De ferske regnskapstallene til Schibsted som ble lagt frem fredag før helgen, viser at det nå begynner å bli klart for et tronskifte i rubrikkimperiet til det norske mediekonsernet. Totalt så har Schibsted omsatt for rubrikkannonser globalt for 4,14 milliarder kroner etter tre kvartaler i år, opp nesten 18 prosent eller over 620 millioner kroner sammenlignet med tilsvarende periode i 2014.
Les også: Schibsted øker overskuddet
Nytt av året er det imidlertid at den franske rubrikksatsingen Leboncoin nå er større i omsetning enn den norske pengemaskinen Finn.no. Første gang det skjedde var i fjerde kvartal i fjor, men Finn holdt fortsatt den franske rubrikktjenesten bak seg om en la hele 2014 til grunn.
Etter tre kvartaler i år er situasjonen imidlertid en annen. Ifølge tredjekvartalsresultatet til Finn.no viste tallene en omsetning på 1,13 milliarder kroner, mens franske Leboncoin hadde en omsetning på 1,24 milliarder kroner. Samlet for året er dermed det franske selskapet hele 110 millioner norske kroner større enn Finn.
Her skal det legges til at Finn gjorde om Torget til en gratistjeneste for rundt ett år siden noe også finansdirektør Trond Berger påpekte på resultatpresentasjonen.
- Finn har valgt å gå gratis samtidig som man kan betale for oppsalg. Foreløpig har det vært en riktig og villet strategi. Hva man gjør fremover for å utvikle ytterligere i det yngre segmentet er under vurdering, sier finansdirektør Trond Berger i Schibsted til Kampanje.
Les også: Vil bli rubrikkens svar på Netflix
Aksjen får juling
Lønnsomheten til den franske rubrikkgiganten har også lenge vært større enn Finn og selskapet har i år hatt en margin på driften på 64 prosent. Men det er ingen fare på ferde i Finn heller med en driftsmargin på 46 prosent etter tre kvartaler.
Men utviklingen i Leboncoin er dermed noe av det analytikere og investorer følger med argusøyne når Schibsted legger frem sine kvartalstall og ifølge en rapport fra meglerhuset DNB Markets er det svakere guiding fra nettopp franske Leboncoin som nå sender aksjen nedover for Schibsted-konsernet som har en markedsverdi på hele 60 milliarder kroner.
- Det som har pirret aksjeinvestorene er en fantastisk vekst innen online classifieds (rubrikkannonser), der Schibsted har kjøpt seg viktige posisjoner i store markeder (Brasil, Asia, Finland, Sverige, Frankrike osv). Problemet [...] er at disse guider ned. Leboncoin i Frankrike spår halvert vekst neste år. Det kan tynge hele Schibsted aksjen i god tid frem over, kommenterer Richard Paulsen i sin morgenrapport ifølge E24.
Aksjen til Schibsted på Oslo Børs falt fredag med over fem prosent. og det er tydelig at aksjemarkedet nå er svært oppmerksomme på Leboncoins betydning for Schibsted.
Franske Olivier Aizac ledet rubrikksatsingen Leboncoin i mange år, men sluttet tidligere i år for å ta over Schibsted sør-amerikanske rubrikksatsing.
- Ikke unaturlig med reaksjon
I kvartalsrapporten heter det i dag at «inntektsveksten til Leboncoin ventes å ligge på 15-20 prosent», men Schibsted varsler nå at «vekstraten i fjerde kvartal 2015 og første kvartal 2016 vil være relativ lav».
- Det er alltid slik at når du gir litt guiding fremover som er litt lavere enn det markedet forventer, så er det ikke unaturlig at det kan komme en reaksjon. Utviklingen i Leboncoin har vært underliggende veldig bra kvartal for kvartal, sier Berger.
Leboncoin ble lansert i Frankrike i april i 2006 og var Schibsteds andre lansering av Blocket-konseptet og teknologien i Sør-Europa. Selskapet er det klart størst rubrikknettstedet i Frankrike og blant landets ti største nettsider.
Nettsatsingen var i mange år ledet av Olivier Aizac, men franske Aizac forsvant fra Leboncoin tidligere i år for å ta over Schibsteds rubrikksatsinger Latin-Amerika.
Da Kampanje snakket med Aizac i 2012 var Finn fortsatt storebror i det raskt voksende rubrikkimperiet til Schibsted, men allerede den gang spådde Aizac fortsatt vekst for Leboncoin. Ny Leboncoin-sjef er Antoine Jouteau.
- Våre skandinaviske storebrødre vokser fortsatt. Finn og Blocket har vist oss at det er mulig og de vokser fortsatt raskt. Vi tror det er mulig, sa Aizac i 2012.
Kommentér