I Norge vet vi mye om hvem som opplever overgrep, men vi vet lite om hvordan det går med dem etter hendelsen. Dette ønsket Nasjonalt kunnskapssenter (NKVTS) å kartlegge. Høsten 2023 gjennomførte de en studie om vold og traumatisk stress blant overgrepsutsatte. Resultatet ble en kampanje som har latt de overgrepsutsattes stemmer bli hørt.
Kunnskapssenteret hadde over lengre tid forsøkt å rekruttere respondenter til TRUST-studien. Da de ikke fikk nok svar, tok de til sosiale medier i håp om å nå bredere. I tillegg ble det samlet et brukerpanel, hvor blant annet innholdsprodusent i Try, Sarah McDonald Gerhardsen deltok som privatperson på vegne av overgrepsutsatte. Derfra var veien kort til å lufte utfordringen for Try-kollegene, som har jobbet pro bono på prosjektet.
- Da NKVTS la frem sine målsettinger ble vi raskt bevisste på sensitiviteten og kompleksitet. Teamet hos oss ble umiddelbart motiverte, og omstendighetene gjorde det veldig spesielt for oss å bidra. Det ble viktig for den videre prosessen. For med mål om å sikre deltakelse blant personer over 16 år som har opplevd et seksuelt overgrep det siste året måtte ting gjøres riktig. Da særlig relatert til måten man velger å kommunisere på, sier Sander Landmark, sosiale medier-ansvarlig i Try.
Ville vise frem kunnskapshullet
Kunnskapssenteret har også hatt begrenset med midler til rådighet. Derfor fokuserte byrået på å utvikle «treffende» kommunikasjon på en respektfull måte, og få med flere bidragsytere på laget.
- Vi ønsket å vise frem det store kunnskapshullet, og bruke ekte spørsmål hentet fra studien, slik at de eksponerte selv kunne se hva vi trenger svar på, sier Try-kreatørene Ingrid Mullis og Jantra Hollum.
Kampanjen har fått god fart fra en rekke profiler og organisasjoner som også har delt sine erfaringer i sine kanaler, som blant andre Politiet, Mental Helse Ungdom, Noah Vasstrand, Mia Gundersen og vinneren av Jenteprisen 2023, June Holm.
Blitt omtalt i riksmedier
I tillegg ble det også spilt inn en podkast-episode med Iselin Guttormsen og kampanjen har også fått omtale i redaksjonelle medier som VG og Aftenposten.
Før kampanjestart var det kun et fåtall som hadde gjennomført undersøkelsen til TRUST-studien. Nå har studien flere enn 400 respondenter.
- Takket være arbeidet Try har gjort med sosiale medier-kampanjen har flere hundre overgrepsutsatte fått muligheten til å dele sine erfaringer gjennom deltakelse i studien. Dette gjør at vi kan få solid kunnskap om helse og livskvalitet etter seksuelle overgrep. Denne kunnskapen vil kunne bidra til å gi utsatte i fremtiden enda bedre hjelp og støtte, sier Ines Blix, prosjektleder og forsker II ved NKVTS.
Daglig leder i Try Råd, Stine Grøndahl Sesseng, er takknemlig for tilliten.
- Vi har allerede fått se noen av de første funnene fra studien. Det var naturligvis grusomt å få innblikk i svarene og tallene fra undersøkelsen, men samtidig er det verdifullt å se at vi har bidratt til noe som føles så innmari mye større enn oss selv. Nå ser vi frem til å følge utviklingen, og se hva NKVTS sin forskning kan bidra til. Med mål om å forbedre helse og livskvalitet for personer utsatt for seksuelle overgrep.
Kommentér