Google og Schibsteds jakt på annonsepartnere i det programmatiske reklamemarkedet, var noe av det som preget hele fjoråret, Men etter at Schibsted fikk med seg Polaris Media over på sin plattform, er det ingen som har rent ned dørene i Apotekergaten.

For nå signerer også Mediehuset Nettavisen med den amerikanske teknologigiganten Google, og selv om Nettavisen er eid av Amedia (50%), sier direktør for innovasjon og forretningsutvikling, Pål Nisja-Wilhelmsen, at beslutningen er tatt på selvstendig grunnlag.

- Vi har kjørt en grundig prosess for egen del og tatt vårt valg helt uavhengig av Amedia, sier Nisja-Wilhelmsen.  

- Tror veldig på Google
Det var i januar at nyheten kom om at Amedia hadde valgt Google i stedet for Schibsted etter lang tids tenkepause.

Les også: Amedia dropper Schibsted - velger Google

- Kan det være en fordel at eieren Amedia har den samme annonseløsningen som dere?  

- Det kan bli en fordel, men det er nok en større fordel at flere norske nettaviser har den samme løsningen. Mediehuset Nettavisen har i tillegg to eiere, hvorav den ene er Amedia og den andre er Egmont, og begge har valgt Google. Nå blir den daglige dekningen enda høyere, sier Nisja-Wilhelmsen.

I tillegg kjører også Aller Media, ABC Startsiden, P4, TV 2 og Hegnar sitt programmatisk-salg på Google annonseteknologi.

- Var det aktuelt på et tidspunkt å velge Schibsteds løsning?

- Valget stod mellom AppNexus (teknologiselskapet bak Schibsteds løsning, red. anm) eller Google, og det handlet om å bytte system og komme over på en større plattform.

- Hvorfor valgte dere Google og ikke AppNexus og Schibsted?

- Vi har kjørt en stram strategi på teknologivalg og hva vi tror kommer til å skje de neste ti årene. Vi tror veldig på det som ligger i loopen til Google og selv om de to systemene i dag er ganske like, så ser det Google har liggende ganske interessant ut når vi ser nedover den veien de beveger seg, sier Nisja-Wilhelmsen.

Konkurrenten skryter av lite svindel
Programmatisk-omsetningen til de norske mediehusene finnes ikke tilgjengelig i noen resultatrapporter, men kilder med god innsikt i markedet anslår overfor Kampanje at det amerikanske selskapet raskt kjøre mellom 300-400 millioner kroner i gjennom sine systemer på det norske markedet. Det er rundt tre ganger så mye som Schibsted og deres partner Polaris Media som omsetter digitalannonser programmatisk for et sted mellom 100-150 millioner kroner. 

Les også: Google-allianse knuser Schibsted i nytt digitalmarked

Annonsedirektør i Schibsted, Per Håkon Fasting, har tidligere advart om både pengelekkasjer fra norske publisister til utenlandske nettsider og nettaviser og mer annonsesvindel som en følge av valget av Google.

- Det som er verdt å understreke er at utenlandstrafikk drives av en lang hale av ulike nettsider med .com-adresser som både har betydelig høyere risiko for annonsesvindel og en rekke mindre sider med varierende og uheldig kontekst som annonsører ikke ønsker å assosiere seg med, sier han. 

Nylig kunne Schibsted og Fasting legge frem tall som viste at det norske mediekonsernet på sine nettsider har så godt som null annonsesvindel

Les også: Schibsted skryter av «null hull» på egen reklamebørs

- Er Nettavisen trygge på at Googles løsninger er trygge nok?

- Ja, det er vi.

- Hvor stor omsetning har Nettavisen på det programmatiske?

- Det får vi ta en annen gang.