosent av befolkningen svarer i en ny undersøkelse at tilliten til norsk presse er blitt svekket som følge av medieoppstyret rundt ukebladet Se og Hør de siste ukene. Det kommer fram i en landsrepresentativ undersøkelse Synovate MMI har gjennomført på oppdrag fra Kampanje og OmnicomMediaGroup . 49 prosent svarer nei på spørsmålet om saken har svekket tilliten til pressen generelt.
Les også: Færre vil kjøpe Se og Hør
Det er særlig folk over 45 år som svarer at tilliten er blitt mindre til pressen generelt og Se og Hør spesielt. Typiske Se og Hør-lesere deler ikke oppfatningen i samme grad, ifølge undersøkelsen.
– Ikke uventet
Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, sier til Kampanje at han ikke er overrasket over at såpass mange svarer at tiltroen til pressen er blitt mindre etter bråket rundt Se og Hør og boken til Håvard Melnæs.
– Jeg regnet med at en stor del av befolkningen ville svare ja på spørsmålet om hvorvidt tilliten til pressen er blitt mindre. Det er ikke uventet at denne saken rammer alle medier. Dette skjer også i andre deler av samfunnet, for eksempel innenfor politikken, hvor saker som omhandler en politiker eller et politisk parti også får konsekvenser for politikken for øvrig, sier Kokkvold til Kampanje.
Presseforbundets mener undersøkelsen understreker behovet for en gjennomgang av de presseetiske kjørereglene,særlig med hensyn til sjekkheftejournalistikken.
– Noen har sagt at Se og Hør og kjendispressen for øvrig er så spesiell at den ikke har noen relevans til resten av pressen. Derfor har noen argumentert for at boken til Håvard Melnæs ikke skal føre til en revurdering av de presseetiske normene. Det har jeg ingen sans for. Uansett hva man måtte mene om Se og Hør, så har dette bladet et stort opplag og mange lesere. Vi er nødt til å forholde oss til at Se og Hør er en stor suksess, og vi kan ikke late som om bladet er noe som kun driver med noe helt på siden av det norsk presse for øvrig gjør. Derfor har jeg tatt til ordet for å revidere Vær Varsom-plakaten med henblikk på sjekkheftejournalistikken, forteller Kokkvold.
Les mer: Se og Hør vant kjendiskrigen
Fortrolige Se og Hør-samtaler
Ifølge Kokkvold vil den planlagte offentlige høringen om norsk presse og Se og Hørs arbeidsmetoder bli avholdt etter påske. Det vil si i april. Gunnar Bodahl-Johansen ved Institutt for journalistikk (IJ) har fått i oppdrag å lage en rapport som skal presenteres under høringen, som trolig finner sted i VG-auditoriet i Akersgata 55.
– Bodahl-Johansen skal ha fortrolige intervjuer med Se og Hørs journalister, redaktører, kilder og ofre før det blir høring i full offentlighet. Om nøvdendig vil også kilder og andre kontakter og andre aktører i pressen bedt om å stille til intervjuer. Ukebladets kilder, kontakter og ofre som omtales i boka til Håvard Melnæs får snakke i fortrolighet i intervjuene med Bodahl-Johansen, og det er opp til dem om de vil delta i den åpne høringen. Vi har også lovet Se og Hørs journalister anonymitet og fortrolighet, slik at de kan snakke fritt uten at deres meninger kan spores tilbake, forteller Kokkvold.
Melnæs og Nelvik til åpen høring
Intervjuene, som starter tidlig i neste uke, skal munne ut i en offentlig høringen om norske mediers angivelige bruk av uakseptable og uetiske arbeidsmetoder og påstandene i boka til Håvard Melnæs. Det er satt av én dag til høringen der blant andre Håvard Melnæs og Se og Hør-redaktør Odd Johan Nelvik skal dela.
Les også: Vil ha høring om Se og Hør-metoder
– Ingen har sagt nei til å delta på høringen, foreløpig, sier Kokkvold.
En ny Var Varsom-komité blir trolig oppnevnt på Presseforbundets styremøte 23. mars. Deres oppdrag blir å formulere et nytt punkt i Vær Varsom plakaten som vil stoppe sjekkheftejournalistikken.
– Massiv negativ presseomtale
Sjefredaktør Odd Johan Nelvik sa til Kampanje onsdag at han ikke er overrasket over at 82 prosent av befolkningen er blitt mer negativ eller vesentlig mer negativ til Se og Hør etter utgivelsen av boken til Håvard Melnæs.
– Etter den massive negative pressomtalen Se og Hør har vært utsatt for de to siste ukene, med til dels feilaktige og misvisende påstander om oss, er vi ikke overrasket over at noen kan ha blitt påvirket, sa Nelvik til Kampanje.
Les mer: Gir mediestormen skylden
Les også: – Se og Hør ikke alvorlig skadet
Kommentér