Årets store kampanje om digital sikkerhet «Nasjonal sikkerhetsmåned» åpnet i dag. Den offisielle åpningen fant hos Kripos i Oslo og med justis- og beredskapsminister Monica Mæland som første taler.

- Digitaliseringen har skutt fart siste året, med koronapandemien som katalysator. Nå er det behov for å bygge digital kompetanse hos den enkelte ansatte. Det er ikke nok å digitalisere, det må gjøres på en god og sikker måte. Opplæring og kontinuerlig øving er en viktig del av dette, sier Mæland.

For som Kampanje tidligere har omtalt så er det ikke lenger snakk om hvis, men når et dataangrep som løsepengevirus, kontokapring eller et svindelforsøk vil ramme oss – på jobb eller hjemme.

Nordmenn mer bekymret
Ifølge en undersøkelse Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) har fått gjennomført, har hele én av fem nordmenn blitt mer bekymret for sin egen sikkerhet på nett det siste året. Flere har også opplevd å bli økonomisk svindlet eller miste kontroll over sine egne digitale kontoer:

  • Seks prosent har blitt utsatt for svindel det siste året som har gitt dem et økonomisk tap.
  • Fem prosent oppgir at virksomheten de jobber i har blitt utsatt for løsepengevirus i løpet av det siste året.
  • Syv prosent har i løpet av det siste året mistet kontroll over en eller flere av sine kontoer i sosiale medier eller e-postkontoen. 

Det er 11. gang NorSIS går i gang med den årlige informasjonssikkerhetskampanjen på vegne av Justis- og beredskapsdepartementet. Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) er en uavhengig organisasjon som arbeider for økt kunnskap om og forståelse for informasjonssikkerhet. Organisasjonen er delfinansiert av Justis- og beredskapsdepartementet, og er en del av regjeringens satsning på informasjonssikkerhet. 

- Målet vårt med årets kampanje er å skape masse engasjement i løpet av oktober, ved å løfte frem aktører som jobber med og for digital sikkerhet, slik at flest mulig lærer mest mulig om sikkerhet. Årets tema er «En trygg digital hverdag», med undertema forebygging og digital førstehjelp håndtering, sier leder for partnerskap og myndighetskontakt, Karoline Hultman Tømte. 

- Viktigere enn noensinne
Starten på kampanjemåneden ble markert med et halvdagsseminar med faglige innlegg fra blant annet Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), Kripos, NorSIS/ Slettmeg.no samt Telenor, Posten og den skandinaviske tekniske entreprenørkjeden GK – som selv ble rammet av et løsepengevirus i sommer.

-  Vi har vært gjennom en periode hvor digitaliseringen i samfunnet på mange områder har skjedd svært raskt. Dette, i kombinasjon med mer bruk av hjemmekontor og generelt økt bruk av digitale tjenester, har gjort kunnskap om digital sikkerhet hjemme og på arbeidsplassen viktigere enn noensinne, sier administrerende direktør i NorSIS, Lars-Henrik Gundersen.

Han sier «målet med kampanjen er å gjøre den digitale hverdag tryggere for folk flest.»

- Det gjør vi blant annet ved å tilby engasjerende e-læring for virksomheter og befolkningen. Et populært tilbud i sikkerhetsmåneden er en foredragsdugnad der fagmennesker og eksperter stiller sin tid og kunnskap til disposisjon, ved å gjennomføre gratis foredrag for andre virksomheter. I løpet av oktober arrangeres det også en rekke små og store aktiviteter og konferanser som vi har samlet i en oversiktlig kalender. Målet med årets kampanje er å skape engasjement og bevissthet rundt viktigheten av digital sikkerhet – både på arbeidsplassen og hjemme, sier Gundersen.

Så langt har over 20 foredragsholdere meldt inn mer enn 22 ulike foredrag til foredragsdugnaden, der de deler av sin tid og kunnskap om digital sikkerhet med bedrifts-Norge.  Mer enn 60 gjennomføringer av foredrag er allerede bestilt.