- Denne dagen har vi ventet lenge på. Noe som startet med en «Hadde jo vært litt gøy å prøve»-kommentar, er nå endelig en realitet. Veien hit har vært lang og krevende, men også gøy og utrolig lærerik, sier utvikler Thomas Viktil i Try Apt i en melding. 

Se en av spillets trailere nederst i saken. 

Ifølge Try Apt er dette den første gangen et norsk design- og kreativt tech-byrå står bak en spill-lansering for Nintendo.

Viktil forteller at byrået startet spillreisen i 2019, da de bestemte seg for å delta i NM i Gameplay. I løpet av fire dager utviklet teamet en prototype av spillet, som gikk til topps i konkurransen. Premien fra arrangøren, Norsk filminstitutt, var 100 000 kroner og et kabinett for en arkade-tilpasset versjon. En måned senere ble Terror Squid det første norskutviklede kommersielle arkadespillet.

- Vi fikk veldig gode tilbakemeldinger fra spillere. Fulle av selvtillit tenkte vi at Terror Squid også ville passe godt for Nintendo Switch og PC/Mac. Så vi søkte vi om og fikk støtte fra Norsk filminstitutt til å gå i gang med produksjonen av et Nintendo-spill, sier han. 

Viktil, som også har vært teach-lead på prosjektet, forteller at Nintendo stiller svært strenge krav til spill som utvikles for deres plattform. Det gjelder alt teknisk og ikke minst spillopplevelse.

- Rent teknisk har ikke spillet endret seg siden vi sendte til godkjenning hos Nintendo. Den store innsatsen er først og fremst gjort på å løfte brukeropplevelsen. Vi er heldige som har ansatte med bred spillkompetanse i TRY Apt, men i et så ambisiøst prosjekt ønsket vi innspill fra erfarne spillere over hele verden. Gjennom runde på runde med testing har vi fått deres tilbakemeldinger og justert detaljer.

Les også: Norsk 23-åring står bak flere av verdens mest brukte Snapchat-filtre - er lastet ned 86 milliarder ganger

- Kommer kundene til gode
Designer Syver Lauritzsen sier at han selvfølgelig drømmer om at Terror Squid blir en kommersiell suksess, men at konkurransen i spillverden er knallhard. Inntjening var derfor aldri et suksesskriterium da prosjektet begynte.

- Derimot har vi lykkes med å oppnå det som var viktigst for oss: Å bli enda dyktigere på å skape gode brukerløsninger. Et slikt spill krever at man kombinerer fagområder som tung utvikling, animasjon, design og lyd på en sømløs måte. Dette er fagområder som vi er heldige å ha internt hos oss. Gjennom prosjektet har prosjektgruppen på syv-åtte spesialister virkelig vokst faglig. Detaljkunnskap om hvordan bli enda bedre til å sette brukeren i fokus er kjempeviktig, og kommer selvsagt kundene våre til gode, sier Lauritzsen. 

Designeren sier at spillet handler om å skape og unngå sitt eget «kulehelvete», og at de dermed tar den kjente bullet hell-sjangeren og snur den på hodet, ved at spilleren selv skaper kulemønstrene de må sno seg gjennom.

- Før eller siden vil du sprenges av dine egne kuler. Så du danser din egen dans mot en sikker død. Spørsmålet er bare hvor lenge du klarer å utsette døden. Stilmessig er Terror Squid horror-inspirert. Vi har lekt oss veldig i å skape en spennende og engasjerende mytos som også eksisterer utenfor selve spillet. Det er skumle greier, men også veldig engasjerende når du først kaster deg uti, sier Lauritzsen.