Det var et lydhørt publikum som fulgte med da regissør Marius Holst tok imot den aller høyeste utmerkelsen en norsk reklameutøver kan motta under gårsdagens store Gullblyanten-feiring. Gullblyanten er en kreativitetskonkurranse der bransjen selv kårer de beste kommunikasjons- og reklamejobbene fra fjoråret og tradisjonen tro delte Kreativt Forum, reklamebyråforeningen, ut sin «Ærespris».

Den gikk altså i år til den kjente regissøren av spillefilmer som «Ti kniver i hjertet» og «Kongen av Bastøy», men som også har regissert et hundretalls norske reklamefilmer.

- Det er en av de morsomste jobbene du kan ha som filmskaper når du får lov til å utøve faget ditt med de menneskene som er salen her i kveld. Jeg er satt ut og jeg hadde ikke forventet dette her, sa sa Holst i sin takketale fredag kveld.

Savnet tidligere reklameprofil
Men den kjente film- og reklameregissøren kom likevel med en oppfordring om å ta vare på det Holst kaller «legendene i bransjen».

- En del av dem som ga meg sjansen første gang, er ikke her lenger, fordi de har trukket seg tilbake. Det er synd fordi jeg synes man skal ta vare på de som er legender i denne bransjen og som føler at de ikke er der oppe å levere gulljobbene lenger, men som har vært med å bygge opp kreativiteten i bransjen og de bør også inkluderes inn, sa Holst.

Da Kampanje snakket med æresprisvinneren etter på var det særlig en person Holst savnet.

- Du kom med en oppfordring om å ta vare på legendene i bransjen, hvem tenkte du på?

- Jeg tenkte kanskje spesielt på Ivar Vereide som ga meg en av de første sjansen til å gjøre god kreativitet og reklamefilm med Lotto og VG som jeg ikke ser her i dag. Det synes jeg er synd fordi han er fyr som har betydd mye for denne bransjen og som er en super fyr. Det er en del av de som må være der selv om de ikke er på scenen så er det viktig å ha en del av folka med på denne festen. Det er mange med ham, men jeg tenkte spesielt på Ivar, sier Holst til Kampanje.

Se videointervju med Marius Holst på Gullblyanten-festen her. 

I juryen som tildeler prisen sitter tidligere års æresprisvinnere og i årets jury deltok Kjetil Wold (2013) , Eivind Moe (2014), Egil Pay og Lars Joachim Grimstad (2015), Stig Bjølbakk (2016), Karin Lund og Øystein Halvorsen (2017), Alexander Gjersøe og Hans Magne Ekre (2018) og Monika Augustsson (2019).

I jurybegrunnelsen som ble lest opp av kreativ leder i Try, Egil Pay, het det blant annet følgende.

- Der Gullblyanten premierer de aller flinkeste de siste 12 månedene, skal Kreativt Forums ærespris hedre den som har vært blant de aller flinkeste de siste 12 årene.  Minst.  Og derfor er årets vinner en sjelden verdig æresprisvinner. Kanskje enda viktigere, årets vinner er sjelden vare i norsk reklamesammenheng […] Årets vinner er ikke en kreatør, ei heller en konsulent. Nei, vi har ham bare til låns nå og da. Og det er den eneste unnskyldningen vi har for at han ikke har fått denne prisen for lenge siden. For han har ikke bare vært blant de aller flinkeste i 12 år, men i 30, sa Pay.

Marius Holst er født i 1965 i Oslo og gikk ut av International Film School i London i 1990, og har siden vært en kjent profil og for mange et kreativt fyrtårn i norsk spillefilm og reklamefilm.

Se video fra takketalen til Marius Holst her på det store Gullblyanten-showet.