- Venstre er svært glade for at Forbrukerrådet klager inn Meta for brudd på norsk og europeisk lov når selskapet vil bruke folks Facebook-bilder til å trene opp sine KI-modeller (kunstig intelligens). Denne kampen må vi ta sammen – nå gjør Forbrukerrådet det på vegne av oss alle. Meta må stoppes før 26. juni – dagen de har varslet at de vil ta seg til rette enda mer i folk flests «digitale fotoarkiv» på Facebook og Instagram, sier Venstres stortingsrepresentant Alfred Bjørlo.
Meta varslet nylig at de vil benytte brukernes informasjon til å trene kunstig intelligens (KI). Forbrukerrådet reagerer sterkt, og klager nå inn selskapet til Datatilsynet for brudd på personopplysningsloven.
- Meta mangler lovlig grunnlag til å behandle brukernes personopplysninger til å trene opp KI-modeller. At selskapet i tillegg med overlegg har gjort det vanskelig å takke nei er også etter vår mening klart i strid med kravene i loven, sier direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet.
Forbrukerrådet ber Datatilsynet ta umiddelbare steg før 26. juni for å tvinge Meta til å stanse behandlingen fram til de opererer i samsvar med loven
Les også: Forbrukerrådet klager Meta inn til Datatilsynet
Alfred Bjørlo og Venstre ber også digitaliseringsminister Karianne Tung (Ap) kalle Meta inn på teppet i Norge og gå sammen med sine kollegaer i EU om et felles framstøt for å stoppe Meta. Han har også sendt inn et skriftlig spørsmål til statsråden om sake.
- Meta ha over lang tid utvist suveren forakt for folks personvern. Det er spesielt alvorlig fordi deres sosiale medier som Facebook og Instagram er en del av samfunnets digitale infrastruktur, sier Bjørlo.
Han mener eierselskapet bak Facebook, Instagram, Messenger og WhatsApp må rydde opp i sine rutiner og sin praksis og la personvernet komme først.
- Et minstekrav må være at planen om å benytte folks bilder til å trene opp selskapets nye KI-modeller, legges på is før 26. juni. Så må vi også forvente at de i fremtiden deltar i det norske demokratiet og samfunnsdebatten på en normal måte, ikke bare gjemmer seg bak ugjennomtrengelige systemer, generiske pressemeldinger og juridiske talspersoner i utlandet. Det er å vise forakt for vanlige folk i Norge og det norske samfunnet, og ikke noe vi lenger skal godta, sier Bjørlo.
Kommentér