Schibsteds norske rubrikkgigant Finn.no går fortsatt så det suser, og økte driftsinntektene med 13 prosent i fjerde kvartal i fjor. Det er spesielt i eiendomssegmentet at Finn opplevde vekst, mens antall stillingsannonser falt. I jakten på ytterligere vekst og nye digitale brukerinntekter går Finn nå i motsatt retning av sine søsterselskaper i Schibsted, og river ned betalingsmurer på nett. I løpet av året blir det nemlig gratis for privatpersoner å legge ut annonser på Finn-torget.
- Det gjør vi fordi vi tror det er en mulighet både til å forsterke den posisjonen vi har, både ved at vi får et høyere annonsevolum, at vi attraherer nye målgrupper, for eksempel unge brukere, og at vi styrker merkevaren vår med tanke på brukthandel og sosial ansvarlighet, sier administrerende direktør Christian Printzell Halvorsen i Finn til Kampanje.
Halvorsen tror at de kan øke annonsevolumet med tre til fem ganger ved å gå over til en «freemium»-modell, der inngangsbilletten er gratis, mens man må betale for tilleggstjenester. Omleggingen innebærer et inntektstap på rundt 40 millioner kroner i 2014.
- Vi ser også at hvis vi øker trafikken, kan vi drive brukere over til andre tjenester og kanskje nye forretningsmodeller hvor vi kan tjene enda mer penger, eksempelvis peer-to-peer-betaling (betaling mellom brukere, red. anm). Det er et eksempel på en ny modell som vil være tjent med mest mulig annonsevolum.
Utflatning i annonsevolumet
- Betyr dette at dere har sett en utflatning i Torget-annonser?
- Generelt har Finn over noen år sett en utflatning i annonsevolumet, fordi vi har blitt så store som vi har blitt. Det gjelder alle de store markedene.
- Er unge brukere mindre villige til å betale for annonser?
- Det vi tror, er at hvis vi gjør dette gratis for privatmarkedet, vil vi tiltrekke oss flere annonser fra alle alderssegmenter, men vi tror kanskje spesielt at unge brukere vil attraheres av det.
Blir mer sosial
«Freemium»-modellen er et ledd i en større plan for Finn som også inkluderer et enklere brukergrensesnitt for mobil, nye sosiale tilleggstjenester og et anbefalingssystem, basert på brukernes historikk og interesser. I fremtidens Finn skreddersys til hver enkelt bruker og dermed være i stand til å løfte frem aktuelle annonser automatisk, uten at brukerne behøver å søke etter dem.
- I nye Finn skal annonsene komme til brukeren, ikke omvendt?
- Jo, omvendt også, brukerne kan også søke etter annonser, men i tillegg skal vi finne ting du ikke visste at du var interessert i, men som kan appellere til deg.
- Skal Finn bli bruktmarkedets svar på Netflix?
- Det er en god analogi. For det Netflix gjør er jo faktisk å finne ut hvilke filmer som interesserer deg og vise deg filmer du kanskje ikke visste fantes en gang, men som passer din smak. Vi tror at vi kan gjøre noe tilsvarende på Finn.
- Mer personlig tjeneste
For å få til alt dette må brukerne være innlogget med Schibsteds betalingsløsning SPiD. Selv om det skal bli gratis å legge ut annonser på Finn-torget, må brukerne fortsatt logge seg inn med SPiD for å gjøre det. SPiD er også rullet ut på VG, Aftenposten og Schibsteds øvrige regionaviser, og på denne måten får Finn et bredere grunnlag for å skreddersy anbefalinger til brukerne sine.
- Vi er ikke avhengig av SPiD, for vi kan også følge deg som anonym bruker, og tilby deg relevant innhold knyttet til hva du har sett på. Men det er klart at hvis du er pålogget vil vi ha mulighet til å gi deg enda mer personlig tjeneste enn hvis du ikke er pålogget.
- Hvor mye bruker dere på å utvikle disse tjenestene?
- Jeg har ikke kronebeløpet på det, men vi har en stor utviklingsstab i Finn og alle de som jobber på en eller annen måte med dette bildet. Det er snakk om betydelige beløp vi investerer i å gjøre markedsplassen enklere, mer mobil, sosial og med anbefalt innhold tilpasset hver enkelt.
Her ser du tallene til Finn for 2013 sammenlignet med året før. Alle tall i millioner kroner.
Finn |
2013 |
2012 |
Endring i prosent |
Driftsinntekter |
1.406 |
1.266 |
+11 |
Driftsresultat (EBITDA) |
691 |
622 |
+11 |
Kommentér