De siste årene har NRK hatt stor suksess med ulike varianter av «sakte-tv». Lokalavisen Tidens Krav har nå stor suksess med sin versjon av tv-formatet under navnet «Reiret». Det er en direktesending fra et to meter bredt havørnreir åtte meter oppe i en furu ved Smøla på Nordmøre. På lokalavisens nettsider kan folk følge havørnekteparet «Baron Blå» og «Baronesse Barfot», døpt av leserne, og deres to velskapte unger fra minutt til minutt. Naturligvis på direkten døgnet rundt. Mannen bak ideen er lokalavisens redaktør for levende bilder, Svein Junge. Han er overveldet over responsen fra leserne.

-Vi er oppe i 360.000 videostarter og vi passerer snart 90.000 brukere. Det har vært en fantastisk respons. Tidens Krav er en relativt liten norsk lokalavis og vi har aldri opplevd maken til tall. Vi er helt forundret. Vanligvis er vi jo fornøyde hvis et videoinnslag får 1.000 visninger, sier Junge til Kampanje.

Her kan du se direkte fra havørnreiret (via Tidens Krav)

- Det som rører meg mest, er alle kommentarene vi har fått og får fra leserne i kommentarfeltet under tv-streamingen. Vi er oppe i 1000 kommentarer nå og vi mottar skryt fra hele verden. Etter Norge er det i Polen, Sverige og USA vi har flest seere. Veldig artig, sier  Junge.

- Dette er jo blitt veldig god norgesreklame – og fantastisk reklame for Smøla! legger han til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klekket ut ideen: Redaktør for levende bilder i Tidens Krav, Svein Junge, fikk ideen om direktesending fra et havørnreir i øyparadiset Smøla på Nordmøre. Her jakter han på havørn - med kamera - sammen med Lars Magne Roksvåg i Smøla Naturopplevelser. Foto: Eli W. Junge.

Fikk støtte fra Medietilsynet
Da Junge fikk ideen om det høyhengende tv-prosjektet, forsto han raskt at lokalavisen ville måtte trenge både økonomisk og faglig bistand.

- Vi allierte oss med havførnforsker Espen Lie Dahl, som helt fra starten har sørget for at dette har gått forsvarlig for seg. Dessuten søkte vi om støtte fra Medietilsynet i fjor og fikk til sammen 240.000 kroner, noe som var en forutsetning for å kunne gå i gang med dette ambisiøse og krevende prosjektet. Vi bruker mye avansert utstyr, så det er jo klart at dette koster en del. Vi har dratt en trefaset tykk strømkabel én kilometer på havbunnen ved hjelp av det lokale strømselskapet NEAS, forteller Junge.

- Utrolig tv-utvikling
Tv-kameraet, som fjernstyres av Junge via mobilen, ble satt opp ved reiret i januar, lenge før hekkesesongen startet. Det er lyssterkt, slik at seerne nå kan følge med døgnet rundt. Kameraet kan styres fra mobiltelefon. Det kan pane, tilte og zoome, og det har også trackingfunksjon slik at det kan følge ørnene når de flyr fra reiret.

- Jeg har jobbet med lokal-tv siden 1987 og den utviklingen som har vært innen livestreaming de siste to årene er helt utrolig, sier han.

De intetanende, nye tv-kjendisene på Nordmøre har vist seg å være svært samarbeidsvillig.

- Havørnene er sky, så derfor gjaldt det å være forsiktig da vi rigget opp utstyret. Vi vurderte flere mulige reirplasser før vi valgte denne høye furua, som har vist seg å være en ypperlig plass for denne tv-produksjonen. Vi fulgte med i vinter og var veldig spente på om det ville vil bli lagt egg. Havørn legger ikke egg hvert år, men dette paret har vært stabile i flere år. Vi gikk «live» på nettet fra 3. mars, og det tok raskt av. 25. mars kom det første egget. Det andre to dager etter, 27, mars. 3. og 4. mai ble eggene klekt.

Lover mer action i Ørneredet
- Hva kan seerne vente seg framover fra ørnereiret?

- Nå er ungene så store at Espen Lie Dahl skal dra utover og ta DNA-prøver av ungene. Da blir også ungenes kjønn fastsatt. Vi blir selvsagt med, filmer og tar bilder. Utover sommeren blir det enda mer action. Seerne har fått se foreldrene servere ungene flyndre, rognkjeks, sei og annen fisk. Ja, en dag kom en av foreldrene med levende grågåsunger, noe enkelte reagerte på. Vi har også sett ungene spise av lammekadaver. Om noen dager begynner ungene å spise selv, men de forlater ikke reiret før i slutten av juli. Før den tid skal de spise mye og vokse mer, forteller Junge.

I tillegg til direktesendingen, lager også Tidens Krav magasinsendinger for sin lokal-tv-kanal, og gjør opptak fra alt som skjer i reiret.

«Baron Blå» i farta: Havørnhannen «Baron Blå» er blitt tv-kjendis. Her er mannen på vei hjem til fruen og barna med småseimiddag. Foto: Audun Lie Dahl, Smøla Naturopplevelser.