Da kulturminister Linda Hofstad Helleland åpnet Nordiske Mediedager onsdag kveld, brukte hun store deler av sin åpningstale på å snakke om Google og Facebooks dominans på det norske markedet.

Selv om kulturministeren har tatt til orde for en felles nordisk gjennomgang av trusselen de to store amerikanske teknologiselskapene utgjør for mediemangfoldet og vil gjennomgå skattepraksisen, ville hun heller ikke svartmale gigantene.

- Vi må egentlig bare stole på at Google og Facebook har gode intensjoner utover bare å tjene penger på reklame i Norge, sa hun

Overfor Kampanje røpte Helleland at hun skulle i møter med Google torsdag, der hun ville formidle mediebransjens bekymring videre.

- Gigantene gjør ikke nok etter min mening. Nå i mai fremmer regjeringen forslag om en land-for-land-rapportering om skatteformål. Det gjør det vanskeligere for globale konsern å flytte overskuddet sitt til land med lavere skattesatser, slik Facebook og Google gjør i dag. Forhåpentligvis vil konkurransen om annonsekroner foregå på likere vilkår i fremtiden. Det er et av flere tiltak vi gjør for at flere annonsekroner skal bli igjen hos norske medieaktører, sa hun fra scenen.

Les mer: - Må bare stole på at Google og Facebook har gode intensjoner

Torsdag inntok Googles Europa-sjef Matt Brittin scenen på det som er den første offisielle konferansedagen på Nordiske Mediedager. På første rad satt store deler av Googles norske ledelse og støttespillere, rett bak dem fulgte en samlet mediebransje med på foredraget med spissede ører. Google er også sponsor på konferansen.

Brittin plukket opp tråden fra gårsdagen og mente måten Google omtales på preges av et feilaktig trusselbilde.

- Jeg la merke til at mye av språkbruken her i går handlet om trusselen fra Google og Facebook. Trusselen er egentlig at folk nå har mulighet til å velge hva de vil bruke tiden sin på, og vi må finne ut hvordan vi skal være relevante for dem. Den gode nyheten er at det er mange flere øyeblikk man kan gjøre det på i løpet av dagen. Utfordringen er å finne ut hvordan man bygger et forhold med publikum over tid. Det vi kan hjelpe med er å bruke vår teknologi til å plukke ut disse øyeblikkene og forsterke forholdet, sa han fra scenen.

Han innledet hele foredraget sitt med å peke på hvordan den etablerte mediebransjen alltid har vært bekymret for ny utvikling og ny teknologi. Nå mener han holdningen til ny teknologi er en helt annen, og mer progressiv, i Øst-Europa enn i Vest-Europa.

- Mennesker som har hatt en tøff fortid ønsker å beskytte framtiden fra fortiden. Andre steder ønsker man å beskytte fortiden fra framtiden, sa han og viste blant annet til Norden.

- Vi lever i en verden der alle med en smarttelefon i lomma kan være en utgiver. I den verdenen er redigeringsevner og kvalitetsjournalistikk viktigere enn noen gang. Vi er her for å jobbe med dere for å finne muligheter for journalistikken til å ha en renessanse og blomstre.

Google lanserte i fjor Digital News Initiative, et trenings- og analyseprogram for mediehus som tar sikte på å gjøre mediene mer innovative og finne nye inntektsstrømmer. Som en del av programmet har Google opprettet et fond på 150 millioner euro som fordelt på tre år skal stimulere til nettopp dette, og nå står Google klar med sin første tildeling på til sammen 27 millioner euro.

Les mer: Googles «nødhjelp» til norske medier: 4,7 mill.

Som Kampanje skrev i februar går 500.000 euro, eller rundt 4,7 millioner kroner, til norske nyhetsprosjekter, deriblant Dagbladet, Teknisk Ukeblad, Nettavisen og Amedia.