MTG-eide Monster Entertainment står bak noen av Norges mest kjente tv-programmer, som «Skal vi danse» på TV 2, «Stjernekamp» på NRK og «Alt for Norge» og «4-stjerners middag» på TVNorge. Tidligere inkluderte porteføljen også to av TV 2s aller største flaggskip, «Idol» og «Norske Talenter», men etter at rettighetshaver Fremantle etablerte et eget produksjonsselskap i Norge, mistet Monster produksjonsrettigheten til disse konseptene.

Les mer: Monster mister oppdrag - satser på drama

2015 ble derfor det første Monster-året der de verken hadde «Idol» eller «Norske Talenter» i produksjon. I tillegg tok Thomas Numme og Harald Rønneberg produksjonen av «Senkveld» til sitt eget produksjonsselskap, Plan-B. Det gir et merkbart innhugg både på topp- og på bunnlinjen. Monster Entertainment hadde en omsetning på 185,2 millioner kroner i 2015, ned fra 282,8 millioner kroner i 2014, da de produserte sin siste «Idol»-sesong. Det er en differanse på 98 millioner kroner.

Resultat før skatt ble på 15,3 millioner kroner. Det er omtrent en halvering fra resultatet i 2014, som var på 30,2 millioner kroner.

- Monster Entertainments fall i omsetning er udramatisk og har vært varslet siden vi for noen år siden mistet store etablerte produksjoner. I tillegg har vi brukt 2015 og noe av 2016 til å utvikle og omstrukturere selskapet og alle selskapene i Monster gruppen, sier administrerende direktør Ingvild Daae i Monster til Kampanje.

- Monsterselskapene må som alle andre selskaper organisere seg i takt med markedet, det er krevende tider men samtidig veldig spennende. Omorganisering og investeringer er noe vi i denne bransjen må glede oss over, det betyr innovasjon og fremtid.

Les også: TV 2 henter inn BCG - skal granske alle tv-avtaler (abonnement)

Saken fortsetter etter bildet.

Må omorganasiere: - Omorganisering og investeringer er noe vi i denne bransjen må glede oss over, sier Monster-sjef Ingvild Daae.

Vokser med drama
For å kompensere for færre store tv-oppdrag, har Monster trappet opp satsingen på drama, skilt ut i et eget selskap kalt Monster Scripted. Her peker pilene oppover med produksjoner som «Unge Lovende» for NRK og «Meglerne» for TV 2. Totalt produserte Monster Scripted drama for 86,7 millioner kroner, opp fra 23,7 millioner kroner året før.

Monster Scripted går nå med overskudd og hadde i fjor et resultat før skatt på 2,1 millioner kroner. I 2014 hadde selskapet et underskudd på 1,6 millioner kroner.

- Monster Scripted øker omsetningen i 2015 og vi gleder oss over nye spennende prosjekter for fremtiden, men først og fremst Nobel som kommer på NRK til høsten, sier Daae.

Aksel Hennie spiller hovedrollen som en hjemvendt veteran fra Afghanistan i storsatsingen «Nobel» på NRK.

Slår sammen selskaper
Det går tyngre for Monsters satsing på formatutvikling. Monster Format, også dette et eget selskap, hadde en omsetning på 5,7 millioner kroner, som er på linje med året før, men underskuddet på 1,2 millioner kroner er en forverring fra 2014, da underskuddet var begrenset til 0,2 millioner kroner.

Fra neste år konsolideres Monster Format og Monster Entertainment, forteller Daae.

- Monster Format og Monster Entertainment vil fra neste år slås sammen under ledelse av Jan Egil Ådland, og egenutviklede formater som «The Strea,» og «Datoen», som reiser i verden, er ekstremt spennende. I tillegg har vi allerede flere egenutviklede produksjoner som reiser i verden, for eksempel «Stjernekamp», sier hun.

- Allerede til høsten kan vi glede oss over at Monster Entertainment leverer store helgeunderholdningsformater fredag og lørdag for både TV 2 og NRK, legger hun til.

Satser digitalt
I tillegg har Monster opprettet en egen digitalsatsing som de har kalt Monster Digi.

- Monster Digi har på kort tid blitt en solid leverandør i markedet og har denne sommeren blant annet levert VG-lista og Poddsen for Norsk Tipping, sier Daae.

Monster-selskapene er heleide datterselskap av A Nice Company, som inngår som en del av svenske Modern Times Group (MTG).