Erica Anderson er tidligere journalist, men har brukt de åtte siste årene på innsiden av selskapene Twitter og Google. Hun var en av de 300 første ansatte i Twitter, og den tredje i selskapet som ble ansatt for å jobbe med medier. For fire måneder siden forlot hun Google for å jobbe som Executive Producer for Kara Swisher i Vox Media.

Fredag gjestet hun Nordiske Mediedager i Bergen under overskriften «Hvordan tech ødela nyhetene og slik kan det fikses».

- De siste årene mine i Google fokuserte jeg mer og mer på feilinformasjon og desinformasjon. Jeg jobbet med interne eksperter i Google for å forstå hva som faktisk skjer og hvorfor feilinformasjon dukker opp på toppen av søkeresultater ved store nyhetshendelser, og vi hentet også inn eksterne eksperter for å forstå hvordan nyheter fungerer, sa hun fra scenen i Grieghallen.

- Jo mer jeg ble kjent med problemet, både fra inn- og utsiden, forstod jeg at dette er det største problemet teknologiplattformene må løse. Dette er vår kanarifugl i kullgruven, sa hun.

Anderson mener teknologi «bokstavelig talt ødela fundamentet for nyheter», hva det er og hvordan det forstås, og det til fordel for aktører som har noe å tjene på å spre feilinformasjon og svekke tilliten til tradisjonelle medier.

- Det er ikke sånn at plattformene ikke bryr seg om dette, men de gjør ikke nok, sa hun.

Hennes erfaring er at det sitter i ryggmargen deres å dekke over bevis på proaktive redaksjonelle avgjørelser.

- Til tross for at de har fått den absolutte æren av å arve tronen i økosystemet rundt nyheter, så er de virkelig motvillige til å sitte der, fordi de ikke vet hvordan de skal løse dette i stor skala.

Les også: Her er reaksjonene på Steve Bannon: - Mye skraping i overflaten

Og det er såkalte «data voids» - informasjonshull - som er roten til mange av problemene plattformene står overfor, ifølge Anderson. «Data voids» er områder hvor man ikke sitter på nok data, eller god nok informasjon, til å gi et troverdig eller faktabasert svar på henvendelser fra brukere.

For Googles del kan det være en søkestreng som gir et dypt problematisk søkeresultat.

- Her er greia med tech; verdier styrer alt. Når det kommer til nyheter, så er det ofte de minste sifrene som har størst gjennomslagskraft. Selskapene må finne nye måter å tenke rundt dette. De vet ikke hvordan de skal måle kvaliteten på informasjon, sa Anderson.

Løsningen kan være å bygge en markedsplass for å fylle disse data-hullene, tror hun.

- Plattformene kommer aldri til å ha tradisjonelle redaksjonelle avdelinger. Det må vi bare glemme, sa hun.

 

- Hvordan ender ikke dette opp med at mediehus bare hjelper Google med å gjøre søke sitt bedre? ville moderator Aron Pilhofer fra Temple University i Philadeliphia vite.

- Det må være en gjensidighet her. Jeg vet ikke akkurat hvordan dette kan løses, men jeg har noen ideer. På samme måte som man på annonsesiden kan by på ulike ord og tjene penger, burde det være en direkte-opplevelse hvor du kan se hvilke hull i informasjon som plattformene har. Det handler om å ha et sunt økosystem og kanskje det må komme med en form for finansiering, for det tar tid å lage innhold.