Anbefaler bransjen å komme seg på Clubhouse: - Tror det er lurt allerede nå

Derfor bruker fem bransjetopper den nye og eksklusive appen.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

- Clubhouse er et sosialt media, men det er bare lydbasert, sier Eirik Norman Hansen til Kampanje.

Eirik Norman Hansen er foredragsholder og rådgiver og har over 20 års erfaring med teknologi og digitalisering. Han har vært på Clubhouse siden starten av januar og ser nå en rask vekst i antall brukere.

- Mitt inntrykk er at dette har vært veldig Amerika-lokalt, men nå sprer det seg og det går ganske fort.

Clubhouse ble først lansert i april 2020. En måned senere kalte The New York Times appen for «The Hot New Thing in Clubby Silicon Valley». Appen som foreløpig kun er for inviterte har på under et år fått to millioner medlemmer, og ble nylig verdsatt til omtrent én milliard dollar, ifølge CNBC.

- Akkurat nå er det gratis, og ikke noe reklame. Det er jo åpenbart at på et eller annet tidspunkt kommer det til å skje noe med det, sier Norman Hansen.

For meg fungerer dette som avansert radio der du lett kan være toveis om du ønsker. Øyvind Solstad, kommunikasjonsansvarlig sosiale medier i Vy

Slik fungerer Clubhouse

Clubhouse-appen kan enn så lenge kun lastes ned og brukes på iOS, altså iPhone og iPad. Etter å ha lastet ned appen, oppretter man en brukerprofil hvor en kan laste opp bilde og en liten biografi, slik som på Instagram. Ved registrering kan en også velge ut ulike interesseområder.

Etter registrering kan man «starte et rom», enten åpent for alle eller kun for inviterte. På samme tid har man også mulighet til å lytte til andres samtaler, eller andres «rom».

- Rommene er i utgangspunktet åpne for alle. Og snakker man, og det er live, og du kan ikke ta opp lyden. Så det blir en slags live podkast-stemning med gjester i studio, sier Norman Hansen.

- Er det noen som leder praten?

- Ja. Hvis du og jeg gikk sammen for å lage et rom, for å få innspill på fremtidens journalistikk for eksempel. Da oppretter vi først rommet, også kan det være lurt å markedsføre det litt. Vi kan si at rommet går live om to dager klokken 14. Vi må markedsføre det utenfor appen, og det forutsetter at folk har tilgang. Hvis vi vet om noen som vi tror kan bidra i samtalen så kan vi invitere de inn som medarrangører, sier Norman Hansen.

Når en først har startet et rom, så er de som arrangerer på en «scene», mens lytterne er i rommet.

- Hvis noen har lyst å delta på scenen, så kan de rekke opp hånden, og hvis du da som moderator tenker det er lurt, så sier du ok, så kan du flytte personen opp på scenen. Det er bare de som er på scenen som kan prate.

Fem bransjeprofiler om Clubhouse

Kampanje har spurt fem bransjeprofiler om hvorfor de er på Clubhouse og hvordan de bruker appen.

- Jeg digger å teste ut nye kanaler og var selvsagt nysgjerrig på Clubhouse. Inviterte med meg noen av kollegene mine også, og flere har hatt det gøy med å sjekke ut appen, sier byråleder Marius Parmann i Storm Communications.

Parmann sier han er blitt kjent med et par nye og spennende folk gjennom appen.

- Det nok ville vært en litt større terskel for å sette i gang praten med dersom vi hadde støtt på hverandre en annen plass. Førsteinntrykket er at det er en inkluderende, morsom og lærerik kanal, sier Parmann.

Øyvind Solstad, kommunikasjonsrådgiver og ansvarlig for sosiale medier i Vy, sier Clubhouse er noe nytt.

- Jeg er på Clubhouse fordi jeg syns det er spennende med nye plattformer som prøver gjøre noe alle de andre ikke gjør. For meg fungerer dette som avansert radio der du lett kan være toveis om du ønsker, sier Solstad.

Bente Kvam Kristoffersen, daglig leder i reklamebyrået Trigger, synes det er friskt at alt foregår live og at det kun er lyd.

- Det føles litt som en podcast-app, der du bare kan hoppe inn i samtaler om ulike temaer og selv velge om du vil rekke opp hånden å delta. Jeg tror lockdown er med på å bidra til at folk føler litt fellesskap i dette - at de kan snakke helt uformelt i rom med venner og ukjente eller velge å delta i mer faglige rom som nok er det jeg kommer til å bruke den mest til, sier Kristoffersen.

Even Westerveld, leder for mennesker og merkevare i Vipps, har også testet ut Clubhouse.

- Jeg synes det er greit å følge med og finne ut om det kan bli en relevant plattform både faglig og kommersielt, men foreløpig føler jeg at det er en slags sosial medlytt for entusiaster, sier Westerveld.

Astrid Valen-Utvik, sosiale medier-rådgiver og foredragsholder, sier appen fascinerer henne veldig etter å testet den ut i noen uker.

- Jeg tror appen har potensiale til å bli en stor og viktig plattform, som jeg gleder meg til å følge utviklingen på fremover. Jeg har allerede lært utrolig mye nytt - både faglig innen min bransje, men også om helt andre bransjer, og om temaer som jeg ikke engang visste at jeg ville vite mer om, sier Valen-Utvik.

- Det er en selvjustis

Norman Hansen forteller at det dukker opp mange nye brukere som jobber innen reklamebransjen, og med  PR, kommunikasjon og teknologi. Han tror vi også vil få se mange influencere hoppe på den nye plattformen.

På spørsmål om folk prøver å bruke Clubhouse til å selge eller markedsføre noe, svarer Norman Hansen at han ikke opplever det slik.

- Alle de rommene som jeg har sittet inne og lyttet til opplever jeg at alle har vært nøye med at dette er ikke noe salgssted. Du får ikke lov å selge produktene og tjenestene dine. Du skal snakke om et tema. Det er en selvjustis, sier han.

- Er Clubhouse noe du anbefaler folk i bransjen å komme seg på?

- Ja, det tror jeg. Hvert fall sånn som det ser ut nå med den veksten de har, så tror jeg det kommer til å bli noe vi ser mer av. Det å finne ut av hva det er for noe og hvordan vi kan bruke det tror jeg er lurt, å ta en titt på allerede nå før det er blitt stort.

- Kan man ha et gjentagende konsept i Clubhouse?

- Det diskuterte vi nylig, og jeg tror en del tester ut dette.  Det virker som med podkast, at flere begynner å gjøre dette. Hvis du har live podkast kan du jo egentlig kjøre det på Clubhouse samtidig, men da mister man litt av snakke sammen-samtidig-effekten.

På spørsmål om det vil komme noen Clubhouse-stjerner, svarer Norman Hansen at det er det nok blitt allerede.

- Det blir jo et slags radioshow eller podkast. Det tror jeg definitivt vi kommer til å se.

Sosiale medier-rådgiver Astrid Valen-Utvik forteller at hun har et ukentlig «rom».

- Jeg synes det er helt fascinerende hvordan verden på en måte krymper og blir stadig mindre, og at jeg kan få plukket opp kunnskap fra folk som normalt sett hadde vært mye mindre tilgjengelig for meg. Jeg forsøker også å bruke Clubhouse til å gjøre noe av det samme for markedsføringsbransjen her i Norge, så jeg har ukentlige rom hver torsdag klokken 20.00, med tema knyttet til Fagprat om sosiale medier, sier Valen-Utvik.

Anbefaler bransjen å komme seg på Clubhouse: - Tror det er lurt allerede nå