Navn: Lene Renneflott
Alder: 52 år
Stilling: Daglig leder i Grafill
Aktuell: Renneflott har gjennom våren og det siste året åpnet opp om designbransjen og krisen den står i.
- Hvor går årets ferie?
- Til hytta vår i Vang i Valdres. Der har vi verdens mest magiske fjellutsikt. Skal gå i fjellet og for første gang på mange år skal jeg være litt seriøs på sportsklatringen min. Eller så seriøs man kan være som 50 år gammel amatør som har holdt et jevnt dårlig nivå i 30 år. Det er mannen min som er klatreren i familien. Han buldrer mest, men i år så har vi en plan om å klatre på tau sammen så da må vi sette oss noen mål for at det skal bli ordentlig gøy. Han klatrer selvfølgelig på et mye høyere nivå enn meg. Noe jeg nyter godt av. Han er så god til å se hva jeg gjør både riktig og feil. Og så pusher han meg når jeg tenker jeg egentlig ikke kan. Og så plutselig kan jeg allikevel.
- Gjennom våren og det siste året har du vært krystallklar på at designbransjen er i en krise, men hva vil du si har vært det største lyspunktet i den tøffe tiden?
- Det største lyspunktet har vært den responsen som har kommet. Først og fremst fra bransjen selv - folk har engasjert seg med hjerte og hode. Og så er det alle de heiarop og ønsker om å bidra som har kommet fra støttespillere og samarbeidspartnere. Mange har et oppriktig ønske om å bidra til å endre situasjonen bransjen er i nå fordi vi vet hvor mye designerne har å bidra med i samfunnet! Ikke minst i digitaliseringen og sirkulærøkonomien.
- Spiser du is for rikets sikkerhet slik Geir Pollestad oppfordrer til, og hva er i så fall favorittisen?
- Ha ha, måtte faktisk google referansen om is og landbruksministeren. Når man har hytte i en flott landbrukskommune blir man ganske bevisst på å handle mest mulig lokalt. Akkurat som illustratører har mange norske bønder lappeteppeøkonomi og akkurat som designbransjen jobber de veldig hardt for å få det til å gå rundt. Klart jeg vil spise norsk is hvis det bidrar til at de holder koken. Akkurat som jeg håper at de kjøper norsk illustrasjon, emballasje- og merkevaredesign når de skal promotere varene sine. Av norsk is er jeg nokså kjedelig. Det er lite som slår en god Gullpinne kjøpt på benser'n på biltur en varm sommerdag. Men nå kommer det mer og mer lokallaget is på bondemarkeder rundt omkring og da snakker vi høy gelato-kvalitet! Nam!
- Hvilken reklame fikk deg sist til å kjøpe et produkt og hvorfor?
- Jeg kjøpte en bukse jeg så reklame for på Instagram. Den satt så fint på bildet. Heldigvis gjorde den det i virkeligheten også.
- Hva synes du om størrelsen på Elon Musk lønns- og opsjonspakke på 500 milliarder kroner, er det fortjent?
- Oj, det var et vanskelig spørsmål. Kan man noen gang si at noen «fortjener» så ufattelig mye penger for den jobben de gjør i en verden der forskjellene bare øker? I en perfekt verden hadde godene vært mye mer rettferdig fordelt, og alle hadde hatt nok. Samtidig, har jo Mr. Musk tatt høy risiko og hatt mye suksess så han synes vel at han skal ha igjen for det da. Men det er galskap at én mann skal «fortjene» så mye penger for å gjøre en jobb.
- Hvordan synes du det norske spillmonopolet fungerer?
- Dette synes jeg er komplisert. Noe av det som gjør det norske samfunnet så suksessrikt er at vi ikke er redde for å innføre policy for å ivareta helsen til befolkningen. Tenk på røykeloven. Og spillavhengighet kan være like sykelig og ødelegge livene til folk like mye som sykdommene som rammer røykere. Jeg tror det er bra at vi jobber for en villet politikk mot gambling i Norge, men som med alt nybrottsarbeid så må det mer forskning til. Dette er ikke et tema jeg har satt meg godt nok inn i, men jeg tror det er enklere å stille nye krav til Norsk Tipping enn å åpne for å slippe til flere aktører som også må reguleres og evalueres.
- Hva var bedre før?
- Ikke så mye egentlig. Det var bare annerledes.
- Trenger vi en en aldersgrense på TikTok og andre sosiale medier og hvor bør grensen settes?
- Tenk om det var nok å sette en aldersgrense på sosiale plattformer! Det er det nok dessverre ikke. Før i tiden så snek kidsa seg til å lese bøker de visste var «forbudt» for dem, og det var heldigvis lite skade i det. Men i dag finner de måter å få tilgang på det innholdet de ikke burde se (noe av det er ting ingen burde se!) på internett. Tenk for eksempel at pornoavhengighet er et problem en del barn utvikler i dag eller at de kan se livestrømming der barn blir mishandlet eller drept. Verdens grenseløshet og tilgang til vold, polariserte, manipulative og hatefulle ytringer er et stort problem. Jeg tror arbeidet for å begrense menneskers tilgang til skadelig innhold må gjøres et helt annet sted enn gjennom aldersgrenser. Men hvis jeg måtte velge hadde jeg nok sagt 14 eller18-års grense avhengig av innhold, uten at jeg tror det ville hjulpet noe.
- Hva kan vi lære av Frank Løke?
- Aner ikke. Han er en reality-fyr jeg ikke har engasjert meg i. Er du villig til å bli med på de misogyne datingpremissene til «Gutta» eller gå over lik for å bli halt opp til toppen av verdens mest forsøplete fjell har du ikke et verdisyn jeg kjenner meg igjen i.
- Endelig sommerferie, men hva gjør du for at feriedagen skal bli så perfekt som overhodet mulig?
- Stikker på dagstur i mest mulig naturskjønne omgivelser uten mobildekning. Det er kombinasjonen av å bruke kroppen og skru av hodet som passer meg aller best. Da setter jeg pris på den estetikken norske fjell og fjorder har å by på. Og er det litt ruskevær så gjør det ingenting. Da blir bare naturopplevelsen enda sterkere.
Kommentér