Det var i fjor høst at MTG kjøpte Nice Entertainment Group, som blant annet består av norske Monster, til en pris som tilsvarer 675 millioner. I år døpte MTG om hele sin produksjonsdivisjon fra MTG Studios til nettopp Nice Entertainment Group, og i sommer fikk Morten Aass, som ledet Nice før MTG-oppkjøpet, ansvaret for hele divisjonen.
Selskapet passerer nå en omsetning på to milliarder svenske kroner, ifølge Aass, som møtte investorene på MTGs kapitalmarkedsdag for første gang denne uken. Det er en dobling av omsetningen til «gamle» Nice, før de ble slått sammen med MTG Studios.
- Nice har hatt en veldig fin omsetningsvekst i 2014 og har passert den magiske tomilliardergrensen, sier han til Kampanje.
Les også: MTG-sjef: - Har ikke hatt sterke nok historier
Ser mot USA
Nice Entertainment Group består av selskapene Strix Television, Paprika Latino, Novemberfilm, Redaktörerna, DRG, Monster, One Big Happy Family, Playroom, Rakett, Titan, Baluba, Nice Drama, Moskito, Production House, Grillifilms og Gong. Disse selskapene har tilsammen 28 lokale selskaper i 16 land. Mange flere blir det ikke med det første.
- Vi har dratt i håndbrekket på nye oppkjøp og skal jobbe så effektivt som mulig med de selskapene vi har kjøpt og vokse organisk. Når det er sagt er vi alltid åpne for spennende muligheter, men vi har ingen store oppkjøpsplaner.
Nice-toppen mener det etter hvert er naturlig å se på det amerikanske og britiske tv-markedet.
- Vi tenker på om det finnes smarte måter å komme inn i UK og USA. Det vurderer vi løpende når vi ser mulighetene åpne seg.
- Hvilken oppside ligger det for Nice å være representert der?
- Den store forskjellen er at programmene kan reise til så mange flere land. Eyvind Hellstrøm lager sikkert bedre mat enn Jamie Oliver, men Jamie Oliver selges til 150 land. Det viser at områdene vi finnes i, har noen begrensinger. Det er klart at de som utvikler formater får mer og mer kunnskap om det internasjonale markedet og salg, men man har vært moderat i måten man har gått ut og solgt formater.
Les mer: Morten Aass rykker opp i MTG
- Smart å dele ressurser
- Blir det enklere å få fotfeste i USA og UK med MTG i ryggen?
- Ja, fordi vi har større muskler, men både jeg og de over meg er innstilt på å gjøre det på en smart måte. Én modell kan være å utvide samarbeidet med de partnerne vi har, eller gjøre samarbeidet mer permanent. Men fokuset vårt nå er å få organisert oss best mulig i hvert enkelt land og utvikle de 28 selskapene vi allerede har.
- Kan det bety konsolideringer?
- Det er ingen hemmelighet at vi ønsker å organisere oss smartere. Vi har ingen strategi om å ha færre selskaper, men at flere er under samme tak og kan dele ressurser, er helt klart smart.
- Stiller MTG strengere krav til høyere marginer?
- Vi merker MTGs forventninger om at vi driver butikken smart og bedre. Det er helt legitimt og er noe vi deler med gruppen, men av andre blir vi ofte sammenlignet med de store internasjonale gigantene, og det blir ikke helt som å sammenligne epler og epler. For eksempel, i svenske selskaper er snittmarginen på 3,5 prosent.
Nice har i dag en margin på rundt fem prosent.
Vil produsere mer for MTG
MTG er i dag Nice-gruppens fjerde største kunde, og Nice-gruppens produksjonsselskaper står for 18 prosent av MTGs lokalt produserte innhold. Aass har som ambisjon at de bør produsere en fjerdedel av innholdet.
- Det er naturlig å jobbe tettere med MTG. Alle Nice-selskaper har ulike historier med TV3. Noen har en lang relasjon, andre har knapt en relasjon. Alle produksjonsselskapene skal jobbe med kanalene som før, men jeg kan jobbe på et annet nivå og sørge for at relasjonen blir bedre ved å løse knuter og sørge for at man alltid er med i anbudsrunder. Vi har ingen gratis lunsj, vår sjanse til å få noe på lufta er like stor som alle andres, og vi skal fortsatt ha en god relasjon til alle kanaler.
Også strømme-tv-selskapene vil bli viktige kunder for Nice fremover, tror Aass. Flere produksjoner er allerede under utvikling.
- Akkurat nå holder vi på med et spesifikt dramaprosjekt hvor HBO Nordic er invovlert, samt et prosjekt under utvikling for Viaplay. Jeg er overbevist om at de store OTT-selskapene vil bli viktig for oss.
Mister «Idol»
Etter at MTG kjøpte Nice-gruppen ble det klart at Fremantle, som sitter på rettighetene til flere av Monster-familiens største suksesser som «Idol» og «Norske Talenter», etablerer seg i Norge og overtar den norske produksjonen av sine egne formater. Dermed må Monster klare seg uten omsetningen disse formatene fører med seg.
Les mer: Monster kan miste store tv-oppdrag
- Det har selvfølgelig trigget Monster Format til å utvikle sterke konsepter som kan konkurrere med godt brukte Fremantle-konsepter. Rundt tre fjerdedeler av vår business er egenutviklede formater. Én fjerdedel er formater vi kjøper inn, såkalte tredjepartsformater. Nå er Sony den eneste store aktøren som ikke er kommet til Norge. Det betyr at vi må finne nye partnere og investere mer i egenutvikling. DNA-et vårt er sterke, kreative ideer, men vi bruker også mye ressurser på å finne og bygge relasjoner med spennende selskaper.
Mellomtittel
MTG-sjef Jørgen Madsen Lindemann sier til Kampanje at det er naturlig for Nice å operere med noe avstand til resten av konsernet, men at det finnes synergier de kan dra nytte av.
- Nice-gruppen er en uavhengig produksjonsenhet, der hele ideen er å fange trenden vi ser om hvor viktig lokalprodusert innhold er blitt. Alle kan kjøpe en amerikansk film, men det er mye vanskeligere å produsere «Farmen» og «Hellstrøm». For oss er det viktig at Nice-gruppen vokser, men det har ingenting å gjøre med MTG. Det vi kan gjøre er å gi Nice-gruppen et vindu i våre kanaler der de kan vise frem produktene de utvikler. Det er sånn ITV (i Storbritannia, red. anm.) har fått suksess, ved å ha et utstillingsvindu for ideer skapt av ITV. Der ser vi synergier, sier Madsen Lindemann.
Kommentér