Tradisjonen tro spør Kampanjes redaksjon leserne om hvilken person som fortjener tittelen «Årets medienavn» i medie- og kommunikasjonsbransjen i 2012. Kampanje har selv, etter mange innspill fra leserne de siste ukene, nominert de ti kandidatene som vi mener har vært med å sette et helt spesielt preg på året, eller på en eller annen måte har utmerket seg positivt i 2012.
Medieåret 2012 har vært dominert av maktkampen rundt betydelige norske medieaktører og det igjen preger også til en viss grad årets kandidatliste i form av to nominasjoner. En fersk medieminister og en gründer med suksess er også nominert, i selskap med profiler innen tv, mediehus, reklame og PR. 22. juli-rettssaken er årets desidert største mediesak og én av sakens mest fremtredende aktører er nominert til «Årets medienavn».
Kåringen av «Årets medienavn», som gjennomføres for sjette år på rad, vil pågå gjennom hele jula og inn i det nye året.
Her kan du stemme på din kandidat.
Her er de ti kandidatene til «Årets medienavn»:
1. Kulturminister Hadia Tajik:
- Hadia Tajik toppet en allerede imponerende politisk karrierestigning da hun ikke bare ble tidenes yngste kulturminister i en alder av 29 år, men også den yngste statsråden noensinne. Som medieminister har hun allerede satt spor etter seg ved å sette ned foten for lavmoms på digitale produkter og ved å gi grønt lys til NRKs omstridte trafikkportal. Tajik er også historisk i kraft av å være den første muslimske statsråden i Norge. Dette er en politiker som har mange øyne på seg og som foreløpig har håndtert presset det medfølger godt.
2. Partner i Geelmuyden.Kiese, Hans Geelmuyden:
- PR-nestoren har en egen evne til å tiltrekke seg oppmerksomhet. I høst satte nok mange kolleger og konkurrenter kaffen i halsen da Geelmuyden rettet kraftig skyts mot egen bransje. Bakgrunnen var bransjekåringen Gullkorn, som Geelmuyden angivelig ble opprørt over. Han mener bransjen fremstår som «en parodi på seg selv». I et innlegg spurte Geelmuyden om bransjen er blitt en floskelmaskin og storprodusenter av klisjeer og tomprat. Smålig og selvhøytidelig, lød dommen fra noen mens andre støttet kritikken. Uansett, Geelmuyden vet å sette sitt stempel på bransjen og debatten, og han er fortsatt bransjens største profil.
3. Administrerende direktør i TVNorge, Harald Strømme:
- TVNorge-sjef Harald Strømme fortsetter den suksessrike ferden med TVNorge. Rendyrkingen av TVNorge som underholdningskanal og spissingen av nisjekanalene har sikret ytterligere vekst for TVNorge-familien i seermarkedet og ikke minst i reklamemarkedet. For ti år siden omsatte TVNorge for 300-400 millioner kroner, mens kanalen for første gang i gang i år vil passere én milliard kroner i reklamesalg. Med sin bakgrunn fra reklamebransjen går tv-bransjens Don Draper inn i 2013 med enda større muskler enn noensinne. Nylig avsluttet det amerikanske Discovery sin julehandel i det norske og nordiske tv-markedet med kjøpet av blant annet TVNorge, og kanalen er nærmere TV 2 en noen gang. Strømme har vært jobbet mye med dette salget og «casher» sannsynligvis store summer selv på denne avtalen.
4. Europa-korrespondent i NRK, Hege Moe Eriksen:
- I konkurranse med erfarne NRK-veteraner fikk Hege Moe Eriksen den attraktive jobben som statskanalens Europa-korrespondent for tre år siden. Det har vist seg å være et meget godt valg. I år har hun imponert med sin hyppige og mangfoldige dekning av Euro-krisen og dens konsekvenser på alle NRK-plattformene sent og tidlig. Selv om rapporteringen naturlig nok dreier seg mye om det politiske og økonomiske maktspillet i Brussel og Sør-Europa, legger hun stor vekt på reise rundt og møte vanlige mennesker. Dette preger også hennes reportasjer. Som korrespondent gjør hun komplekse hendelser begripelig for NRKs seere og lyttere.
5. Aktor i 22. juli-kommisjonen, Inga Bejer Engh:
- Sammen med statsadvokat Svein Holden var Inga Bejer Engh en markant aktor i rettssaken mot den terror- og massedrapsdømte Anders Behring Breivik. Engh var én av flere aktører i den grufulle rettssaken som utmerket seg på en positiv måte. Sammen med sin kollega håndterte hun den største og mest krevende rettssaken i norsk rettshistorie på imponerende vis. Også utenfor rettssalen var hun like rakrygget og evnet å kommunisere med mediene og den norske offentlighet på en forbilledlig måte. I etterkant har hun også tatt seg tid til å reise en debatt om det hun mener er medienes ukritiske behandling av drapsdømte Veronica Orderud. Ingen blir overrasket om Bejer Engh en dag blir riksadvokat i Norge.
6. Kreativt team i Try reklamebyrå, Janne Brenda Lysø og Stian Johansen:
- Janne Brenda Lysø og Stian Johansen er regnet blant de aller beste, kreative teamene i norsk reklamebransje. De jobber i Try reklamebyrå og er henholdsvis tekstforfatter og Art Director. De har i 2012 stått bak reklamefilmer som Clooney-oppfølgeren «The Treasure», Jarlsberg-filmene «Mann er mann» og har også laget årets Lottofilm. Teamet er storvinnere i reklamekonkurransen Gullfisken, der de blant annet har håvet inn seks av de ti siste vinnerne. Denne duoen får annonsørene til å åpne pengeboken og de er forhåpentligvis inspiratorer for kolleger og konkurrenter.
7. Programleder i «Trygdekontoret», Thomas Seltzer:
- Thomas Seltzer har gjennom «Trygdekontoret» på NRK3 gått fra å være mest kjent som Happy-Tom, hjernen bak Turboneger, til å bli like kjent som Thomas Seltzer, tv-personlighet og samfunnsdebattant med stort gjennomslag i Twitter-generasjonen. Etter fire år som trygdesjef har Seltzer sakte, men sikkert nærmet seg eliteserien av norske programledere. At han har kommet frem fikk han håndfast bevis for i år i form av prisen for beste mannlige programleder under «Gullruten». Seltzer kommer vi til å høre mye fra i årene som kommer. NRK har mistet mange unge programprofiler de siste årene. Blir han værende i statskanalen?
8. App-utvikler og Wordfeud-gründer Håkon Bertheussen:
- Med mobilspillet Wordfeud har denne 28 år gamle tromsømannen fylt millioner av ledige minutter verden over med ordlek. Bertheussen er anslått å tjene over 100.000 kroner dagen på spillet som har funnet veien til rundt 20 millioner brukere. Det gir han tittelen Norges første app-millionær. I år ble han også kåret til Young Entrepreneur of the Year av Ernst & Young. Wordfeud er årets trendsøk hos Kvasir og blant søkeordene som vokser mest på Google. Ingenting tyder på at 2012 blir et magert år for denne gründeren.
9. Konserndirektør i Amedia og påtroppende NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen:
- 2012 har virkelig vært Thor Gjermund Eriksens år. Han har vært sentral i de fleste store prosessene i mediemarkedet i året som har gått: Salget av TV 2 og gjennomføringen av kjøpet av Edda Media. Gjennom våren trumfet han på modig vis gjennom fusjonen mange mente var direkte lovstridig før han til slutt fikk klarsignal til å bygge et aviskonsern med nærmere 100 aviser, 3800 ansatte og en omsetning på 5,5 milliarder kroner. Men ikke nok med det. Kronen på verket kom i desember da Eriksen fikk jobben som ny kringkastingssjef i NRK etter Hans-Tore Bjerkaas.
10. Jane Throndsen, magasinredaktør i VG:
- «Hvem faen er du?». Det var det første spørsmålet Jane Throndsen ble møtt med da hun startet i Dagbladet på 90-tallet. Da hun forlot Dagbladet i januar til fordel for erkerivalen VG, hadde hun satt spor etter seg. VG-sjef Torry Pedersen ga henne i oppdrag å revitalisere VG Helg, som er en kommersiell gullgruve for mediehuset. Jane Throndsen har fått både pepper og ros for arbeidet med VG Helg, men det hersker ingen tvil om at landets mest leste avismagasin framstår som bedre i ny drakt. Nye VG Helg er blitt godt mottatt hos leserne og annonsørene, og Throndsen har frontet årets største papirsatsing i norsk mediebransje på en solid måte.
Her kan du stemme på din kandidat.
Tidligere vinnere:
2011 |
Johan H. Andresen |
2010 |
Harald Eia |
2009 |
Eyvind Hellstrøm |
2008 |
«Du» |
2007 |
Håvard Mælnes |
Kommentér