Appen Clubhouse har eksplodert i popularitet i Norge etter nyttår, og det til tross for at den krever invitasjon for å bli medlem og foreløpig kun er tilgjengelig på Iphone. Særlig i mediebransjen og politiske kretser har appen hvor man kan føre eller lytte til samtaler i egne «rom» blitt en snakkis, bokstavelig talt.

Men det er grunn til å dempe begeistringen ifølge Confrere-gründer Ida Aalen, som mener Clubhouse manipulerer brukerne sine til å gi fra seg mer informasjon enn de bør.

- Dette er et amerikansk selskap som bruker alle mulige growth hacker-teknikker for å gi en følelse av knapphet ved at alle får noen få invitasjoner. Når du først får en invitasjon, tenker man at man kanskje bare må hoppe på. Det er et helt bevisst grep for å gi en følelse av eksklusivitet og å være innafor, sin Aalen til Kampanje.

Men Aalen mener alle som har noe sensitivt i kontaktlisten bør motstå fristelsen. Det er et råd hun gjerne skulle ha gitt seg selv.

- Selv anser jeg meg for en rimelig «tech-savvy» og oppegående person, men presterer å trykke på en knapp som gjør at jeg laster opp hele adresselisten min til Clubhouse. Det gjør at Clubhouse blant annet har opprettet en skyggeprofil til psykologen jeg har gått til. Da ser jeg at psykologen har 54 venner på Clubhouse og hvis psykologen min finner ut at hen skal sjekke ut Clubhouse, vil de få en sterk oppfordring til å følge vedkommende.

For å opprette en profil på Clubhouse må man oppgi mobiltelefonnummeret sitt, og man blir også sterkt oppfordret til å dele kontaktene sine for å finne folk å følge på appen.

- Ikke vår tillit verdig
Aalen forstår at mange er begeistret for appen og mulighetene som finnes der, spesielt i en tid der man stort sett sitter hjemme.

- Jeg skjønner at alle holder på å kjede seg i hjel i korona, og særlig alle som elsker å nettverke, skravle og drikke øl på Stopp pressen, men vi kan ikke kjede oss så mye at vi slutter å bruke hodet.

- I hvert fall offentlige instanser og redaksjonelle medier må vi forvente en annen type kritisk sans når det kommer til hvilken plattform vi fremhever. Jeg synes ikke Clubhouse har demonstrert at det er vår tillit verdig.

- Men hvis man ikke laster opp adresselisten sin, er man trygg da?

- Da kobles du til alle andre som har lastet deg opp, det er derfor de lager disse skyggeprofilen sine. Mange har ikke ryddet i telefonlista si på 15 år, minner Aalen om.

Nå oppfordrer hun alle som angrer på å ha gitt dem tilgang om å sende e-post til Clubhouse og be dem slette alle skyggeprofiler basert på adresselisten de har lastet opp.

- Nevner ikke GDPR
Ifølge Shifter har den tyske søstervirksomheten til Datatilsynet sendt et krav til Clubhouse hvor de ber selskapet redegjøre for personvernet i appen.

«Dessverre skjer det gang på gang at tilbydere fra USA entrer det europeiske markedet eller ganske enkelt lykkes med deres produkter og tjenester i EU, uten å følge de mest grunnleggende kravene til databeskyttelse i det europeiske digitale markedet», heter det i en uttalelse fra de tyske myndighetene ifølge Shifter.

De har blant annet snakket med advokat og GDPR-ekspert Vebjørn Søndersrød i Ræder, som heller ikke er imponert over det han har sett.

– Clubhouse har i sin personvernerklæring ikke nevnt GDPR overhodet, ei heller tatt inn GDPR-pliktig informasjon som den enkeltes rett til innsyn, retting, sletting av personopplysninger, sier Søndersrød til Shifter.

Les også: Anbefaler bransjen å komme seg på Clubhouse: - Tror det er lurt allerede nå

- En bøtteballett
Sosiale medier-rådgiver Hans-Petter Nygård-Hansen maner også til forsiktighet, og viser blant annet til at dataene man deler med Clubhouse sendes rett til USA.

- Det blir spennende å se hvordan de vil bruke dataen vår. Det vet vi ikke, for det er ingen samtykkeknapper som sier hva de vil med den. Historien har vist at vi må være mer føre var.

- Ser du tegn på at man har lært?

- Nei. De som har lært, sitter i dag og styrer EU-reguleringer, og det synes jeg er kjempebra. Vi kan ikke overlate den formen for paranoia til enkeltindivider, det synes jeg politikerne skal ta hånd om.

- Tror du Clubhouse som sosialt medium vil ha livets rett?

- Ja, det gjør jeg, men spørsmålet er om Clubhouse slik det ser ut i dag har livets rett eller om Clubhouse har livets rett. Vil «hypen» vedvare eller vil konkurrentene som har mye større økonomiske muskler og mange brukere fra før av komme opp med tilsvarende tjenester? Det kommer til å bli en bøtteballett.

- Føre var:

- Historien har vist at vi må være mer føre var, sier Hans-Petter Nygård-Hansen som ikke ser tegn på at folk har lært av tidligere feil.