Norges nye politiske avis, Altinget, som åpnet dørene mandag 3. oktober fortsetter å tjene penger i Danmark. Deres søsteravis Altinget.dk, og for øvrig den første avisen under Altinget-fanen, ender fjoråret med rekordresultater. Det viser selskapets regnskapstall som gjelder for perioden 1. juli 2021 til 30. juni 2022. 

Der kommer det frem at den danske nettavisen hadde et driftsresultat før avskrivininger (EBITDA) på rett under 16,7 millioner danske kroner i 2021/22. Det er selskapets største resultat siden oppstarten i 2000, og er omtrent 2,3 danske millioner kroner større enn i forrige periode.

- Vi fortsetter vår strategi med internasjonalisering og økt lønnsomhet. Vi investerer i nye medier, IT, digitalisering og ny kompetanse, hvor vi i seneste regnskapsår opplever fremgang over hele linjen, forteller konserndirektør i morsselskapet Alrow Media, Christoph Nørgaard, til Kampanje.

Han er for øvrig også administrerende direktør i Altinget.dk.

Taper penger på norsk satsing
I Danmark plikter selskapene kun å rapportere bruttofortjenesten, og den ender på 79,2 millioner danske kroner for 2021/22. Bruttofortjeneste er omsetning minus varekostnader. Nørgaard ønsker ikke å oppgi hva Altinget.dk sin totale omsetning lå på.

- Summen vi kan se på resultatene, er at strategien virker, så det er naturligvis tilfredstillende at vi leverer det hittil beste resultat, sier Nørgaard.

- Hvordan tror du det nye norske prosjektet vil slå ut i regnskapene deres for neste år?

- I år har det vært en negativ påvirkning på resultatet fra det norske selskapet, da vi kun har hatt omkostninger. I det nye regnskapsåret kommer det naturligvis omsetning, men vi forventer også her en negativ påvirkning, svarer Nørgaard.

- Passert lesermål med god margin
Sjefredaktør i den norske satsingen, Veslemøy Østrem, ønsker ikke gå ut med tall på abonnementsalg og trafikk etter å ha vært på lufta i litt over en uke. De har som kjent startet opp fem nisjeaviser under fanen Altinget.no. 

- Vi er overveldet over responsen, og har passer de lesermålene vi hadde satt oss – med god margin. Vi når ut til en stor og variert lesergruppe, overraskende mange har allerede hørt om oss og er i gang med prøveabonnent, forteller Østrem til Kampanje.

Hun påpeker at de nå er aller mest opptatt av å «bygge denne avisen på lang sikt».

- Vi skal bruke tid på å finne vår rolle og utvikle journalistikken vår i god Altinget-tradisjon. Det er også gledelig å ha en eier som har gode resultater og som velger å bruke overskuddet på å utvikle journalistikk i nye markeder, avslutter hun.

- Vi håper det går hurtig
Eiersselskapet Alrow Media har tidligere uttalt at de går inn med et tosifret antall danske millioner kroner i den nye norske satsingen Altinget.no. De stiller også med IT- og HR-rigg fra Danmark.

- Som tidligere nevnt, har vi nå fullt fokus på å posisjonere Altinget i Norge som det sterkeste politiske mediet. Om det tar tre, fem eller syv år å oppnå «break even» er ikke avgjørende, da vi er en langsiktig investor, men vi håper selfølgelig at det går hurtig, fortsetter Nørgaard.

Altinget er også til stede i Sverige. Der tok det omtrent fem år før det ble lønnsomt etter oppstarten i 2014, men de to siste årene har Altinget.se ett akkumulert underskudd på 9,3 millioner svenske kroner.