Klarna, leverandør av digitale betalingsløsninger, har kommet med ny reklamefilm hvor de viser et frieri filmet med skjult kamera. Bakgrunnen for kampanjen er at skuddårsdagen, 29. februar, tradisjonelt har vært den ene dagen hvert fjerde år hvor kvinner kan fri til sin utkårede. Kampanjen er utviklet i samarbeid med produksjonsselskapet One Big Happy Family, mediebyrået OMD og Fuse.

- Vi i Klarna har et oppriktig ønske om å gå vår egen vei og være modige nok til å utfordre såkalte sannheter og tradisjoner. Vi ønsker at andre også skal kunne gjøre det de selv ønsker, uten å være bundet av normer og tradisjoner, sier markedsdirektør i Klarna, Thomas Elvestad.

Setter kvinnelige frierier på agendaen
En undersøkelse gjennomført av Klarna og YouGov viser at nesten en av fem nordmenn mener kvinner enten ikke bør fri i det hele tatt, eller kun på skuddårsdagen.

- Det er et håpløst foreldet syn. Naturligvis kan alle kvinner fri til hvem de vil når de ønsker det, og vi ønsker å hjelpe dem på veien, sier Elvestad.

Derfor søkte Klarna, via historiefunksjonen på Instagram, etter noen som kunne tenke seg å fri til mannen sin. Etter rekrutteringsprosessen ble det klart at Kristin Hermansen skulle fri til sin Mads Gudim Burheim. Det ble rigget til et stort apparat med skjult kamera på restaurant Sanoma på Tjuvholmen i Oslo for å fange frieriet på film. Også et titalls statister var med, i tillegg til artisten Anna Jæger som fremførte en skreddersydd sang til paret.

- Basert på innsikten om at det å fri fortsatt er veldig tradisjonsbundet, og at det i samfunnet er alt for lite rom for at kvinner kan fri til sine menn, ønsket vi å skape noe som satt kvinnelige frierier på agendaen, sier Marius Ramdahl, administrerende direktør i Fuse.

Se hele reklamefilmen her:


Det har ikke vært et reklamebyrå involvert i arbeidet med kampanjen, og dialogen har gått direkte mellom mediebyrå og kunde. One Big Happy Family ble koblet på som produksjonsselskap.  

- Gjennom en grundig prosess utviklet vi idé, manus og en plan for gjennomføring, samtidig som vi skulle ivareta det ektefølte og personlige i frieriet, sier Ramdahl.

Anniken Aas-Jakobsen, kundedirektør for Klarna i OMD, forteller at det kun har vært norske aktører involvert, da det er viktig for Klarna å befeste sin lokale posisjon basert på lokale, ikke internasjonale, kommunikasjonstiltak.

- I tillegg til å lene oss på de store internasjonale kampanjene har vi stor tro på verdien av å gjennomføre lokale aktiviteter. Dette for å bygge preferanse og å forankre merkevaren «på norsk». Vi mener dette i stor grad vil bidra til å bygge positive emosjoner, og lokalt forankrede aktiviteter er alltid en integrert del av Klarnas kommunikasjonsstrategi, sier hun.