Navn: Marius Karlsen

Alder: 37

Stilling: Konseptutvikler i Polaris Media.

Aktuell: Medprogramleder i podkasten MediaPuls.

- Hva spiser og drikker du julaften?

- Pinnekjøtt og mineralvann. Ingen alkohol før ungene er i seng.

- Du lager ukentlig nyhetsbrev om det som rører seg i vår digitale verden. Hvilken trend har overrasket deg mest i året som har gått?

Det som aldri slutter å forbause meg er den nærmest totale mangelen på innovasjon og nytenkning i mediebransjen, og tempoet i utviklingen av automatisert innhold. I Norge er vi så vidt i startgropa med NTBs robotjournalist, men de neste årene vil omfanget eksplodere.

- Hvis du skal oppsummere medie- og kommunikasjonsåret 2016 med et ord eller en setning, hva sier du da?

- Krevende og lærerikt.

- Hva slags lærdom kan vi trekke av Kristoffer Joners Facebook-stunt for NOAS?

- At vi må reflektere over hvilken betydning økt polarisering har på den brede samfunnsdebatten, og om dette er en utvikling vi ønsker.

- Gleder eller gruer du deg til at Donald Trump blir president i USA?

- Gru-gleder meg. Akkurat som redaktører ikke automatisk blir gode bedriftsledere, blir heller ikke bedriftsledere automatisk gode presidenter.

- Hvem er Medie-Norges tre mektigste personer?

- Akkurat nå vil jeg peke på Kjersti Løken Stavrum, Tinius-stiftelsen, Knut Olav Åmås, leder av Mediemangfoldsutvalget og Fritt Ord-direktør og Thor Gjermund Eriksen, kringkastingssjef i NRK.

- Bildesensur og falske nyheter. Bør Facebook ta et større redaktøransvar?

- Facebook har en veldig stor egeninteresse i å fjerne falske nyheter, og vi kan til og med snakke om at de har et samfunnsansvar. Jeg er glad Facebook har tydelige regler på hva som ikke kan deles, uten at jeg nødvendigvis er enig i reglene. 

- Uber eller taxi hjem fra julebordet? 

- Foretrekker Uber når jeg er i byer som er oppsatt med dette. 

- Brukerbetaling, annonser eller statsstøtte. Hva blir viktigst for mediene fremover?

- Tror du oppsummerte kjernen der, ja. Vi må altså jage saker vi vet genererer abonnement og saker vi vet genererer klikk. Så får vi håpe staten øker pressestøtten betydelig, så vi rekker å gjøre noe annet. Det er en stor forskjell på hva som er det beste for mediehusene, og hva som er det beste for den frie og uavhengige journalistikken. 

- Hvem i bransjen synes du fortjener en ekstra oppmerksomhet før jul?

- Oi. Vanskelig. Skulle jeg løfte frem én person så må det være fantastiske Mette Bugge i Aftenposten. Straks 65 år og en av Norges fremste digitale journalister. Mediebransjen trenger mange flere som henne.