Den kreative sjefen i reklamebyrået Try fortsetter gjør seg bemerket også på andre områder enn i norsk reklamebransje. Nå har Lars Joachim Grimstad vunnet Aschehougs barnebokpris.

- Med høstens roman «Meningen med Leif» bekrefter Lars Joachim Grimstad sin posisjon som en modig, ambisiøs, original og empatisk forfatter som enda en gang utvider grensene for hva barnebøker kan være, sa Aschehoug-sjefen Mads Nygaard under utdelingen av forlagets barnebokpris tirsdag kveld. 

Fra før av har Grimstad en karriere som norsk fotballspiller på Stabæk. Men nå er det altså forfatterkarrieren som tar av. På Facebook skriver Grimstad i dag:

Boken «Meningen med Leif» er ifølge forlaget en bok om døden, men som også minner oss om at «det viktigste er å leve mens vi kan, og prøve å bekymre oss minst mulig». Aschehoug kaller Grimstad «en av de aller mest talentfulle forfatterne i Norge i dag».

- Å få Aschehougs Barnebokpris er kanskje den beste klappen på skulderen jeg noen gang har fått, sier Grimstad når Kampanje tar kontakt.

Han sier at det å skrive bøker er en ganske ensom prosess. 

- Det er jeg og hodet mitt på langtur, liksom. Og jeg tenker nesten hver gang at nå, Lars Joachim, nå har du gått deg skikkelig vill. At dette er det sikkert bare jeg som liker i hele verden. Derfor blir jeg så innmari glad når andre også setter pris på det. Enten det er en 12-åring som har lest en av bøkene mine og sender meg en lang melding på Facebook. Eller som nå, når Aschehoug synes hele forfatterskapet fortjener Barnebokprisen. Det gir både motivasjon og selvtillit til nye skriveprosjekter, sier Grimstad til Kampanje.

Har gitt ut flere bøker
Grimstad har allerede flere bøker på samvittigheten etter at han debuterte i 2012 med «en actiondrevet krimfortelling om barn som forsvinner, en adoptert diktatorsønn som egentlig er en androide og en taxisjåfør som blir statsminister i Norge». I 2014 kom den første boka om Statsminister Fahr & Søn, før «Solkongen» kom i 2014 der en svensk solariumskonge tappet Norge for olje. I 2016 skrev Grimstad «Egoland» der reklamemannen tok for seg forbrukersamfunnet og skjønnhetsidealer. 

- Hvor mange bøker har du solgt?

- «Meningen med Leif» har akkurat kommet ut. Men de tre bøkene om Statsminister Fahr og sønn har solgt over all forventning. Det er jo ganske tjukke romaner og i den litt smale sjangeren «politisk satire for barn». Men det viser seg at også kidsa synes det er gøy å tulle med samfunnet og voksenverden. Dessverre ble jo bøkene mye mer aktuelle enn jeg hadde drømt om da jeg begynte å skrive om populistiske idiot-politikere for åtte år siden. Jeg ante jo ikke da at verden skulle overtas av så mange Trumper og Boris’er, sier reklamemannen.

Grimstad er ikke den eneste Try-ansatte som har bøker på samvittigheten. Også Kjetil Try selv har gitt flere bøker, men Try-sjefen selv holder seg i krimsjangeren.

- Så nå skal du bli forfatter på heltid?

- Jeg har ingen planer om å skrive på heltid. Tvertimot tror jeg det å jobbe kreativt i Try kanskje er min største styrke i forfattergjerningen, at jeg er ganske idesterk. Og motsatt tror jeg at jeg er blitt en bedre kreatør av å skrive bøker. Også er det jo så innmari fint å jobbe i Try.

- Har du solgt flere bøker enn sjefen?

- Det vet jeg ikke, men så lenge jeg ikke selger flere bøker enn Kjetil er vel jobben trygg, sier han.