Tirsdag denne uken lanserte Google sin etterlengtede norske assistent til Android- og IOS-brukere til stor mediedekning og omtale.
- Vi håper og tror at Google-assistenten vil hjelpe brukerne i hverdagen, og gjøre det enklere for dem å kommunisere med andre, finne ut av spørsmål og få ting gjort i sin hverdag, fortalte pressesjef i Google, Helle Skjervold, til Kampanje.
Hun mener dette markerer startskuddet for assistentens tidsalder her i Norge.
Les mer: Nå er Googles tale-assistent norsk - VG, NRK og DNB er klare fra start
Med fra start er også digitalbyråene Making Waves, Apt og Los & Co, som har vært med å utvikle flere av taletjenestene som nå er å finne i Google Assistant.
«Senior Data Scientist» i Making Waves, Eirik Stavelin, har arbeidet tett med Meny og Norgesgruppen for å utvikle en taletjeneste hvor kunder kan lage handlelister ved å snakke til telefonen, som så blir sykronisert på tvers av brukerens digitale enheter.
Som teknolog og tidligere forsker ved Universitetet i Bergen, har Stavelin opplevd at nye utviklinger innen taleteknologi har kommet med jevne mellomrom siden 70- og 80-tallet, men han poengterer at hittil har det egentlig aldri virket.
- Nå er vi nærmere enn vi noen gang har vært før. For smale caser funker det godt nok til at det kan brukes, og vi er fryktelig nærme med å finne formen på hva vi kan bruke det til, forteller han til Kampanje.
- All ny teknologi får ofte en «hype»
Stavelin synes det er betryggende å se at store bedrifter som Norgesgruppen tør å være tidlig ute for å teste ny teknologi.
- De risikerer å gå på en smell, og for slike bedrifter vil det være ubehagelig. At større norske bedrifter tør å ta det i bruk før de ser at de kommer til å tjene penger på det, er veldig spennende - og gøy å få være med på. Det er fortsatt tidlig, men dette er noe man kan gå sammen om å være entusiastiske over og eksperimentere med, forteller Stavelin.
- Det var jo stor oppstandelse og mye skriverier da VR (Virtual Reality) kom. Er tale den nye VR - er det en «hype»?
- All ny teknologi får ofte en «hype», men det skal sies at bruksområdene til VR og tale er veldig ulike. Jeg tror terskelen for å implementere en taleinteraksjon for enkle kommunikasjonssituasjoner, som eksempelvis med en billettmaskin eller kassa i butikken, er relativt lav. Sånn sett tror jeg at potensialet for taleteknologi er mye større, svarer han, før han fortsetter:
- Om det bare er en «hype» eller ikke er lettere å se om seks måneder, men jeg tror nok at vi vil se flere merkevarer og bedrifter som tar i bruk taleteknologi enn VR.
Mener taleteknologi er lett å forstå for folk flest
Konkurrentene i Apt og Los & Co, tror heller ikke at det er snakk om en «hype».
Digital rådgiver i Los & Co, Per Olav Walmann, har jobbet med å la brukere få styre Telias Soundmaker-app ved hjelp avtale. Han mener at taleteknologi er mye lettere for folk å forstå, i motsetning til VR.
- Det at Google har vært veldig flinke til å la oss få lov til å formulere oss på mange ulike måter gjør at du i mye mindre grad trenger å utføre en kommando. Samtidig kan man veldig lett møte på «Hva i all verden skal jeg si nå?»-følelsen. Derfor vil design av god hjelp i taletjenestene bli veldig viktig, sier Walmann til Kampanje.
- Ikke veldig ulik Rema 1000-film
Innovasjonsansvarlig og utvikler i Apt, Pål Smitt-Amundsen, har på sin side vært med å lage DNBs Bolig Buddy og utvikle Tines kjøkkenhjelp, som kan lose deg gjennom fem oppskrifter ved hjelp av tale.
Han avviser at VR er en «hype».
- Innen industri og utdanning vokser VR fortsatt mye. Stemmestyring er mer naturlig og hardware-kostnader er mindre i forhold til VR, så for forbrukere vil dette bli en realitet og ikke en hype, sier han.
Smitt-Amundsen poengterer likevel at stemmestyring er i en veldig tidlig fase.
- Det er langt igjen før dette blir tilnærmet perfekt på norsk. Underveis i utviklingen av tjenestene for både DNB og Tine har vi opplevd flere brukeropplevelser som ikke er veldig ulike reklamefilmen vi laget for Rema 1000.
Les også: Google-topper ler av Rema 1000-reklame
- Best rustet selv
Med på Tines kjøkkenhjelp-assistent var også kollega og digitalrådgiver i Apt, Arnt Christian Scheele.
Til tross for «Rema 1000-opplevelser» ser han for seg at stemmestyring vil bli en naturlig del av deres tjenesteportefølje.
- For å kunne ivareta kundene våre som ønsker stemmestyring jakter vi etter de flinkeste i landet på nettopp dette. Det blir vanskelig å «outsource» stemmestyring til noen i utlandet, og med vår erfaring så langt er vi best rustet til å gjøre dette selv, forteller Scheele til Kampanje.
Også Making Waves og Los & Co bekrefter at dette både er - og blir - en del av tjenesteporteføljen deres. Los & Co har blant annet opprettet Los & Co Labs, som nettopp skal utforske og utvikle ny teknologi innen talestyring og andre områder.
Kommentér