Falsk informasjon og direkte løgner som ble spredt på Facebook, bidro ikke til Donald Trumps seier i presidentvalget, sier Facebooks grunnlegger og sjef, Mark Zuckerberg.

- Tanken på at oppdiktede nyheter på Facebook, som er en svært liten del av innholdet der, på noen måte skulle ha påvirket valget, tror jeg er en ganske sprø idé, sa gründeren på en teknologikonferanse i California.

Les også: Retter skytset mot Facebook etter Trump-seier

Facebook-grunnleggeren innrømmer at mye kunne vært bedre og sier at innsatsen for å bli bedre pågår, men han mener det er villedende å legge skylden på Facebook.

- Jeg tror det er en viss mangel på forståelse når noen hevder at den eneste grunnen til at noen stemte slik de gjorde er at de så noen falske nyheter. Hvis du tror det, så har du ikke tatt inn over deg budskapet Trumps tilhengere prøver å sende med dette valget, sa Zuckerberg.

Falske sitat
Før Donald Trump ble valgt, ble det lagt ut mange falske nyheter på Facebook, skriver The Guardian. Både om ham og motkandidat Hillary Clinton.

Den aller mest kjente var kanskje dette Trump-sitatet: «Om jeg skulle stille til valg, ville jeg gjort det som republikaner. De er de dummeste velgerne i landet. De tror alt på Fox News. Jeg kunne kommet med usannheter og de ville fortsatt trodd på det. Jeg vedder på at resultatet hadde vært kjempebra».

Sitatet tilskrives et intervju Trump gjorde med People Magazine i 1998, men problemet er at han aldri har sagt det.

I kjølvannet av det overraskende valgresultatet vokser presset for at Facebook må ta tak i problemet med falske nyheter.

Fortsetter å tilpasse seg
Ifølge Zuckerberg har Facebook i sine undersøkelser merket seg at folk ikke er så oppmerksomme på informasjon som går imot deres egne meninger.

- Velgerne tar avgjørelser basert på egne erfaringer, la han til.
Nyhetsfeeden på Facebook har utviklet seg fra et sted å dele personlige ting med venner og familie til å bli en plattform for viktige nyheter.

Ifølge Zuckerberg fortsetter Facebook å tilpasse seg dette skiftet, samt å se på retningslinjene for hva som skal anses som støtende.

I høst fikk Facebook kraftig kritikk for å sensurere det historiske bildet fra Vietnam-krigen, som viser den ni år gamle jenta Kim Phuc, som med smeltet hud flykter naken sammen med andre barn etter et amerikansk napalmangrep i landsbyen Trang Bang i Vietnam 8. juni 1972. (©NTB)