- Globale nettsamfunn som Facebook kommer til å knuse Nettby. Det sa investor og konsulent Anders Brandt til Kampanje i oktober 2008. På det tidspunktet hadde nesten fire av ti ungdommer i alderen 15-19 år en profil på Nettby.

Men det var bare et spørsmål om tid før VGs populære tjeneste ville være borte, ifølge Brandt den gangen.

Han fikk rett.

Tatt av Facebook
Fire år etter at VG-eide Nettby Community ble etablert, er det slutt for nettsamfunnet fra og med årsskiftet. Tjenesten hadde på det høyeste over 350.000 daglige brukere og over 800.000 registerte profiler. Men så gikk det bratt nedover. Etter at Facebooks popularitet skjøt fart i 2007 har det blitt stadig tøffere for andre nettsamfunn å overleve.

«Vinneren er Facebook.»

Det fastslår Nettby i en melding til sine brukere tirsdag kveld,

«For at tjenesten ikke skal bli en spøkelsesby med stadig lavere aktivitet og betydelig underskudd har styret og eierne bestemt at tjenesten skal legges ned med virkning fra 1. januar 2011».

- Ville gi Nettby en verdig avslutning
Styreleder i Nettby Community, Jo Christian Oterhals, sendte inn kreditorvarsel om oppløsning av selskapet til Brønnøysundregistrene mandag.

- Vi har lært svært mye. Men vi ville heller gi Nettby en verdig avslutning og avslutte mens leken er god, sier Oterhals til Bt.no.

«For å snu utviklingen har det blitt implementert en lang rekke tiltak, inkludert en komplett redesign. Den negative tendensen har imidlertid ikke vært mulig å snu og det er ikke utsikter til at det vil endre seg», skriver Nettby til sine brukere.

Måtte betale 24 mill. til Dagbladet
Nedleggelsen kommer kort tid etter at den bitreste striden mellom VG og Dagbladet ble avsluttet, en konflikt som nettopp handlet om Nettby. «Takk for 4 fantastiske år!», heter det i meldingen til Nettby i kveld. Men for ledelsen i Nettby ble det fire preget av en voldsom krangel med Dagbladet og Berner Gruppen.

I august ble det inngått forlik i den såkalte Nettby-striden mellom Nettby Community og DB Medielab. Nettby Community betaler fullt og endelig oppgjør 24 millioner kroner til Berner Gruppen-eide DB Medialab. DB Medialab gikk til sak mot programmerer Fredrik Kristiansen og VG Multimedia i 2008. Kristiansen jobbet i DB Medialab fra 2000 til våren 2006 og var sentral i oppbyggingen av Dagbladets nettsamfunn Blink, før han gikk over til VG Multimedia og på kort tid bygget opp Nettby. Dagbladet mente blant annet at Kristiansen opptrådde illojalt, og at han stjal med seg Blinks kildekode. Blink ble nærmest utradert da VG startet Nettby, og partene har vært svært uenige om hvor stort tapet har vært for Dagbladet.

Kristiansen tjente 20 mill.
Et anslag har vært 609 millioner kroner, et annet var 165 millioner kroner. VG fikk på sin side en egen ekspertberegning som anslo tapet til null kroner. Hvor stor en eventuell erstatning skulle være, var overlatt til retten å avgjøre. I forliket fastlås det at «det ikke er grunnlag for å hevde at hele eller deler av Nettby er utviklet på grunnlag av kopiert kildekode fra Blink. Kravet overfor Fredrik Kristiansen og VG Multimedia frafalles».

Samtidig erkjenner Nettby Community AS at «DB Medielab med utgangspunkt i sakens samlede dokumenter kunne mene at det hadde funnet sted rettsstridige handlinger. Partene er enige om at en mer tillitsfull dialog kunne ha ryddet saken av veien på et langt tidligere tidspunkt».

Nettby er eid 70 prosent av VG og 30 prosent av Fredrik Kristiansen. Han sikret seg 20 millioner kroner da han solgte aksjer til VG Multimedia. Nettbys inntekter de siste fire årene går opp i opp med utgiftene til VG Multimedia, deriblant forliket i konflikten med DB Medialab.