En av landets største reklamekanaler har sendt inn sine regnskapstall for 2017 og de viser at Google Norge økte omsetningen sin med 15 millioner kroner til «rekordhøye» 135,9 millioner kroner. Det er milevis unna den omsetningen selskapet anslagsvis har i Norge.

Selv om annonsegiganten øker omsetningen i sitt norske aksjeselskap, forteller tallene på langt nær hele bildet. Flere mediebyråer og reklamekjøpere mener Googles reelle omsetning nå nærmer seg et sted mellom tre og fire milliarder kroner.

- Vi har ikke kjennskap til tallene, men gjør anslag på omsetning basert på den omsetning vi selv har og de vekstratene vi har år for år hos Google. Dette mener vi gir et bra anslag fordi Group M har en bred kundemasse og omsetter for betydelige beløp. Vi tror derfor at Google i Norge omsetter for et sted mellom tre og fire milliarder kroner, sier reklamekjøper og sjefforhandler i Group M, Jarle Thalberg, til Kampanje. 

Anslagene i markedet tilsier derfor en vekst på opp mot én milliard kroner for Google. I 2017 lå anslaget på rundt 2,5-3,0 milliarder kroner. Thalberg sier de amerikanske teknologiselskapene blir en stadig større utfordrer til de nasjonale mediehusene.

- Det er mye penger de omsetter for og en utfordring for norske mediehus er at de store amerikanske gigantene de siste årene har tatt nærmest all veksten i det digitale reklamemarkedet, sier Thalberg.

Les også: Facebook og Google kan nå ny annonserekord i Norge

En rekke norske mediehus har etterhvert også benyttet seg av Googles annonsløsninger i det nye digitale, programmatiske reklamemarkedet og økt omsetningen sin kraftig på det. 

Les også: Google-allianse tredobler programmatisk annonsesalg i Amedia

Betaler nesten ikke skatt
I tillegg kommer det også frem at Google fortsatt betaler en forsvinnende liten skatt på så vidt over tre millioner kroner. Det er litt opp fra fjoråret da bidrag til statskassen var på 2,8 millioner kroner.

Les også: Ny digitalskatt møter motstand fra Europas teknologi-hovedstad

- Vi følger skattereglene i Norge, og er fortsatt dedikert til å støtte veksten i det digitale økosystemet her i Norge, sier kommunikasjonssjef Helle Skjervold i Google Norge. 

Selskapet gikk i 2017 med et underskudd på 2,6 millioner kroner, en forverring sammenlignet med overskuddet på 300.000 kroner i 2016.

- Fungerer ikke:

En som lenge har vært kritisk til skattleggingen av store teknologiselskaper er Schibsted-eier, Tinius-stifltelsen. Kjersti Løken Stavrum mener beløpet Google betaler i skatt illustrerer hvor galt systemet er. Foto: Scanpix.

- Ikke noe underskuddsforetak
Mediebransjen anført av spesielt Schibsted har lenge vært svært kritiske til Googles skatteposisjoner som bidrar til at selskapet kan sluse omsetning i Norge til Irland der skattesatsen er betydelig laverer enn den norske selskapsskatten. 

- Det er ikke noe underskuddsforetak for Google å operere i Norge. Googles ”underskudd” i Norge illustrerer godt hvor galt systemet fungerer. I stadig større grad opptrer de globale teknologiselskapene som støvsugere – uten å bidra tilbake til velferden der de opptrer, sier lederen for Tinius-stiftelsen i Norge, Kjersti Løken Stavrum. 

Hun minner om at også Googles øverste ledere mener selskapet burde betalt mer skatt.

- I dag er det verdt å minne om at også Googles sjef Sundar Pichai synes Google burde skatte mer, sier hun. 

I tillegg har finansminister Siv Jensen deltatt i flere samtaler på internasjonalt plan for å se på mulighetene for å skattlegge tech-selskaper som Apple og Google hardere.

Les også: Siv Jensen diskuterer «Google-skatt» med OECD

Her hjemme har Miljøpartiet De Grønne fremmet et forslag om å utrede en norsk skatt for selskaper med digitale inntektsmodeller, den såkalte «Google-skatten», men lyktes ikke å få med seg Stortinget på denne.  Schibsted var blant aktørene som støttet forslaget. 

- Dette er ikke overraskende. Teknologigigantene kommer ikke til å begynne å betale mer skatt av seg selv. Skal man få til endring i den urettferdige modellen for beskatning som man har i dag så må det regelendringer til, sier Rolv Erik Ryssdal, Konsernsjef i Schibsted om størrelsens på Googles skattebetaling i Norge i fjor. 

Les også: Stortinget sier nei til «google-skatt» 

Her ser du tallene til Google Norway for 2017. Alle tall i MNOK.

Google Norway 2017 2016 Endring i prosent
Omsetning 135,9 121,6 + 11,7
Driftsresultat - 2,8 0,2 -
Resultat før skatt - 2,6 0,3 -