I desember i fjor startet Nasjonalmuseet jakten på digitalbyrå, og etter seks måneder med hardt arbeid er det Knowit Experience som kan skryte på seg å være vinneren av Nasjonalmuseets ettertraktede byråkontrakt som strekker seg over fire år.
Det nye Nasjonalmuseet, som i disse dager reises på Vestbanen i Oslo, vil bli det største kulturelle senteret i Norden når det star ferdig i 2020. Mer enn 6000 kunstverk, objekter og modeller vil vises i museets 91 utstillingsrom.
- Det å få muligheten til å utforme opplevelsen til Nordens største kunstmuseum for fremtidige generasjoner, vil uten tvil bli det mest spennende og givende prosjektet i min karriere, sier Per August Krämer, UX-lead i Knowit.
- En konkurranse alle ønsket å vinne
Ifølge daglig leder i Knowit Experience Oslo, Anette Urhamar, var dette en konkurranse der «alle» de største digitalbyråene var involvert og kjempet mot hverandre om kontrakten. Åtte byråer deltok i pre-kvalifiseringen for jobben. Av disse ble fire valgt ut til å delta i konkurranse med forhandlinger. I finalen skal de ha slått ut byråene Creuna og Sopra Steria.
- Jeg synes det er veldig gøy at dette var en konkurranse jeg opplevde hele byen, og alle de dyktige konkurrentene våre, ønsket å vinne. Det er jo klart man blir stolt av å slå så flinke folk. Det er kjempemorsomt for oss, men jeg tror også det har vært morsomt for hele bransjen å se de flinkeste folkene konkurrere mot hverandre, sier Urhamar til Kampanje.
Rammeavtalens varighet er på to år med mulighet til forlengelse til opptil fire år. Omfanget av rammeavtalen er anslått til å ligge mellom 13–15 millioner kroner i avtaleperioden.
- Knowit pekte seg ut som den leverandøren som best kunne imøtekomme Nasjonalmuseets ambisjoner og behov innenfor brukersentrert design, konseptutvikling, arkitektur og utvikling. Vi er glade for å være i gang med dette viktige arbeidet mot det nye museet, sier kommunikasjonsdirektør Eirik Kydland i Nasjonalmuseet.
- En av de mest spennende digitaljobbene
Knowit har blant annet fått ansvaret for tjeneste- og grafisk design, rådgivning og utviklingen av museets nye hjemmesider, som skal leve på språk som koreansk, japansk og kinesisk.
Alle kunstverk – og informasjon om disse – skal også inkluderes i en helt ny digital løsning.
- Dette (hjemmesiden, red.anm.) blir rett og slett en plass hvor all informasjon ligger, og alt skal kunne kommuniseres. Det hele skal bygges fra bunnen av. Omfanget er helt spesielt og komplekst – det er en av de mest spennende digitaljobbene akkurat nå, sier UX-lead Krämer.
- Alle går nok rundt med ærefrykt
Anette Urhamar forteller at prosjektet setter hele Knowit i sving, og at det kreves at det leveres fra alle kompetanseområdene i selskapet.
- Vi skal levere digitale løsninger til et bygg som skal stå i 300 år. Innovasjonsmulighetene er enorme og det er kun fantasien som setter grenser. Oppdraget passer oss perfekt, sier hun.
- Kjenner dere på ærefrykt over å skulle utforme et så viktig bygg som Nasjonalmuseet?
- Ja, det er altså så kult. Det er et bygg på 55.000 kvm og det skal altså stå der i over 300 år, og vi skal være med på å sette opp alt. Det er utrolig kult. Som det sies på kontoret i disse dager; dette er mest sannsynlig det kuleste vi noen sinne vil få jobbe med, så alle går nok rundt med en dose ærefrykt nå, sier hun.
- Folk har en tendens til å ytre sterke meninger om utforming og design av nasjonale bygg, er dere klare til å ta støyten om folket blir misfornøyd med resultatet?
- Det er en del av gamet, og man vet at man kan få støyten om folk er misfornøyde. Alle har sterke meninger om Nasjonalmuseet, så det er vi godt forberedt på og ikke så veldig bekymret for. Folk vil jo alltid ha meninger, det viktigste for oss er at vi gir folk en god opplevelse, sier hun.
Store forventninger
Prosjektleder for brukerutstyrsprosjektet i Statsbygg, Hanne Faanessen Raunehaug, forteller at Statsbygg og Nasjonalmuseet har store forventninger til samarbeidet med Knowit for å utarbeide ny digital plattform og nytt nettsted, som blir en viktig leveranse.
- Vi opplever at det er et godt tverrfaglig team som nå skal designe gode digitale løsninger for Nasjonalmuseet, sier Faanessen Raunehaug.
Fra før har Nasjonalmuseet en avtale med designbyrået Metric på utforming av ny logo og grafisk profil. I tillegg bistår det britiske firmaet Endpoint bistår Statsbygg og Nasjonalmuseet med å utvikle et helhetlig system for skilt og orientering i det nye museet.
Kommentér