«Skam» er en svært god ungdomsserie som har blitt applaudert av alt fra samfunnsdebattanter og ungdommer til Kripos – og det med god grunn. Voldtekt, spredning av nakenbilder, spiseforstyrrelser, religion og det å komme ut av skapet er alle temaer som har vært aktuelle i seriens foreløpige tre sesonger.

Selv om serien på flere plan kan oppfattes som svært realistisk, er det ett element i serien som skurrer kraftig, og det er foreldrenes rolle - som synes å være helt fraværende. 

Hovedkarakteren i sesong tre, Isak, bor i kollektiv med Eskild og Linn. Isak dater Even, som bor alene i en leilighet i Oslo sentrum. Even har attpåtil en bipolar lidelse, men likevel er det eks(?)-kjæresten, og ikke foreldrene, som ser ut til å være hans nærmeste pårørende. 

Det er samme tendens i sesong to. Hovedpersonen Noora bor i kollektiv, den andre hovedpersonen, kjæresten William, bor alene sammen med broren sin.

Hovedkarakteren i sesong én, Eva, bor hjemme, men hun har en mor som reiser svært mye og en fraværende far. 

«Skam» skal speile virkeligheten, men er det virkelig så vanlig at ungdom som går på videregående skole i Oslo bor alene? 

SSB har ikke totalstatistikk på hvor mange barn under 18 år som bor alene uten foreldre, men i rapporten Ungdoms levekår fra 2013 fremgår det at åtte prosent i aldersgruppen 16-19 år eier leilighet. Tallene er på landsbasis. Offisielle tall på hvor mange som leier finnes ikke.

Statistikk fra SSB viser at 19.118 elever gikk på videregående skole i Oslo 2015-2016. 1.200 av disse fikk bostipend. Antallet elever som fikk bostipend er altså på 6,2 prosent, et så lavt tall at det absolutt ikke er representativt for majoriteten.

For å være kvalifisert til å få bostipend må eleven ha fire timer mellom foreldrehjem og skole, eller ha reisetid til skolen som totalt overstiger tre timer. Det er også mulig å få stipendet om man på grunn av særlige forhold av personlig eller sosial karakter gjør at man ikke kan bo hjemme med foreldrene.

Det er ikke uvanlig at ungdom som bor i mindre byer eller tettsteder må flytte for å gå på videregående, men «Skam» utspiller seg i Oslo, hvilket gjør det enda mer merkelig at så mange bor hjemmefra.

Det er ikke bare karakterenes bosituasjon som kan oppfattes som urealistisk, det samme er forholdet flere av dem har til foreldrene sine.

Isak har skilte foreldre. Moren er svært religiøs og vanskelig å kommunisere med. Faren prøver å kommunisere, men dog kun gjennom sms. Selv om Isak ikke har svart på meldinger på det som tilsynelatende er flere uker, kommer ikke faren på besøk for å se hvordan det står til. For alt han vet kan sønnen være i utlandet eller i fengsel.

Den eneste forelderen jeg kan huske å ha sett i serien, er moren til Eva.

I «Skam»-universet er det ingen foreldre som henter etter fest eller kjører til lagtrening, ei heller hjelper til å gjøre lekser eller dukker opp til foreldresamtaler om noe er galt på skolen. Når karakterene er i problemer snakker de med hverandre eller går til helsesøster, ikke foreldrene.  

Det er ikke uvanlig at enkelte ungdommer har foreldre som ikke stiller opp, men «Skam» skal med alle sine fargerike karakterer representere ungdommers virkelighet anno 2016. NRK har flere ganger kommunisert at serien skal være så realistisk som mulig.

Manusforfatter Julie Andem og netthistorieprodusent i NRK P3, Mari Magnus, som også jobber tett med serien, har flere ganger sagt at research i ungdomsmiljøer har vært viktig for å skape en så autentisk serie som mulig.

Research har blant annet blitt gjort gjennom dybdeintervjuer med ungdommer på videregående skoler over hele landet.

- Vi lette etter intervjuobjekter over hele landet. Jeg snakket med dem i timevis og ba dem beskrive dagen sin fra de sto opp til de la seg, sier Magnus i dette intervjuet med VG.

«Skam» er en ungdomsserie, selvsagt er det mest spennende dersom ungdommenes samspill og dialog skjer mest mulig uten foreldrenes tilstedeværelse - men det er helt urealistisk og litt trist. Her slurver NRK med fakta. Om «Skam» ønsker å speile virkeligheten, hadde det vært på sin plass at minst én av seriens hovedkarakterer, og et par bikarakterer, hadde en god, sunn og normal relasjon med en eller flere av sine foreldre.