I onsdagens episode av podkasten Knepp, som produseres av Kampanje og IxDA Oslo. diskuterer programlederne Ann-Kristin Hansen og Fredrik Matheson hva som kjennetegner et trygt arbeidsliv og et sunt arbeidsmiljø. I studio får de besøk av Sofie Staal som i dag jobber som designer i Innovasjon Norge.

Hele episoden finner du nederst i denne saken. Les også tilsvaret fra Shortcut nederst i saken.

Mange kjenner Staal gjennom en rekke E24-artikler, etter at hun i slutten av april sto frem og fortalte om trakassering på hennes tidligere arbeidsplass. Trakasseringen stoppet heller ikke da Staal begynte i ny jobb.

Les mer: Designer overveldet av støtten etter varslingssak: - Skjønte at jeg ikke kunne holde på hemmeligheten lenger

Programleder Hansen har selv jobbet i flere store selskaper og leder i dag kundeorienteringsbyrået Kvesst. Hun mener trygghet i arbeidslivet er knyttet til kulturen i selskapet.

- Vi jobber i en bransje som er glad i en fest der det til tider kan være ganske mye alkohol - som i dagens lys kanskje ville vært litt problematisk. Jeg har reflektert hvorfor dette gikk bra i det selskapet jeg jobbet i, men jeg forstår at kultur er en stor bærer for hvordan ting blir håndtert, sier Hansen.

Noe Staal sier seg enig i.

- Det er der det viktige poenget ligger. Det er ledelsen som er kulturbyggerne, og ikke de ansatte, fordi de ansatte vil være relativt like uansett hvor de jobber. Det er lederne som definerer selskapet og lederne som definerer hva som er greit og ikke. Og det er den dårligste oppførselen som tolereres, som definerer hele selskapet, sier Staal.

- Så hvis noe blir sett mellom fingrene én gang, så er det der lista ligger, legger hun til.

Saken fortsetter etter podkast-spilleren.


- Må man ha systemer og rutiner
Hansen mener det er en påminnelse man aldri kan repetere nok.

- Jeg tror en del glemmer nettopp det der og tenker «det var uheldig» det som skjedde, eller «de er ikke sånn» til hverdags.

Et scenario Staal kjenner seg godt igjen i.

- Og det kan man ikke si. Alle ansatte følger med på lederne til enhver tid, og som leder har du ansvar for å være et forbilde fordi man som leder skal sette standarden. Det kan selvfølgelig skje en glipp, men da må man tørre å innrømme det for så å snakke om feilene sine. Men når ikke det er greit en gang, da blir det nesten umulig, mener Staal.

- I beste fall slipper man å bruke dem
Matheson har gravd dypere i statistikken.

- Det virker for meg som om veldig mange andre bransjer tar dette på alvor og har toppledere som går foran som snakker mye om hvordan de jobber med diskriminering, inkludering, trygt og bra på jobb, der er det et eller annet jeg føler mangler i design- og teknologibransjen av strukturer.

Staal mener det er godtroende å tenke at en arbeidsplass ikke trenger å ha på plass rutiner for et trygt arbeidsliv.

- Det har ikke noe å si hva slags selskap det er, hvor lite eller få ansatte man har. Flere av kravene er lovpålagt og selv om stemningen er bra, må man ha rutiner på plass. I beste fall slipper man å bruke dem, men skjer det noe og man ikke har rutiner, så er det for sent, sier Staal.

Shortcut-sjef: - Vi beklager
Kampanje har vært i kontakt med Sofie Staals tidligere arbeidsgiver Shortcut, og administrerende direktør Jonas Tovsen ønsker å kommentere det som kommer frem i podkasten.

- Det Sofie opplevde da hun var ansatt hos oss er uakseptabelt. Vi beklager, skriver han i en e-post til Kamoanje.

-Det er svært viktig for oss å få frem at vi har jobbet med å få bukt med ukulturen og at vi de siste årene har viet store ressurser og mye oppmerksomhet på å håndtere problemstillingene som Sofie og andre modige medarbeidere pekte på. Det krever mot å stå frem med slikt, fortsetter han.

Ifølge Shortcut-sjefen har de innført en rekke tiltak som skal senke terskelen for varsling og sikre et trykt arbeidsmiljø.

- Det at sakene fra 2021/2022 nå har kommet frem i søkelyset igjen, er selvsagt ubehagelig for våre medarbeidere, men det er ingenting sammenliknet med det ubehaget vi dessverre vet at flere har følt på i Shortcut. Til dere har vi bare en ting å si; Vi har ikke gjort en god nok jobb for å beskytte dere, og det beklager vi på det sterkeste, sier Tovsen.