Navn: Henrik Bakke-Hareide

Alder: 29

Stilling: Art Director i Oberland

Aktuell: Lever ut den amerikanske reklamedrømmen i New York. 

- Hvor går årets ferie?

- I år blir det heim til mor på Hareid. Når man bor i utlandet er det noe spesielt og nostalgisk ved den norske sommeren (når det er fint vær da). Er ingen blodfan av nynorskens far Ivar Aasen, men han hadde et godt poeng når han skrev denne strofen «og når netter er ljose som dagar, kan han ingen stad venare sjå.»

- Hva savner du mest med Norge når du er på jobb i New York?

- Det er rart med det, jeg er ikke så flink på å savne ting, det samme gjelder når jeg er i Norge og skal savne ting i New York. Jeg tenker egentlig ikke så mye på det. Blir nok helst familie og venner. Kanskje en grandis?

- Du arrangerer utflukt i sommer og inviterer tre gjester. Hvem tar du med, hva spiser dere og hvor drar dere?

- Mitt førstevalg er uten tvil Kong Harald! Sådan hadde jeg tatt med Anthony Bourdain og Stevie Nicks. Jeg arrangerer drømmedag i Brooklyn, vi spiser Big Macs og drikker masse Champagne. Deretter tar jeg de med til mitt favorittsted i hele verden, Sunny’s Bar i Red Hook nabolaget. En gammel sjømannsbar med historie i veggene, nedslitt tregulv og perfekt eim av sjøbu. Baren drives i dag av Tone, ei rå dame fra Frøya som spiller bluegrassmusikk der hver Søndag. Vi diskuterer musikk, mat, monarki og de store spørsmålene i livet. Tror Kong Harald hadde storkost seg. 

- Går det an å spise en Freia-sjokolade i sommer uten å tenke på at eieren Mondelez driver virksomhet i Russland?

- Absolutt, ingenting som slår Kvikk Lunsj! Men synes dog det var kult å se forbrukermakt «in action» og hvor fort det gikk før store selskaper og myndighetene kom på banen som et resultat.

- Hva er årets PR-flause så langt i år?

- Må nok si Moxnes. Ble ganske mange overskrifter om solbriller. (Dis)honorable mention til Thon Hotels.

- Bør myndighetene gripe inn og sørge for at utviklingen av kunstig intelligens ikke løper løpsk (vær så snill og ikke bruk ChatGPT til å svare på dette spørsmålet)?

- Katta er ute av sekken og utviklingen skjer så raskt at byråkrati og parlamentarisme kommer til å slite med å henge etter. Det er nok kommet for å bli, så spørsmålet er nok heller hvordan man skal håndtere KI med tanke på personlig data og opphavsrett. Et interessant eksempel er blant annet hvordan aviser og sosiale medier som New York Times og Reddit prøver å finne løsninger der de tar betalt for at KI-selskaper som OpenAI «scraper» informasjonen og data fra sidene deres. Noe KI-selskaper allerede gjør uten store konsekvenser.

- Bør norske medier være til stede på TikTok?

- Tror det er viktig at norske medier har tilstedeværelse der folk og spesielt yngre brukere oppholder seg. Når det kommer til spørsmålet om etikk, tenker jeg det spørsmålet veier litt tyngre når det er gjelder medier med statelig eierskap. 

- Hva synes du NRK skal gjøre mer av og hva bør de gjøre mindre av?

- Må innrømme at jeg savner Herskapelig med Toppen Beck. Ellers synes jeg NRK er rå på innhold og serier, og er utrolig dyktige på å nå ut til yngre.

- Har rammene for ytringsfrihet blitt for smale og har du blitt mer redd for å ytre deg offentlig?

- Synes ikke rammene har blitt for smale, vi får stadig flere og flere plattformer vi kan ytre oss fritt på, problemet er heller at det har blitt så enkelt og nærmest hverdagslig å slenge ut krenkende, usaklige og hatefulle meninger, da spesielt rettet mot skeive og minoriteter. Må ofte ta et dypt åndedrag og telle til ti når jeg leser gjennom kommentarfelt tilknyttet slike saker.

- Norske medier har skrevet over 13.000 saker på over ett år om Erling Braut Haaland, men hvilken Haaland-sak savner du å lese?

- Hva han har på brødskiva.

- Hvor går grensen for hvor mye hud du kan vise på jobben, er det for eksempel greit med shorts og dype utringninger?

- Ja til hud! Folk skal få gjøre som de vil i varmen, men må innrømme at jeg hadde blitt litt småstressa om Jonas Gahr Støre møtte opp til pressekonferanse i sykkelshorts og helsetrøye.