Schibsted-konsernet har i hele 2015 jobbet på spreng med å komme på banen med sine nye og teknologisk avanserte annonseprodukter. Ledet an av Schibsted-toppene Frode Eilertsen og Per Håkon Fasting, har det norske mediekonsernet gradvis trappet opp utviklingstakten. Dette for å gjøre det norske mediekonsernet i stand til å delta i det digitale annonsekappløpet mot de stadig mektigere, amerikanske IT-gigantene Facebook og Google, som til sammen forsyner seg med rundt tre milliarder kroner av det norske annonsemarkedet.

Det siste snaue året har derfor over 100 tekniske utviklere på forskjellige steder i verden arbeidet med å utvikle teknologier og løsninger som skal lokke annonsørene tilbake til Schibsteds annonseprodukter i større grad og i forrige uke snakket strategidirektør Frode Eilertsen om en «utålmodig» organisasjon.

Les også: - Det er klart vi er utålmodige

I dag er imidlertid Schibsteds tålmodighetsprøve delvis over når selskapet endelig er klar med sin første produktlansering, som et direkte resultat av Schibsteds store investering i datadreven målretting for annonsører. Ifølge Per Håkon Fasting er det «en entusiastisk stemning» i konsernet selv om det fortsatt er snakk om det konserndirektøren kaller en «versjon to null».

- Vi har hatt dette som strategi en stund og det vi kommer med i dag er det første eksempelet på det vi har jobbet med, og så kommer versjon tre null i løpet av første halvår 2016. Men når dette nå kommer er det klart det er mye entusiasme også får vi se hva fremtiden vil bringe, sier Fasting til Kampanje.

- Er det i dag Schibsted for alvor tar opp kampen med Google og Facebooks annonseprodukter?

- Ja, det er i hvert fall ett av de selskapene som er gode på geografi, sier Fasting.

- Hvilke Schibsted-publikasjoner får tilgang på dette nye produktet?

- Det er vårt felles digitale varelager som gjør dette mulig. Det er visninger fra alle Schibsteds selskaper av en viss størrelse, sier Fasting.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Utfordres av Schibsted:

De internasjonale gigantene Facebook og Google, her ved de to norgessjefene Rune Paulseth og Jan Grønbech, har forsynt seg grovt av det digitale annonsemarkedet. Nå utfordres de av Schibsteds nye annonseprodukter. Foto: Eivor Eriksen.

Utfordrer lokalaviser
Det nye annonseproduktet er en løsning som gjør det mulig med mer målretting av annonsene. Hensikten er å gjøre markedsføringen mer treffsikker -  både hva gjelder geografi og rekkevidde.  Den nye løsningen gir dermed annonsører som Rema 1000, DNB og andre nasjonale merkevareannonsører muligheten til å spisse inn sine reklamebudskap. Ikke bare i store regioner som Østlandet, Vestlandet og Sørlandet, men helt ned på kommunenivå og etter hvert også på «postnummer». Håpet er at reklamen i tillegg vil bli oppfattet som ytterligere relevant av konsumentene.

- Nasjonale annonsører vil nå få muligheten til å kjøre kampanjer rundt butikkene sine i mye større grand, men også regionale og lokale annonsører vil fra og med i dag få en høyere dekning enn for eksempel gjennom annonsering i lokalavisene, sier Fasting.

I dag er det Amedia som har hatt det sterkeste grepet om de lokale annonsørene med sine 60-70 papiraviser og nærmere 100 nettaviser.  Det er med andre ord ikke bare Facebook og Google som nå blir utfordret av Schibsted.

- Markedet har geografiske løsninger i dag, men det har vært lav presisjon og for dårlig rekkevidde. Vi får en mye høyere rekkevidde og en mye mer sikker presisjon.

- På tvers av plattformer
Fasting sier den nye Schibsted-teknologien vil gjøre det mulig for annonsørene «å utnytte selskapets høye digitale dekning også regionalt».

- Vår løsning gjør at 90 prosent av visningene på desktop kan målrettes mot kommuner med over 80 prosent presisjon, sier Fasting.

- Det nye annonseproduktet vil fungere både på desktop og mobil?

- Ja, det vil fungere på tvers av plattformer og særlig for mobilen har en høyere presisjon vært etterspurt. Akkurat det produktet har fra og med i dag blitt vesentlig bedre. Tilsvarende tall for mobil er at 80 prosent av varelageret er tilgjengelig for geografisk målretting og da med tilsvarende presisjon, sier Fasting.

- Hvor fort vil man slå fast at dette er suksess eller fiasko?

- Det tror jeg vi kommer til å merke relativt kjapt. Men vi har hatt gode samtaler med mediebyråene og annonsørene og vet at dette er etterspurt. Annonsørenes bruk av dette vil være avhengig hvor fort det går.

Tiden har ikke løpt Schibsteds vei og flere har vært kritiske til at Schibsted har valgt en egen digital annonsestrategi og at konsernet har tatt en beslutning om å utvikle egen teknologi.

Les også: Schibsted ansetter 100 nye teknologer

Artikkelen fortsetter under bildet.

Er kritisk:

Tidligere denne uken uttalte gründer og daglig leder i Venture Factory, Even Aas-Eng, seg kritisk til at Schibsted forsøkere å konkurrere direkte med verdens største teknologiselskaper på deres hjemmebane. - Even Aas-Eng mener mye om mangt og jeg kan avsløre at han viser en noe manglende kunnskap om vår strategi, svarer Schibsteds annonsedirektør, Per Håkon Fasting. Foto: Eivor Eriksen.

Digitalinntektene faller
De digitale inntektene til landets største mediekonsern Schibsted har falt tungt og for landets desidert største nettavis VG har det kommet en ny hverdag med sviktende digitalinntekter, nedbemanning og kutt.

Da selskapet la frem sine tall for årets tredje kvartal kom det frem at mediehusets samlede driftsinntekter falt med ti prosent i det siste kvartalet, fra 492 millioner kroner i tredje kvartal i fjor til 442 millioner i tredje kvartal i år. VGs digitale inntekter falt med ni prosent i tredje kvartal og selskapet har mistet over 50 millioner kroner i digitale inntekter så langt i år sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.

Les også: VG-inntektene faller kraftig

Også for regionavisene er situasjonen alvorlig, selv om det digitale annonsefallet her er mindre. Etter tre kvartaler i år har annonseinntektene falt med fire prosent digitalt.

- Vil dette være nok til å demme opp for det digitale inntektsfallet vi har sett i VG og i regionavisene i år?

- Det er i hvert fall begynnelsen på noe og si gjerne begynnelsen på fortsettelsen. Når man som meg er selger og får se denne presentasjonen, så blir man entusiastisk og gleder seg til å gå i dialog med norske annonsører. Samtidig vet vi at markedet fortsatt vil være utfordrende i uoverskuelig fremtid med helt nye strukturer og nye konkurrenter. Men da er det sånn at det veldig godt å ha en strategi som gjør oss i stand til å møte konkurransen og som vi kan ta med ut i krigen, sier Fasting.

- Ingen tjent med to giganter
- Hvor trygg er du på at dette produktet vil stå seg i krigen mot Google og Facebook?

- Vi føler i hvert fall at mediebyråene og annonsørene heier på Schibsted og at de fleste innser at ingen er tjent med at det står to internasjonale giganter igjen alene, sier Fasting.

Konserndirektøren understreker imidlertid at Schibsteds strategi på dette området «ikke er å konkurrere med Google eller andre store globale selskaper på et generelt grunnlag hva gjelder annonse teknologi og ende-til- ende-systemer».

Men tidligere denne uken gikk gründer og tidligere digitaldirektør i McCann og Dagbladet, Even Aas-Eng, ut på Kampanje.com med kritikk av mediekonsernet. Han ønsket Schibsted lykke til, men uten å helt «forstå hvorfor man ønsker å konkurrere direkte med verdens største teknologiselskaper på deres hjemmebane».

Les også: Tror Schibsted gir seg som aviseier

- Even Aas-Eng mener mye om mangt og jeg kan avsløre at han viser en noe manglende kunnskap om vår strategi. Det er nemlig ikke slik at vi ønsker å gå «head to head» med Google og Facebook, på ingen måte, men vi ønsker å bygge det vi mener er unike verdiforslag for annonsørene basert på god og unik data som vi selv kontrollerer og som annonsørene ønsker, sier Fasting.