I en pressemelding opplyser Google at smart-høyttalerne Google Home og Google Home Mini blir å finne i norske butikker fra 24. oktober.

Med det følger de opp lanseringen av Google Assistant som kom på norsk tidligere i høst, med flere store merkevarer som hadde utviklet egne integrasjoner i assistenten.

Blant annet var DNB, Meny, NRK, Orkla, Oslo Bysykkel, SAS, Sol, Sparebank 1, Telia, Tine og VG først ute med å utforske sin plass i den talestyrte hverdagen. 

Les også: Nå er Googles tale-assistent norsk - VG, NRK og DNB er klare fra start

- Kan spille en nyttig rolle
- Nordmenn er blant de mest nysgjerrige på ny teknologi og innovative løsninger, så vi ser frem til å følge mottagelsen av Google Home i Norge. Vi håper og tror at disse produktene kan spille en nyttig rolle i brukernes hverdagsliv, og at de gjør det lettere å fokusere på de verdifulle opplevelsene og aktivitetene man helst vil bruke tid på, sier Jan Grønbech, sjef for Google i Norge, i en pressemelding.

Med Google Home sitt inntog har også Googles assistent fått nye tjenester og funksjoner, både norske og utenlandske. Blant annet kan man nå styre smarte enheter som Philips Hue-lamper, Ikea Trådfri og Nests kameraer og smarte ringeklokker.

Les også: Digitalbyråer har tro på talestyring: - Blir realitet og ikke en «hype»

TV 2 leverer nyheter
Nå har også TV 2, P4 og Radio Norge slengt seg på med egne funksjoner, og følger med det etter konkurrentene NRK og VG, som lanserte eget innhold på assistenten da den ble lansert på norsk i midten av september.

TV 2 oppdaterer sin tjeneste med nyheter fra Nyhetskanalen hver time. De får man høre ved å si «OK Google, gi meg de siste nyhetene fra TV 2».

- TV 2 Nyhetskanalen har en sterk posisjon blant nordmenn, og det er stadig flere som følger oss. Vi har en nyhetsgaranti, og alt viktig som skjer, får du hos oss. Vi i TV 2 vil være til stede der folk er, og vi tror smarte høyttalere vil bli en viktig del av nordmenns hverdag. Vi er glade for å kunne være med fra start, og å kunne sette vårt preg på denne hverdagen, sier nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2.

Ifølge Stiftelsen Elektronikkbransjen har 120.000 nordmenn allerede gått til innkjøp av en smarthøyttaler.

- Vi har sett at smarte høyttalere raskt har blitt populære i markeder som USA og Storbritannia der de vært til salgs en stund. Når Google nå lanserer i Norge og mange nordmenn har eller ønsker seg en slik høyttaler, er det naturlig for oss i TV 2 å være tilstede. Det er et lite, men viktig bidrag til at vi blir en del av nordmenns fremtidige hverdag, sier TV 2 Sumo-direktør Christian Birkeland.

Viaplay vil være ledende 
Nordic Entertainment Group (NENT) kaster seg også på smarthøytalerbølgen. De kan fortelle at Viaplays strømmetjeneste blir kompatibel med Google Home og Google Mini når de kommer i butikker over hele Skandinavia fra 24. oktober. 

Ved å knytte sammen en Viaplay-konto og en Google-konto i Google Home-appen, kan brukerne kontrollere Viaplay gjennom Chromecast eller Android-Tv ved å bruke kommandoer på norsk, dansk og svensk. Viaplay-kunder vil derfor få muligheten til å bruke sin stemme til å finne innhold, søke, spille av og pause i Viaplays tilbud av filmer og tv-serier.

- Det er viktig for oss å gjøre Viaplay tilgjengelig på så mange plattformer og skjermer som mulig. Partnerskapet med Google gjør det mulig for våre kunder å se sine favorittserier ved å bruke talekommandoer på norsk for første gang. Det ligger et stort potensial i å kombinere godt innhold med smart teknologi. Vi har ambisjon om å være ledende på stemmestyrt teknologi, og vil jobbe videre med å få smarthøyttalere til å heve Viaplay-opplevelsen enda et hakk, sier Vegard Drogseth, administrerende direktør i NENT-gruppen i Norge, i en pressemelding.