Kulturministeren skal i løpet av 2015 legge frem et forslag om hvordan NRK skal finansieres og drives de kommende årene. Statsråd Thorhild Widvey har bedt konkurrentene om innspill på ny NRK-plakat, som danner grunnlaget for Stortingets og regjeringens styring av NRKs samfunnsoppdrag, og i dag utløper høringsfristen. Det er ventet at betydelige aktører som TV 2 og Schibsted vil være tindrende klare på at regjeringen må sette grenser for statskanalens virksomhet.
Idet spillet om NRK drar seg til, hyrer statsråden inn konsulenter fra selskapet Menon. Det har fått oppdraget med å vurdere ulike måter å finansiere NRK på. Et sentralt spørsmål skal være om det er mulig å finansiere statskanalen på andre måter enn via fem milliarder kroner i årlige lisensinntekter.
Lager NRK-rapport for ministeren
- Departementet valgte Menon etter et offentlig anbud, der kriteriene for tildeling var tilbydernes oppdragsforståelse/løsningsforslag, dokumenterte kompetanse og pris. Menon skal gjøre en komparativ analyse av finansiering via kringkastingsavgift mot andre mulige former for offentlig finansiering av NRK, forteller avdelingsdirektør Øyvind Christensen i Kulturdepartementet til Kampanje.
Menon skal avgi sin NRK-rapport til kulturministeren innen 3. november. Det var fire selskaper som meldte sin interesse for oppdraget, som har fått navnet «Analyse av modeller for finansiering av NRK»: Oslo Economics, BDO, Menon, og PriceWaterhouseCoopers. Oppdraget vil ha en økonomisk ramme på rundt 700.000 kroner.
Eriksen: - Ønsker bred politisk forankring
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i NRK sier til Kampanje at han er spent på utfallet av NRK-høringen og regjeringens gjennomgang av NRK.
- Det er en viktig prosess. NRKs mandat og oppdrag har alltid hatt bred politisk forankring og hvis du spør meg om hva jeg ønsker aller mest skal komme ut av denne prosessen, så er det at NRKs oppdrag, finansiering og rolle i det norske samfunnet fortsatt skal få en bred politisk oppslutning. Det er mitt ønske, sier Eriksen til Kampanje.
Les også: Fire selskaper kjemper om NRK-oppdrag
Les også: - Kan bli statsrådens gissel
Schibsted og VG er blant de kommersielle NRK-konkurrentene som håper regjeringen bremser statskanalens inntektsvekst.
- Mellom 2007 og 2012 var inntektsveksten til NRK på 31 prosent, mens den for de svenske og danske allmennkringkasterne var på henholdsvis fire og fem prosent. I samme periode falt inntektene til VG med to prosent, sa VG-sjef Torry Pedersen under en NRK-høring som Kulturdepartementet arrangerte i juni.
- Blir de økte ressursene brukt til å skape innhold som de kommersielle ikke dekker, eller blir de brukt på innhold som er i direkte konkurranse med kommersielle aktører? Jeg tror ikke landets politikere vil sitte stille og se på utviklingen, dersom ikke NRK selv handler klokt, la han til.
Les også: Hard skyts på NRK-høring
Les også: - En ulykke om NRK svekkes nå
Høyre og Fremskrittspartiet varslet før stortingsvalget at de ville legge om NRK-politikken dersom de inntok regjeringskontorene, og de fulgte opp i sin regjeringsplattform.
- Det er mange år siden vi hadde en NRK-melding. Nå er det en fin tid å gjøre det på. Vi lever i en globalisert økonomi og en digital tidsalder. Det er behov for å se på form, men også på innholdet i NRK-plakaten, sa Widvey til Kampanje under Nordiske Mediedager i Bergen i mai.
Kampanje har ikke lykkes i å komme i kontakt med Menon.
Kommentér