Torsdag går NHOs årskonferanse av stabelen. Årets konferanse har fått navnet «Remix», og handler om hvordan teknologi revolusjonerer det norske arbeidslivet. 

«Hva får vi når en ny teknologirevolusjon kobler roboter, intelligente IKT-systemer, fysiske omgivelser og mennesker sammen på helt nye måter? Svaret er et arbeidsliv i fundamental endring», skriver NHO i konferansepresentasjonen, men hvilke konsekvenser vil dette få for medie- og kommunikasjonsbransjen?

Vi hører om at roboter tar over jobben til journalister, og droner brukes til å filme og ta bilder. I annonsemarkedet øker programmatiske annonsesalg. Ny teknologi preger bransjen i stadig større grad.

Les mer her: Spår dobling av programmatic-annonser

- Mediebransjen er en av de bransjene som allerede er preget, bransjen ble truffet tidlig. Når det gjelder det journalistiske er det riktig at maskiner kan gjøre en del journalistikk, de kan segmentere og formidle stoff på en smartere og mer brukervennlig måte så det er positivt for hvordan innhold det er mulig å skape. Ved å bruke maskiner frigjør man journalistiske ressurser som kan brukes på for eksempel gravende journalistikk, sier Kristin Skogen Lund, direktør i NHO, til Kampanje. 

Skogen Lund har bred mediebakgrunn, og har tidligere vært konserndirektør i Telenor, administrerende direktør i Aftenposten, konsernsjef i Scanpix Scandinavia og administrerende direktør og redaktør i nettportalen Scandinavia Online (SOL).

- Utfordringene ligger på inntektssiden
Skogen Lund mener utfordringene ligger på inntektssiden og i annonsemarkedene.

- Teknologien gjør det enklere for folk å nå ut med et budskap uavhengig av mediene. Som eksempel kan du ta kampanjen NHO hadde om yrkesfag i fjor. Vi ønsker å få flere ungdommer til å velge yrkesfag, og lagde videoer med Jenny Skavlan. Disse fikk over 100.000 visninger på YouTube i løpet av en uke. Det er mye mer effektivt enn vi kunne kjøpt oss til.

- Hvordan kan bransjen omstille seg?

- Det er vanskelig rett og slett, jeg vet ikke hva jeg skal gi av råd ut over å effektivisere der man kan og tenke muligheter. Teknologiske endringer kommer uansett, så det gjelder å gjøre teknologien til en fordel heller enn en ulempe. Frigjøre tid til den interessante journalistikken.

- Tror du man kommer til å bruke frigjorte ressurser på kvalitetsjournalistikk heller enn å kutte mer?

- Man blir jo avhengig av å differensiere seg, hvis alt blir robotisert har det ikke noe verdi. Det trenger man mennesker til.

- Vil se mange nye jobbtitler
Kampanje har tidligere skrevet om at flere jobbtitler vi kjenner til i dag snart vil være erstattet av nye, og at vi i fremtiden vil se at stadig fler søker etter for eksempel en Data Visualiser, Data Flow Analyst eller Vlog Editor. Titlene Data Visualiser og Data Flow Analyst viser at det fortsatt er behov for kompetanse som kan behandle stadig større datamengder i bedriftene.

Les mer her: - Nå kommer content-evangelistene

- Jeg tror det stemmer at vi i fremtiden kommer til å se mange nye jobbtitler, det gjelder innenfor alle bransjer, sier Skogen Lund.

- Innenfor hvilken bransje vil vi se flest nye titler?

- Det tør jeg ikke å spå, det eneste jeg vet er at dette treffer alle yrkesgrupper.

- Mediehusene må tak i selve problemet
Marius Karlsen, konseptutvikler i Polaris Media Nord-Norge, blogger og foredragsholder, mener at den etablerte mediebransjen står foran svært dramatiske endringer i årene som kommer, både når det kommer til forretningsmodeller og journalistikken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Vil rive: - Vi er kommet til et punkt hvor det nok er bedre for en del mediehus å rive ned for å bygge opp på nytt – i stedet for å restaurere og lappe på det falleferdige huset, sier Marius Karlsen.

- Det er skremmende å se hvordan de fleste mediehus forsøker å kutte seg inn i fremtiden, uten å ta i selve problemet: Organiseringen av mediehusene og utdaterte forretningsmodeller. Det nytter ikke å tilføre ekstra inntektsstrømmer dersom du ikke samtidig gjennomfører omfattende strukturelle endringer i organisasjonene, og tar ned kostnadene betydelig.

Han utdyper:

- Vi er kommet til et punkt hvor det nok er bedre for en del mediehus å rive ned for å bygge opp på nytt – i stedet for å restaurere og lappe på det falleferdige huset.

Karlsen har tidligere skrevet om at roboter er i god stand til å lage artikler som kan brukes av mediehus.

- Associated Press publiserer daglig over 50 artikler skrevet av roboter. Programmene er blitt så bra at det er klin umulig å se forskjellen på hva et menneske har skrevet, og hva en datamaskin har skrevet, sier han.

- Kommer mediehusene til å bytte ut journalister med roboter, eller bruke frigjorte ressurser på annen måte?

- De etablerte mediehusene vil nok i liten grad erstatte journalister med roboter. AP estimerer at de har hentet ut 20 prosent av journalistenes tid, men har ikke kuttet noe i redaksjonene av den grunn. Vi trenger dyktige journalister til å stille kritiske spørsmål og forstå hvordan ting henger sammen. Men: Utenlandske mediehus kan enkelt sette opp roboter til å generere relevant – og lokalt – innhold for norske brukere.

- Nettet slik vi kjenner det vil forsvinne
Karlsen er enig med Skogen Lund i at det alltid vil være stor etterspørsel etter kvalitetsinnhold.

- Det er der mediehusene har sin mulighet for overlevelse – og vekst, men det virker som det er vanskelig for mange å forstå at journalistikk ikke er noe statisk, men i stadig endring. Nettet, som vi kjenner det i dag, vil forsvinne om noen år. Journalistikken vil ta nye former og bransjen må tilpasse seg disse.

Han tror også det norske markedet vil merke konkurransen fra utenlandske mediehus i økende grad.

- Automatisering, personalisering og nye, gode oversettelsesprogram vil åpne det norske mediemarkedet i enda større grad for utenlandske medieaktører. Norsk er et såpass lite språk at det nok ligger et år eller to frem i tid, men det kommer. Huffington Post kommer til Norden nå i år, og en av deres vekst-strategier er nettopp oversettelse av artikler.