Nils Ola Bark skriver i sitt innlegg «Baklengs inn i fremtiden» om det han selv kaller gammelt nytt – Internett er kommet for å bli. Vi må kommuniserer med folk der de er. Og folk er på Internett. I tillegg er de i vekslede grad der de alltid har vært. Vi må kommunisere på kanalens og mottakerens premisser, være relevante og kontekstuelle. 360 osv. So far so good.

Men hvordan kommer vi dit? Vi som jobber i byråer som har eksistert siden klærne hipsterne bruker i dag var populære for første gang. Hvordan er vi tro mot det vi har vært, det vi er best på, og som gjør at vi lever og leverer den dag i dag? Hvordan bevarer vi kulturen vår og utvikler oss på samme tid?

Jeg er langt på vei enig i mye Bark skriver, mine perspektiver dreier seg i større grad om utviklingen vi er inne i og hvordan hvert enkelt byrå kan være seg selv, samtidig som de fornyer seg. Jeg mener vi kan lære mye av de ikke helt vellykkede fusjonene/oppkjøpene i bransjen de siste årene. Det er ikke lett å integrere en kultur i en annen.

Bark skriver om ”gammel kultur som tar kverken på nytt tankegods”. For meg representerer det noe av holdningen som har gjort denne faglige utviklingen så utfordrende for de fleste byråene. Spørsmålet går heller på hvordan vi bevarer kulturen, samtidig som vi utvikler oss. Den kulturen som har gjort at vi har lykkes med kundens mål tidligere, og vil lykkes i fremtiden.

Jeg tror ikke det kan kjøpes. Jeg tror heller ikke på noen snarvei. Det må bygges. Og som alle byggeprosesser koster den gjerne mer enn du hadde tenkt når du startet. Vi må forstå hva endringene betyr for oss som organisasjon og for våre leveranser. For oss i Schjærven handler det om slag på kassa. Om kommunikasjon som gir effekt. Nå. Helt uavhengig av flate.

Bark skriver at ”mange byråer tenker tradisjonelt i forhold til byråstruktur og sammensetning av team” og omtaler dette som noe negativt. Jeg mener vi kan tenke annerledes innenfor disse rammene. Vi som skal løse kundens totale kommunikasjonsbehov trenger ikke rive ned det som er kjernen i vår virksomheten. Vi kan bygge videre på den. Men vi må være åpne, inkludere flere perspektiver og annen kompetanse inn i prosessene. Som Bark skriver er de som bygger løsningene viktige bidragsytere i den kreative prosessen.

I Schjærven jobber vi i flerfaglige team, og vi har samorganisert kreatører og det som tradisjonelt har vært en digital avdeling (eller et kjøpt selskap) i et stort fellesskap. Vi bygger kompetansen person for person. Blant de som har vært her lenge og ved å tilføre nye. En for en. Steg for steg. For da bevarer vi kulturen. Og skaper nytenkning.

Bark referer til Mathias Friis sin uttalelse; "Jeg mener teknologi kan avgi like gode historier som det kreative". Ikke feil det, men teknologi skapes i bunn og grunn av kreativitet. Og det gjør også kommunikasjonen vi bruker teknologien til å formidle. Det går hånd i hånd.

Schjærven har alltid vært annerledesbyrået. Og vi skal ivareta vår egenart også i fremtiden. Det gjør vi ved å utvikle oss samtidig som vi er tro mot det vi alltid har vært gode på.

Anders Waage er leder for digital/kreativ i Schjærven Reklamebyrå.