Før jul gikk seniorrådgiver for sosiale medier i OMG, Fredrik Østbye ut med sin svært sterke personlige historie om da ha ble utstøtt fra Jehovas vitner og måtte ta avskjed med familien. Saken stod på trykk i Romerikes Blad før jul, fem år etter at Østbye selv valgte å bryte med det religiøse trossamfunnet.

22. oktober 2008 valgte Østbye selv å bryte ut av Jehovas vitner blant annet for å være med sin kjæreste på den tiden, som mange også vil kjenne fra den digitale kommunikasjonsbransjen i Norge. De to jobbet lenge sammen i Medialight og OMG.

- Hvordan har tiden etter at du gikk ut med historien din vært?

- Den har ikke vært veldig morsom. På det private plan har det ikke vært så stas så derfor har den støtten jeg har fått på jobben fra ledelsen og fra kollegaene vært ekstremt viktig. Støtten i miljøet jeg jobber i har også vært viktig også har det i denne tiden hjulpet å jobbe med noe du brenner skikkelig for. Alle vi som jobber i denne delen av bransjen er lidenskapelig opptatt av jobbene våre og elsker det vi holder på med, sier Østbye.

- Informerte du ledelsen og kollegaene dine om hva som kom i mediene?

- Ja, jeg valgte å være veldig åpen om disse tingene og tok i mot alle de gode rådene jeg har fått, sier han.

Mer medietrykk venter
Nå stålsetter Østbye seg til en ny og om mulig enda tøffere tid. Til helgen blir det enda mer medietrykk når VG vil slå opp historien på nytt i sin lørdagsutgave.

- Jeg har forberedt meg ganske godt mentalt og har hatt god tid til å gjøre det. Dette har vært en avgjørelse som jeg har brukt ti år på å ta. Men til sammenligning med mange andre står jeg nok i en ganske så unik posisjon. Jeg ønsket å fortelle historien min og kommunikasjon er jo det jeg jobber med, sier han,

Østbye sier han etter bruddet med Jehovas Vitne har fått et nytt virkelighetsbilde og et bedre liv, men han er åpen på at han savner familien sin som fortsatt er Jehovas vitner og ifølge trossamfunnets regelverk ikke kan ha kontakt med utstøtte.

- Det er mange lukkede og tøffe miljøer der ute i tillegg til Jehovas vitner som er det definitivt største. De er ikke så snille med avhopperne sine, sier han.

Engasjerer seg mer
Nå engasjerer Østbye seg enda mer i dette vanskelig saksområde når han i tillegg til stillingen i OMG også går inn som kommunikasjonsansvarlig i organisasjonen Hjelpekilden Norge. Hjelpekilden Norge er en organisasjon som arbeider med informasjon om lukkede, fundamentalistiske trossamfunn, med spesiell fokus på barns oppvekstvilkår.

- Det aller, aller viktigste i denne saken er at det finnes så mange som ufrivillig er i disse lukkede, religiøse miljøene og som når de forlater disse miljøene plutselig står helt uten familie, venner og nettverk. I Hjelpekilden har vi laget et slikt nettverk der du kan snakke med andre i samme vanskelige situasjon. Ofte er det også overgrep inne i bildet. Det å kunne vite at det finnes en støtte der ute er utrolig viktig for de som tenker på å bryte.

Østbye sier mange som tar kontakt med Hjelpekilden har det til felles at de har levd med «en virkelighetsoppfatning som er helt annerledes» enn det mange andre nok vil føle de selv har. Det er noe Østbye selv kan underskrive på.

- Mange som tar kontakt med Hjelpekilden har ikke en gang feiret bursdagen sin. Selv blir jeg 33 år og skal i mars feire min tredje bursdag, sier Fredrik Østbye.

- Du jobber mye med sosiale medier til det daglige. Hvordan håndterte du saken din der?

- Jeg valgte å være helt åpen og det gjorde jeg etter både å ha søkt råd hos andre som er mer objektive enn meg og snakke og resonere med bransjekollegaer. Men det mest positive med sosiale medier har vært alle støtteerklæringene. De har vært utrolig høyt verdsatte hver eneste en, sier han.

- Umulig uten sosiale medier
Østbye sier sosiale medier som Facebook kan spille en viktig rolle og funksjon i arbeidet med å hjelpe alle de som bryter med trossamfunnene.

- Vi har lukkede og skjulte Facebook-grupper hvor avhoppere kan snakke med hverandre. Dette blir litt som et digitalt «underground»-miljø der de som chatter kan være trygge på at de får være i fred og diskutere alene.

- Hvordan benytter dere sosiale medier i Hjelpekilden?

- Jeg tror ikke Hjelpekilden kunne eksisterte uten sosiale medier. Facebook er en spesielt, god plattform for å ha en lukket og skjult prat. I tillegg har vi en fadderordning der de som ønsker kan få tildelt en person de kan støtte seg på i en bruddprosess. De kan bruke chatteløsningene til å både ta kontakt og få kontakt anonymt, Vårt hovedfokus er å lette integreringen til storsamfunnet, sier han.