Tidligere i dag skrev Kampanje at en større fusjon er på trappene i det internasjonale markedet for tv-produksjon.

Det er selskapene Banijay Group og Zodiak Media som har noe langt mer enn en sommerflørt på gang. For begge aktørene er nå etter noen måneder med samtaler blitt enige om å slå seg sammen. I løpet av to-tre måneder danner de et av verdens største produksjons- og distribusjonsselskap og det aller største selskapet som ikke er kontrollert av en mediegruppe. Den nye tv-kjempen får en samlet omsetning på én milliard dollar, hvilket tilsvarer 8,2 milliarder norske kroner. Den nye tv-gruppen vil kjempe om kunder i over 17 markeder, og vil produsere underholdning, drama, fakta, reality, humor, doku-drama og barne- og animasjonsprogrammer.

Les mer: Ny tv-gigant skal kjempe om norske kunder

Fusjonen får også konsekvenser - sannsynligvis mer omfattende på litt lengre sikt - for to aktører i det norske markedet. For i Norge eier Zodiak Media produksjonsselskapet Mastiff mens Banijay Group har eiermakten over Nordisk Film TV.

Varsler mindre kutt
Nå er spørsmålet: Hva skjer med Mastiff og Nordisk Film TV? Blir de to selskapene slått sammen?

-  Både Banijay og Zodiak har lange og gode tradisjoner med å drive flere merkevarer i samme marked. I Sverige har Zodiak suksessfullt drevet Yellowbird, Mastiff og Jarowskij og i Danmark driver Banijay Nordisk Film TV, Pineapple og Respirator og er en klar samlet dansk markedsleder. Så ambisjonen er egentlig å bevare alle eksisterende selskaper og merkevarer, deres identitet og deres tilgang til markedet og programmene de produserer. Dette gjelder også i Norge, sier nordisk sjef for Nordisk Film TV, Jacob Houlind, til Kampanje.

På spørsmål om fusjonen vil føre til nedbemanning, svarer han slik:

- På globalt plan vil nødvendige synergier bli tatt ut, men ambisjonen er å holde det på et absolut minimum, dette gjelder også i Norden. Og hvis jeg skal se isoleret på Zodiaks og Banijays omdømme og resultater i Norden, ville det være dumt å endre mye. Det er fantastisk dyktige mennesker over alt, sier Houlind til Kampanje.

Ikke skremt av Mastiff-tap
- Hvilke ambisjoner har dere i Norge?

- Det er det for tidlig å uttale seg om og det er heldigvis ikke kun opp til meg å bestemme dette. Inntil nå er energien brukt på å lage en fornuftig avtale for eierne og dernest skal det lages et stor strategisk plan for framtiden. Dette vil involvere ansatte fra selskapene til Banijay og  Zodiak i Norden. 

- Mastiff har tapt penger og beskriver markedet som tøft. Hva tenker dere om utsiktene for markedet?

- Mastiff i Norge har kanskje hatt litt svak inntjening, men har til gjengjeld klart å løfte å løfte omsæeningen i et svært konkurranseutsatt marked. Det er også en stor bedrift i seg selv. Markedet har kun et potential for den som tør og kan å satse på kreativitet og utvikling av programmer. Lykkes man med det, er markedet fullt av muligheter, sier Houlind

Inntil videre er det kun morselskapet som skifter navn til Banijay Zodiak Group.