Kjøp og salg av brukte gjenstander har eksistert lenge i egne, private grupper på Facebook. Ifølge selskapet selv er 450 millioner mennesker innom en slik gruppe hver måned. I Norge er det snakk om over en million personer. I høst ble det kjent at Facebook vil kommersialisere og løfte denne aktiviteten inn i en ny tjeneste de kaller «Marketplace».
Lanseringen ble ikke godt mottatt av dem som investerer tungt i det rubrikktunge, børsnoterte, mediekonsernet Schibsted. I høst har Schibsted falt kraftig på Oslo børs og flere analytikere har beskrevet «Marketplace» som en trussel mot Schibsted. I dag er imidlertid Schibsted en av vinnerne på Oslo børs. Schibsteds A-aksje har under handelen i dag økt med nesten sju prosent til 209 kroner.
Les også: Tror Facebooks nye rubrikk-tjeneste kan true Schibsted
Les også: Gravir: - Vi er offensive og godt rustet
- Facebook øker totalmarkedet
Schibsteds konsernsjef, Rolv Erik Ryssdal, forteller at Schibsted følger nøye med på hva Facebook foretar seg i deres «rubrikkmarked».
- Når en aktør som Facebook går inn og satser ytterligere på «Marketplace», så tar vi det på største alvor. Nå har Facebook gjennom mange år hatt egne gupper for kjøp og salg og jeg er selv medlem av en slik gruppe. Likevel har Finns volumer på Finn Torget vokst, så jeg tror Facebook er med og øker totalmarkedet en god del. Vi har sagt at vi skal utvikle våre produkter, og når det kommer nye aktører, så må vi forbedre produktene ytterligere, sier Ryssdal til Kampanje.
Les også: Schibsted-overskudd på 392 millioner
Les mer: Mediehusene taper 100 millioner i inntekter
- Snakk med sjefene i Silicon Valley
Schibsted er foreløpig helt suverene i det norske og svenske rubrikkmarkedet med pengemaskinene Finn og Blocket.
- Schibsted har en god posisjon med våre rubrikknettsteder og det er nok ikke tilfeldig at Facebook starter i USA. Der er markedet annerledes, Ryssdal.
- Når tror du Facebook lanserer «Marketplace» i Skandinavia?
- Det vet jeg ikke. Du får snakke med sjefene i Silicon Valley, smiler Ryssdal, som forteller at Schibsted var forberedt på at Facebook ville komme med en rubrikk-tjeneste.
- Dette ventet vi. Vi følger med og vi fikk med oss at de eksperimenterte litt i New Zealand, så dette var ingen overraskelse for oss, sier han.
Les også: Derfor får ikke Schibsted nok av Shpock
Shpock er blitt en av snakkisene i Schibsted. Mobilappen for rubrikkannonser har sitt utspring fra Østerrike, og er lansert i blant annet Storbritannia. Der har også Facebook lansert «Marketplace».
- Vi følger «Marketplace»-lanseringen i Storbritannia veldig tett fra dag til dag og vurderer effektene av den. Shpock har utviklet seg bra, så Facebook er nok med og utvider markedet.
Ordknapp om nye investeringer
Rolv Erik Ryssdal fortalte tidligere i år at Shpock er blant de globale digitalsatsingene mediekonsernet i 2016 skal investere aller mest penger i. Schibsted varslet totale rubrikk-investeringer på mellom 80 og 100 millioner euro i år. Det tilsvarer mellom 744 og 930 millioner kroner.
Schibsted fortsetter å investere tungt i ny teknologi og nye digitale produkter. Hvor mye Schibsted planlegger å punge ut med framover, er Ryssdal ordknapp om.
- Jeg vil ikke kommentere investeringene yttererligere. Våre konkurrenter ville sikkert bli glade hvis vi var enda mer konkrete, men jeg synes vi har vært konkrete nok. Vi må også være fleksible, så det er ikke så lett å si hva vi vil gjøre av investeringer i tredje og fjerde kvartal neste år, sa Ryssdal under dagens resultatpresentasjon.
- Er de varslede investeringene i nye digitale produkter og ny teknologi først og fremst rettet mot den skjerpede konkurransen fra Facebook og Google?
- Det er først og fremst for å videreutvikle vår produktportefølje. Teknologien gir oss mange muligheter til å lage bedre produkter. Selvfølgelig kan man si at gigantene er konkurrenter, men det finnes også andre konkurrenter i markedet.
Les også: Vil bli rubrikkens svar på Netflix
Les også: Vil ta opp rubrikk-kampen med Schibsted
Kommentér