Norske mediehus skal kutte over én milliard kroner: - Dette er brutalt

Men det er ikke størrelsen på kuttene som avgjør hvilke mediehus som står i den største krisen, ifølge medieforsker.

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist
Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Saken er oppdatert med flere kommentarer fra administrerende direktør Nina Vesterby i Story House Egmont.

De siste månedene har de kommet på løpende bånd, varslene om store kutt i den norske mediebransjen. Schibsted var blant de første og største, da de i januar gikk ut med beskjeden om at kostnader på en halv milliard kroner skulle fjernes. TV 2 fulgte nylig opp med et anslag på 400 millioner kroner i kostnadskutt, og mandag denne uken kom beskjeden fra TV 2s søsterselskap i Egmont-konsernet, Story House Egmont, om at de skal kutte 70 millioner kroner. 

I tillegg har Polaris Media sagt at de skal kutte nesten 100 årsverk og i Amedia jobbes det også med kostnadsbesparende tiltak, selv om de ikke har tallfestet hvor mye de skal spare. I sum har det bare i år vært snakk om kostnadskutt på over én milliard kroner i norske mediehus. 

- Dette er brutalt, sier medieforsker Jens Barland ved Høyskolen Kristiania.

Han ser ingen grunn til å bagatellisere det som skjer, men minner samtidig om at mediebransjen har vært gjennom bølgedaler før og kommet ut på andre siden med nye løsninger.

- Jeg tror mediene vil gå gjennom en vanskelig periode nå også, men de vil få det til. De har fått det til flere ganger før.

Gjennom hele 2000-tallet har norske mediehus vært gjennom en rekke kuttrunder der milliarder av kroner er blitt kappet i kostnader. I 2023 kommmer det altså en ny runde. 

Les også: Story House Egmont varsler kutt på 70 millioner kroner

- Kan bli virkelig ille

Det som er forskjellig nå fra tidligere, er at det ikke er en overgang fra det analoge til det digitale som tynger mediehusene, men en digital transformasjon som fortsetter, sier Barland.

- Vi vet ikke hvor mye dette betyr i antall journalister, antall produksjoner, mengde stoff og så videre. Det blir selvfølgelig mindre av dette. Man kan ikke kutte kostnader med en milliard kroner uten konsekvenser, sier han.

- Men den journalistiske funksjonen vil overleve og fortsette å fungere i samfunnet og bidra til et godt demokrati. Det er helt sikkert noen som burde hatt et kritisk søkelys på seg fra mediene i tiden som kommer, som slipper unna det på grunn av mindre kapasitet, inntil den kapasiteten kommer tilbake.

Medieforsker Tellef Raabe ved SNF på Norges Handelshøyskole er ikke i tvil om at kuttene er alvorlig for mediebransjen som helhet.

- Samtidig er dette tre ganske ulike selskap med differensierte målgrupper og forretningsstrategier, sier Raabe.

Tellef Raabe tror Story House Egmont befinner seg i en spesielt sårbar posisjon, selv om det varslede kuttet på 70 millioner kroner blekner sammenlignet med hva Schibsted og TV 2 skal kutte.

- For Story House Egmonts del – som hovedsakelig selger blader, magasiner og tegneserier – kan det bli virkelig ille. Dalende opplag og et svekket annonsemarked truer kjernevirksomheten, sier han.

- Alvorlig:

Medieforsker Tellef Raabe leverte nylig inn sin doktorgrad om norske mediehus ved University of Cambridge. Han er ikke i tvil om at kuttene er alvorlig for mediebransjen som helhet. Foto: Eivor Eriksen

- Har endret seg vesentlig

Administrerende direktør i Story House Egmont, Nina Vesterby, forteller at ukebladforlaget hadde god fart på starten av året. Først i årets andre kvartal begynte fartsdumpene for alvor melde seg.

- Det har endret seg vesentlig fra inngangen på året til hvordan vi ser det nå, sier Vesterby.

Nå rammes mediehuset på alle områder.

- Både løssalg, abonnement, printannonser og digital annonsering, sier Vesterby.

- Folk er nok mer forsiktige med å ha faste kostnader og annonsørene merker det samme.

- Hvor vil kuttene komme?

- Det kan jeg ikke si så mye om akkurat nå. Det er mulig vi må nedskalere noen satsinger og det kan hende at vi må sette noe på vent, men det jobbes det med nå.

- Betyr dere at dere får mindre evne til å investere i nye områder?

- Vi vil bremse investeringene noe, men den digitale veksten er viktig for oss, og vi fortsetter digitaliseringen av innholdet med fullt trykk.

Når det gjelder kommentarene fra Tellef Raabe, erkjenner Vesterby at det er mer utfordrende å drive med magasininnhold enn med nyheter. Hun har likevel stor tro på at mange av deres 2,9 millioner lesere vil bli med over til nye plattformer.

- Alle vet at opplagstallene på fysiske magasin og ukeblader faller. Men vi tror vi fortsatt har mange lønnsomme år igjen. Her er det helt opp til vår evne til å omstille oss og tilrettelegge all det gode innholdet vi lager for nye digitale plattformer, som blir nøkkelen til suksess. Og der er vi godt i gang, sier hun.

- Dere er ikke alene om å kutte. Er du bekymret for innovasjonskraften til den norske mediebransjen når det samlet sett skal kuttes såpass mye? 

- Nei, jeg synes den norske mediebransjen nettopp har vært veldig gode på innovasjon og endring de siste årene. Vi har kommet langt i forhold til mange andre land. Det teknologiske skiftet vi ser nå med et kvantesprang innen generativ kunstig intelligens, gjør at vi må være på tå hev. Vi har klart oss bra hittil og det tror jeg bransjen vil fortsette å gjøre.

Les mer: Klubbleder om Egmonts kuttvarsel: - Skaper uro og usikkerhet

Bedre tider:

Under Medieleder-konferansen i Bergen møtte Egmont-sjefen Nina Vesterby medieforskeren Jens Barland. Det var i 2019 og det var lite som handlet om kutt den gangen. Foto: Eivor Eriksen.

Norske mediehus skal kutte over én milliard kroner: - Dette er brutalt